...

Hartige cheesecake van oude kaas

Hartige cheesecake van oude kaas

hartige-cheesecake

Ben je team kaasplankje of team zoet dessert? Zoals je inmiddels misschien wel weet, ben ik niet de allergrootste toetjesliefhebber. Kaasplankjes daarentegen… Zo’n zilt stukje romige kaas gaat er bij altijd wel in. Dit taartrecept is daarom een hele leuke: het is een hartige cheesecake! Niet gemaakt van enkel roomkaas, maar met oude kaas door het beslag. De smaak is dus niet zoet, maar zout! Als je ook maar een béétje van kaas houdt, dan is dit recept he-le-maal voor jou. Het is trouwens absoluut niet alsof je een hap uit een stuk kaas neemt, mocht je dat nu denken. Het is juist een hele luchtige, salty cheesecake met een friszoete twist. Hij is verrassend, heel smaakvol maar – door de toevoeging van frisse druiven, vijgen en zoete honing – zeker niet too much. Aanrader!

hartige-cheesecake

Hartige cheesecake als dessert

In de beginjaren van mijn avonturen als horecatijger (haha ;) ) snapte ik niet helemaal wat dat kaasplankje daar nou deed, tussen de zoete toetjes op de menukaart. Inmiddels ben ik helemaal om: juist die zware smaken vind ik een mooie afsluiter van een smaakvol diner. Een klassiek kaasplankje bestaat uit minimaal 3 kazen (en dan het liefst een mooie combinatie van harde, zachte, milde en scherpe kazen) en is aangekleed met friszoete smaken als fruit, zoals dadels, vijgen of druiven. Vaak in de vorm van een gezellig compotje (of jam) om de kaas in te dippen. Zoals deze vijgenjam of honing-perenjam met rozemarijn.

Deze cheesecake is een supermooie middenweg. Het is een taart, maar lekker cheesy. Bovenop vind je ook weer die typische kaasplanksmaken: vijgen, honing, frisse tuinkers en druiven. Serveer de hartige cheesecake in punten of zet ‘m zo, in z’n geheel, in het midden op tafel en laat mensen zelf stukjes afsnijden. Serveer er een mooie dessertwijn bij en je hebt gegarandeerd een waanzinnig mooie avond!

Zoete cheesecakes

Heb je toch meer zin in een zoete cheesecake (je weet niet wat je mist!), dan zijn deze recepten misschien wat voor je:

Hartige cheesecake van oude kaas

hartige-cheesecake

Hartige cheesecake van oude kaas

Kaasplankje na een diner? Maak deze prachtige hartige cheesecake van oude kaas als dessert! Heerlijk luchtig met druiven, vijgen en honing.
5 van 3 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoeltijd 4 uur
Gang Borrelhapje, Dessert
Keuken Frans
Porties 8 puntjes

Nodig

  • 1 bakvorm 20 cm

Ingrediënten
  

Bodem

  • 175 gr zachte dadels ontpit
  • 150 gr havermout
  • 1/2 tl kaneel

Vulling

  • 250 gr oude kaas geraspt (zie tip hieronder)
  • 400 gr roomkaas op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 2 el maïzena of bloem
  • 1/4 tl kardemom poeder
  • snufje zwarte peper
  • topping: rode druiven, gedroogde (of verse) vijgen, tuinkers en honing

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Tip: zet een ovenvast kommetje gevuld met water onderin de oven. Hierdoor wordt de cheesecake straks extra smeuïg!
  • Doe de ingrediënten voor de bodem in je keukenmachine en mix tot een samenhangend deeg. Geen keukenmachine? Je kunt het deeg voor de bodem eventueel ook met de hand kneden.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een (vochtige) lepel.
  • Doe de roomkaas in een grote kom. Mix kort met een mixer. Voeg daarna de eieren en maïzena toe en mix tot je geen klontjes meer hebt. Spatel vervolgens de geraspte oude kaas erdoor en breng het beslag op smaak met kardemom en een snuf zwarte peper.
  • Schenk de vulling in de vorm. Bak de hartige cheesecake 70 minuten in het midden van de oven. Leg in de laatste 10 minuten een stuk zilverfolie op de taart als de bovenkant te donker dreigt te worden.
  • Zet de oven uit en laat de cheesecake een uurtje in de oven afkoelen met de deur op een kier. Hierdoor zakt de taart zo min mogelijk in.
  • Zet de taart vervolgens in de koelkast. Minimaal 4 uur, liefst een hele nacht!
  • Versier de cheesecake voor het serveren met druiven, partjes vijg, tuinkers en honing.

TIPS

Je kunt voor deze cheesecake kant en klaar geraspte oude kaas gebruiken. Maar het állerlekkerst is om een mooi stuk oude kaas te kopen en deze vervolgens zelf te raspen. Ik probeerde beide en ik vond de structuur en smaak van de cheesecake met zelfgeraspte kaas een stuk lekkerder!
Trefwoord Cheesecake, Oude kaas
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

hartige-cheesecake

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer
Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Ik heb weer een barbecue topper hoor lieve mensen! Ik ben enorm fan van makkelijk te bereiden barbecue gerechten die er tóch lekker culinair uitzien. Vaak is het een kwestie van het gerecht een beetje gezellig opmaken en het combineren van een paar eenvoudige...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept