Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes

Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes

Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes. Hoe herfstig wil je het hebben. Elk jaar zeg ik het weer; de herfst is culinair gezien by far mijn favoriete seizoen. De gerechten worden voller en we kunnen weer aan de slag met romige soepen, hartige taarten en goed gevulde stoofpotten. In oktober zijn ingrediënten als knolselderij, veldsla, pastinaak, rode biet, broccoli en pompoen op hun best en laat ik daar nou net gek op zijn. Tel daar een lekker herfstzonnetje bij op en een glas goede rode wijn. Gelukkiger kun je mij niet maken.

Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes

Easy peasy glutenvrije bodem

Maar goed, even terug naar deze heerlijke quiche. Ik vind een lekkere bodem minstens zo belangrijk als de vulling en daarom maak ik de bodem meestal zelf. Heb je daar geen zin in? Dan kun je ook gewoon kant en klaar bladerdeeg voor hartige taarten gebruiken. Maar.. zelf maken is wel het allerlekkerst ;) Voor dit recept maakte ik een eenvoudig glutenvrij deeg gemaakt van boekweitmeel, amandelmeel en kwark. Meestal vergt zelf deeg maken nogal wat tijd en kneedwerk, maar als ik zin heb in een lekkere punt quiche ga ik natuurlijk niet eerst drie uur wachten tot het deeg is ‘uitgerust’ in de koelkast. Dit glutenvrije deeg kneed je dan ook binnen een paar minuten in elkaar en je kunt ‘m daarna direct gebruiken. Handig!

Gekarameliseerde shiitakes

De vulling van de quiche bestaat uit crème fraîche, kwark en lekker veel pompoen. Maar.. er miste nog iets. Daarom experimenteerde ik wat en bakte een portie shiitakes samen met een snuf zeezout en kokosbloesemsuiker. Ik moet zeggen, dat is één fantastische smaakcombi. Pompoen + gekarameliseerde shiitakes + oude kaas + verse tijm = een winning team! Deze quiche is daarnaast koud én warm lekker. Eet hem als hapje bij de borrel, als lunch of avondeten met een lekkere groene salade erbij. En dat glas rode wijn natuurlijk ;)

Geniet ervan!

Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes

Dit heb je nodig voor deze pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes

Voor de glutenvrije bodem

  • 125 gr boekweitmeel
  • 75 gr amandelmeel
  • 175 gr magere kwark
  • 1 flinke el roomboter – of kokosvet 

Voor de vulling

  • 350 gram flespompoen
  • 2 eieren
  • 150 ml crème fraîche
  • 200 gr kwark
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 2 lente uien
  • 3 takjes verse tijm
  • 100 gr shiitakes
  • teentje knoflook
  • kokosbloesemsuiker
  • 1 el boter

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een quichevorm van zo’n 23 cm (of springvorm) in met olijfolie.

Kneed in een kom de ingrediënten voor de bodem met de hand door elkaar. Druk het deeg in de vorm en zorg voor een opstaand randje van zo’n 2 tot 3 cm. Zet de vorm in de koelkast tot gebruik

Snijd de pompoen (je mag de schil laten zitten) in hele kleine blokjes. Snijd de lente ui in ringetjes en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng in een kom de pompoen, lente ui en tijm samen met de eieren, crème fraîche, kwark en geraspte oude kaas. Breng op smaak met een snuf peper en zout en schenk de vulling in de vorm.

Snijd de shiitakes in dunne reepjes. Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de shiitakes 3 minuten. Pers de knoflook uit en voeg dit samen met de boter en kokosbloesemsuiker toe aan de pan. Bak het geheel al omscheppend nog vijf minuten. Laat de shiitakes even afkoelen en verdeel daarna alles over de vulling.

Bak de quiche 40 minuten in het midden van de oven.

Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes

Print Friendly, PDF & Email
7 Comments
  1. Net gemaakt en hij was erg lekker! Alleen de bodem, die smaakte echt naar karton en kregen we niet lekker krokant. Heb je daar nog tips voor?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

KERST RECEPTEN!
Hasselback gratin

Hasselback gratin

Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot…

Print Friendly, PDF & Email
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor…

Print Friendly, PDF & Email
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!