Ontbijt op bed, een bos rozen, champagne lunch en het liefst aansluitend een romantisch diner. Moederdag is een mooie reden om jezelf eens even helemaal in het zonnetje te laten zetten! Want echt, dat verdien jij. Of je nu moeder bent van een prachtig kind of van een paar huisdieren ;) Die lunch buiten de deur en dat diner moeten we helaas nog even uitstellen vanwege de corona crisis, maar dat betekent niet dat we het thuis niet gezellig kunnen maken. En jullie weten, gezelligheid gaat bij mij altijd gepaard met iets lekkers. Ik vond het dan ook súper leuk dat Bonne Maman mij vroeg om speciaal voor moederdag aan de slag te gaan met een lekker recept. Iets lekkers om te delen met je mams, beste vriendin of gewoon helemaal voor jezelf :)
Het werd deze romige yoghurt-citroen cheesecake met de Franse madeleines van Bonne Maman on top. Je weet wel, die luchtige cakejes in de vorm van een schelpje. Het idee voor de madeleines op de taart kwam door het eten van cookie dough ijs. Die stukjes koekjesdeeg door het ijs vind ik zó super lekker dus ik dacht, waarom geen cakejes verwerken in de vulling van een taart?! Ik kan je vertellen, dat is één groot succes. Ik gebruik hiervoor de La Madeleines van Bonne Maman. Een authentiek Frans merk dat verkrijgbaar is bij de AH, Jumbo of Plus! De cakejes zijn verkrijgbaar in de smaken naturel, chocolade, blauwe bessen en citroen en zijn handig per stuk verpakt.
Verder is deze cheesecake een stuk minder vet dan zijn klassieke zusje. Omdat ik zelf net mama ben geworden en niet persé het hele jaar met de nodige zwangerschapskilo’s wil lopen, verving ik een groot gedeelte van de roomkaas door yoghurt ;) De frisse yoghurtvulling met geraspte citroen smaakt echt TOP in combinatie met de zoete Franse cakejes.
Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze citroen-yoghurt cheesecake met madeleines
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr havermout
- 3 el honing
- 3 el kokosolie
- 1 tl bakpoeder
- rasp van een halve bio citroen
- snuf zout
Voor de vulling
- 500 ml volle yoghurt
- 200 gr roomkaas
- 50 gr kokosbloesemsuiker
- 1 1/2 tl agar agar – Dit is een plantaardige vervanger van gelatine
- sap van 1 citroen + 50 ml water
- 5 La Madeleines – van Bonne Maman in de smaak naturel
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm (van 18 cm) met bakpapier. Vet de randen in met een beetje kokosvet.
Doe de ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Als het deeg te droog is voeg je een klein scheutje water toe. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de vorm voor een kwartiertje in de oven.
Ga verder met de vulling. Roer de yoghurt, roomkaas en kokosbloesemsuiker goed door elkaar. Pers het sap van de citroen uit en doe dit in een pannetje. Vul aan met 50 ml water en roer de agar agar erdoor. Breng het mengsel aan de kook. Schenk daarna het yoghurtmengsel erbij en laat de vulling twee minuten koken. Blijf goed roeren! Schenk daarna de vulling in de vorm en zet hem een kwartiertje in de koelkast. Hierdoor stijft hij licht op.
Haal de cheesecake uit de koelkast. Leg voorzichtig vier madeleines op de vulling en druk ze licht aan. Verkruimel de vijfde madeleine over het midden van de taart. Zet de taart weer terug in de koelkast. Dit keer voor drie uur of tot hij volledig is opgestijfd.
Tip: zorg dat je bij het aansnijden van de taart de madeleines door midden snijdt zodat elke punt cheesecake een stukje cake heeft.
Geniet ervan!
Hi!
Ik wil dit dus heel graag morgen (1e paasdag.. lees, alle winkels dicht) maken en ik heb geen agar agar. Kan dit ook met gewone gelatine? En zo ja, hoeveel heb ik dan nodig?
Mijn dank is groot!
Liefs, Simone