Jam van vijgen. Maak jij wel eens jam van vers fruit? Nou, ik dus niet. Haha! Tót ik vorige week een paar prachtige zoete vijgen zag liggen op de markt. Ik besloot ze in een kleine pan te koken samen met een scheut water erbij en wat kokosbloesemsuiker. Het resultaat was een héérlijke jam, die ik graag eet op een cracker met kaas of op een beschuitje. Het potje jam was binnen twee dagen op en na de vijgen waren er nog meer soorten fruit aan de beurt zoals een mix van zomerfruit. Aardbeien, frambozen en bramen. Ook heerlijk! Helemaal top voor bij een kaasplateau bedenk ik me nu. Ik kocht van die leuke weckpotjes (bij Blokker) en die zijn super handig om deze vijgenjam in te bewaren.
Hieronder wat voorbeelden van gerechten waar ik deze vijgenjam bij at:
- op een cracker met (geiten)kaas
- op toast met Hüttenkäse en tuinkers
- op een hartige muffin
- op een beschuitje met boter
- bij een kaasplateau (vooral heerlijk bij oude kaas of blauwader kaas!)
- een klodder bij een warme kom havermout met fruit en noten
- heb jij nog andere ideeën? Drop ze hieronder!
Dit heb je nodig voor deze zelfgemaakte vijgenjam met kokosbloesemsuiker / een pot van ruim 300 gram
- 400 gr verse vijgen
- 100 ml water
- sap van 1/2 citroen
- 3 el kokosbloesemsuiker
Zo maak je het
Was de vijgen en verwijder het steeltje. Snijd ze in parten.
Doe 100 ml water samen met de vijgenpartjes en het citroensap in een kleine pan. Breng aan de kook en laat het geheel vijftien minuten zacht pruttelen.
Haal de staafmixer er kort doorheen. Er mogen best nog wat stukjes in zitten. Toch liever een gladde jam? Pureer dan wat langer.
Voeg de kokosbloesemsuiker toe en roer door. Laat de vijgen-jam nog vijf minuten zacht koken. Laat de jam volledig afkoelen en bewaar de jam maximaal vijf dagen in een afgesloten pot in de koelkast.
Geniet ervan!
Moet ik de vijgen dan niet schillen ?
Deze jam is heerlijk en makkelijk te maken 😋😋