Quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem

Quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem

Quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem . Een heerlijk smeuïge quiche met een glutenvrije bodem gemaakt van kwark en amandelmeel. Voedzaam, bomvol smaak en perfect als lunch, als avondeten met een groene salade erbij óf in kleine puntjes gesneden voor bij de borrel. Een klassieke quiche lorraine wordt gemaakt met spekjes, maar aangezien ik niet zo dol ben op varkenvlees liet ik deze weg. Geen gemis in smaak though! De Gruyère kaas geeft deze quiche een volle hartige smaak en match overheerlijk bij de prei in deze quiche. Oh, en ga alsjeblieft écht voor Gruyere kaas in plaats van ‘gewone’ kaas. Hieronder vertel ik je waarom!

Quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem

Gruyère kaas

Gruyère kaas is een Zwitserse kaas die vanwege zijn lichtzoete, nootachtige smaak onmisbaar is in een klassieke kaasfondue. Het is één van mijn favoriete kazen. Niet alleen in kaasfondue, maar ook op de borrelplank, gesmolten over een lekkere lasagne of geraspt in deze heerlijke quiche lorraine. Deze kaas kost je iets meer dan een zakje (geraspte) huismerk kaas, maar wel écht de moeite waard vanwege de smaak en het feit dat hij zo heerlijk over de quiche smelt.

Geniet ervan!

 

Deze lekkere quiches ook al gezien?

Geitenkaas spinazie quiche met gerookte amandelbodem

Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes

Broccoli quiche met zoete aardappelbodem en mozzarella

Quiche met prei en truffelgeitenkaas

Quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem

Quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem

Dit heb je nodig voor deze quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem

  • 250 gr amandelmeel
  • 80 gr volle kwark
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 prei
  • 200 ml room 
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 200 gr Gruyère 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een ronde vorm met bakpapier en vet de randen in.

Meng in een kom de amandelmeel samen met bakpoeder, kwark, Italiaanse kruiden en een snuf zout. Kneed tot een samenhangend deeg en verdeel vervolgens met de hand over de vorm. Zorg voor een opstaande rand van zo’n 3 centimeter. Prik met een vorkje gaatjes in de bodem en zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Snipper de ui fijn. Was de prei en snijd in dunne ringetjes, Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui en de prei. Laat afkoelen.

Meng de eieren met de room. Rasp de kaas en voeg 2/3 toe aan het eimengsel. Houd 1/3 van de geraspte kaas achter de hand voor over de quiche. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de groenten over de bodem. Schenk het eimengsel erover en sluit af met de achtergehouden geraspte kaas. Schuif de quiche 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot de quiche mooi lichtbruin is en de vulling gestold. Laat afkoelen op een rooster en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Tip: na een nachtje in de koelkast is de quiche lorraine het allerlekkerst!

Quiche lorraine met Gruyère en amandelbodem

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.