Ben je team kaasplankje of team zoet dessert? Zoals je inmiddels misschien wel weet, ben ik niet de allergrootste toetjesliefhebber. Kaasplankjes daarentegen… Zo’n zilt stukje romige kaas gaat er bij altijd wel in. Dit taartrecept is daarom een hele leuke: het is een hartige cheesecake! Niet gemaakt van enkel roomkaas, maar met oude kaas door het beslag. De smaak is dus niet zoet, maar zout! Als je ook maar een béétje van kaas houdt, dan is dit recept he-le-maal voor jou. Het is trouwens absoluut niet alsof je een hap uit een stuk kaas neemt, mocht je dat nu denken. Het is juist een hele luchtige, salty cheesecake met een friszoete twist. Hij is verrassend, heel smaakvol maar – door de toevoeging van frisse druiven, vijgen en zoete honing – zeker niet too much. Aanrader!
Hartige cheesecake als dessert
In de beginjaren van mijn avonturen als horecatijger (haha ;) ) snapte ik niet helemaal wat dat kaasplankje daar nou deed, tussen de zoete toetjes op de menukaart. Inmiddels ben ik helemaal om: juist die zware smaken vind ik een mooie afsluiter van een smaakvol diner. Een klassiek kaasplankje bestaat uit minimaal 3 kazen (en dan het liefst een mooie combinatie van harde, zachte, milde en scherpe kazen) en is aangekleed met friszoete smaken als fruit, zoals dadels, vijgen of druiven. Vaak in de vorm van een gezellig compotje (of jam) om de kaas in te dippen. Zoals deze vijgenjam of honing-perenjam met rozemarijn.
Deze cheesecake is een supermooie middenweg. Het is een taart, maar lekker cheesy. Bovenop vind je ook weer die typische kaasplanksmaken: vijgen, honing, frisse tuinkers en druiven. Serveer de hartige cheesecake in punten of zet ‘m zo, in z’n geheel, in het midden op tafel en laat mensen zelf stukjes afsnijden. Serveer er een mooie dessertwijn bij en je hebt gegarandeerd een waanzinnig mooie avond!
Zoete cheesecakes
Heb je toch meer zin in een zoete cheesecake (je weet niet wat je mist!), dan zijn deze recepten misschien wat voor je:
- Cheesecake met dadels
- Citroen-yoghurt cheesecake met madeleines
- Vanille cheesecake met pure chocolade
Hartige cheesecake van oude kaas
Nodig
- 1 bakvorm 20 cm
Ingrediënten
Bodem
- 175 gr zachte dadels ontpit
- 150 gr havermout
- 1/2 tl kaneel
Vulling
- 250 gr oude kaas geraspt (zie tip hieronder)
- 400 gr roomkaas op kamertemperatuur
- 3 eieren
- 2 el maïzena of bloem
- 1/4 tl kardemom poeder
- snufje zwarte peper
- topping: rode druiven, gedroogde (of verse) vijgen, tuinkers en honing
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Tip: zet een ovenvast kommetje gevuld met water onderin de oven. Hierdoor wordt de cheesecake straks extra smeuïg!
- Doe de ingrediënten voor de bodem in je keukenmachine en mix tot een samenhangend deeg. Geen keukenmachine? Je kunt het deeg voor de bodem eventueel ook met de hand kneden.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een (vochtige) lepel.
- Doe de roomkaas in een grote kom. Mix kort met een mixer. Voeg daarna de eieren en maïzena toe en mix tot je geen klontjes meer hebt. Spatel vervolgens de geraspte oude kaas erdoor en breng het beslag op smaak met kardemom en een snuf zwarte peper.
- Schenk de vulling in de vorm. Bak de hartige cheesecake 70 minuten in het midden van de oven. Leg in de laatste 10 minuten een stuk zilverfolie op de taart als de bovenkant te donker dreigt te worden.
- Zet de oven uit en laat de cheesecake een uurtje in de oven afkoelen met de deur op een kier. Hierdoor zakt de taart zo min mogelijk in.
- Zet de taart vervolgens in de koelkast. Minimaal 4 uur, liefst een hele nacht!
- Versier de cheesecake voor het serveren met druiven, partjes vijg, tuinkers en honing.
0 reacties