...

Tarte tatin met ui en rozemarijnkaramel

Tarte tatin met ui en rozemarijnkaramel

Tarte-tatin-ui-rozemarijnkaramel

Zijn jullie klaar voor dé klapper van dit seizoen? Deze tarte tatin met ui was namelijk echt fan-tas-tisch. Hij ziet er niet alleen prachtig uit (hier wil je je tanden in zetten, toch?) maar zorgde ook echt voor een giga smaakexplosie. De uien zijn zachtjes goudbruin gebakken waardoor ze een zoetige smaak krijgen. Dat wordt alleen maar meer versterkt door de rozemarijnkaramel waarin ik de tarte tatin bakte. Die is niet alleen zoet, maar ook heerlijk kruidig. Combineer dat met vettig en crispy bladerdeeg en je hebt een heerlijke, smaakvolle hartige taart. Ik serveer ‘m zelf het liefst in puntjes bij de borrel, lekker met een wijntje erbij, maar als voorgerecht doet ‘ie het ook goed. Je kunt deze bijzondere taart trouwens prima een dag van tevoren maken – na een nachtje in de koelkast is ‘ie misschien wel nóg lekkerder! 

Tarte-tatin-ui-rozemarijnkaramel

Tarte-tatin-ui-rozemarijnkaramel

Tarte tatin met ui

Ik vind tarte tatin zo’n geniale uitvinding. Zo simpel, maar toch zó chique. Simpel, omdat het eigenlijk niets meer en niets minder is dan een taart op z’n kop. Het verhaal gaat dat deze creatie is bedacht door de Franse zusjes Tatin, die een eigen restaurant hadden waar ze taarten serveerden. Ze legden het deeg vanwege tijdnood per ongeluk óp de ingrediënten in de bakvorm. Zo stopten ze ‘m toch maar in de oven, om de taart na het bakken om te draaien op een bord. Het resultaat: een taart met krokante bodem en een heerlijke sappige en geroosterde vulling. De vulling kan op deze manier namelijk extra goed bakken in alle suikers en vetten. De zusjes deden dit in eerste instantie met appeltaart, maar inmiddels is ‘tarte tatin’ een wereldwijd begrip voor alle omgedraaide taarten. Zoete én hartige.

Mijn tarte tatin met ui heeft eigenlijk een beetje van beiden. De uien zijn natuurlijk een hartig ingrediënten, maar door ze te roosteren in de rozemarijnkaramel, worden ze heerlijk zoet. Het leuke is trouwens dat dit recept helemaal niet lastig is om klaar te maken. Met slechts zes ingrediënten en één uurtje staat deze taart al op tafel. Lekker herfstig, ik hou d’r van. 

Tarte-tatin-ui-rozemarijnkaramel

Meer hartige taarten

Tarte-tatin-ui-rozemarijnkaramel

Geroosterde uien tarte tatin met rozemarijnkaramel

Herfstig, simpel en toch heel chique: tarte tatin met ui en rozemarijnkaramel. De zoete en hartige smaken matchen supergoed!
4.25 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Borrelhapje, Tussengerecht, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rol vers bladerdeeg - zo’n 270 gr totaal
  • 25 gram roomboter
  • 3 middelgrote uien

Rozemarijnkaramel

  • 100 g fijne kristalsuiker + 3 el water
  • 50 gr roomboter
  • 2 takjes rozemarijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Halveer de uien van boven naar beneden. Let op: je hoeft ze niet te schillen. Verhit de boter. Zodra de boter begint te schuimen, leg je de uien met de snijkant naar beneden in de pan. Breng op smaak met een snuf zout. Bak de uien 5 minuten of tot de onderkant mooi bruin is.
  • Haal de uien uit de pan en laat ze afkoelen. Pel daarna met de hand de buitenste schillen eraf en snijd elke helft in de lengte in twee partjes.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd daaruit een cirkel van zo’n 24 cm. Tip: gebruik hiervoor een bord, hiermee kun je een perfecte cirkel uit het deeg snijden.
  • Maak de karamel. Zet een ovenbestendige pan op het vuur en doe de kristalsuiker samen met 3 eetlepels water in de pan. Roer niet en laat de pan niet te heet worden, om te voorkomen dat de suiker aanbrandt. Leg de takjes rozemarijn op de suiker. Verwarm tot de suiker smelt en karamelliseert. Dit duurt zo’n 5 minuten.
    Houd de karamel goed in de gaten, maar roer niet! Wanneer de karamel mooi goudbruin is, snijd je de boter in blokjes en roer je dit met een garde door de karamel. Verwijder de takjes rozemarijn. Het maakt niet uit dat er hier en daar een blaadje rozemarijn in de karamel blijft.
  • Verdeel de uienkwarten over de karamel in de pan. Leg het bladerdeeg over de uien en stop de zijkanten goed in. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Tip: heb je geen ovenbestendige pan? Schenk de karamel dan over in een tarte tatin-vorm of ovenschaal (20 cm).
  • Bak de tarte tatin 35 minuten in de oven. Laat daarna 10 minuten afkoelen. Zet een bord op de pan en draai hem in een snelle beweging ondersteboven zodat de tarte tatin op het bord terecht komt. Gebruik hierbij een handdoek voor eventuele karamelspetters.
  • Serveer de tarte tatin met geroosterde uien direct of (misschien wel nóg lekkerder) na een nachtje in de koelkast...
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Tarte-tatin-ui-rozemarijnkaramel

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Gezonde avondmaaltijd: geroosterde pompoen met miso roomsaus.. Haal de pompoenen maar in huis lieve mensen, want het is HERFST! Ik hou van de herfst. En dan met name de herfstzon, goudoranje kleuren, rode wijn en alle soorten groenten en fruit die verkrijgbaar zijn in...

Lees meer
Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept