Dadel cheesecake. Ik zat laatst met mijn laptop en een kop koffie te werken bij ‘t Koffieboontje aan de gracht, een van mijn favoriete werkplekjes op het moment. Ze serveren er heerlijke koffie en ze hebben ook een kleine lunchkaart voor de liefhebber. Klein, maar wel heel fijn! Daarnaast hebben ze ook elke dag een paar verse baksels die er té lekker uit zien, waaronder een goddelijke dadel cheesecake. Ik vond deze glutenvrije cheesecake zó lekker dat ik hem thuis besloot na te maken. En dat is super goed gelukt moet ik zeggen :D
Glutenvrije cheesecake bodem
De cheesecake bodem is glutenvrij en gemaakt van havermout, dadels en walnoten. Lekker voedzaam dus en gezoet met natuurlijke (dadel) suikers. De vulling voor de cheesecake maken we vervolgens met klassieke ingrediënten als roomkaas en eieren. Om de vulling een fris tintje te geven voegen we er passievrucht aan toe. Echt een wáánzinnig lekkere smaakcombi met de zoete dadels.
Zin gekregen in nog meer cheesecake recepten?
Citroen-yoghurt cheesecake met madeleines
Romige aardbei cheesecake repen
Geitenkaas cheesecake met dadelbodem
Dit heb je nodig voor deze dadel cheesecake / 6 personen
Voor de bodem
- 100 gr walnoten
- 75 gr havermout
- 100 gr zachte dadels – ontpit
Voor de vulling
- 300 gr monchou
- 2 eieren
- 2 el agave – honing kan ook
- 1 el vanille extract
- 1 passievrucht
Topping
- 130 gr zachte dadels – ontpit
- 50 ml water
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een bakvorm van 18 centimeter met bakpapier.
Verzamel de ingrediënten voor de bodem in je keukenmachine en puls tot je een korrelig en kleverig geheel hebt. Optie twee is om de walnoten heel fijn te hakken en vervolgens samen met de havermout en dadels met de hand te kneden tot een plakkerig deeg. Gaat ook prima! Verdeel het deeg over de bodem en druk met de bolle kant van een lepel goed aan.
Schep het vruchtvlees uit de passievrucht. Mix de ingrediënten voor de vulling. Breng het geheel op smaak met agave (of honing). Tip: Houd je van een frisse cheesecake? Voeg dan nog wat extra passievrucht vruchtvlees toe! Schenk het beslag in de vorm en bak de cheesecake 45 minuten in het midden van de oven.
Pureer ondertussen de dadels samen met het water voor de topping. Haal de cheesecake na 30 minuten uit de oven en smeer de dadel topping erover. Zet de taart weer in de oven tot je een baktijd van 45 minuten hebt bereikt.
Laat de cheesecake afkoelen (liefst een nachtje in de koelkast) en garneer met gehakte walnoot.
Lijkt me erg lekker. Even een vraag: ga je uit van 100 Gr gepelde walnoten of ongepelde?
Gepelde walnoten :)
Vandaag gemaakt maar dan New York style. De dadeltopping heb ik direct op de bodem gesmeerd en 45 minuten gebakken zoals in het recept. Ik heb daarna frambozen en bosbessen gepureerd en dat als topping gebruikt. Heerlijk!
Dit recept ga ik zeker vaker maken.
Thanks voor het delen van deze heerlijke tip :D Leuk om te weten dat het ook lekker is om de dadeltopping op de bodem te smeren voor het bakken. Liefs, Bo
Wat een heerlijke taart! Kan er niet vanaf blijven!!
Hoi! Ik heb hem nu in de oven staan, maar na 30 minuten wilde ik de dadeltopping erop doen maar het cheesecake mengsel was nog zo vloeibaar dat dit erin zakt de topping ipv erop te smeren is.? Herken je dit?
Hmm nee.. De vulling moet na een half uurtje redelijk stevig zijn :) Heb je misschien een kleinere vorm gebruikt? Liefs, Bo
Ik volg sinds 4 maanden een koolhydraatarm dieet. Enig idee hoeveel koolhydraten er in dit recept zitten?
Ik tel helaas geen koolhydraten :)
Ingrid,
Dit past niet in kha dieet. De koolhydraten zijn te hoog.
Hoi, ik ga het zeker zondag maken, ik gebruik voor al mijn cheesecake, van alpro de Go on soja yoghurt naturel , lukt altijd een heel lekker
Klinkt lekker, weet je ook een melkvrij alternatief?
Hoi, ik zat zelf ook al na te denken over een vegan versie. Rauwe Cashewnoten en agave ipv MON chou?
Ik zeg proberen :D
Is de monchou ook te vervangen voor een magere kwark of skyr?
Je kan het proberen met magere kwark, maar ik gok dat de taart dan te vloeibaar wordt..
Hoi Bo, ik neem aan dat je de binnenkant van passievrucht moet gebruiken :)
Zeker ;)
Hoii, kan je in plaats van passievrucht ook een andere soort fruit gebruiken?
Sinaasappel lijkt me ook erg lekker! Gebruik in dit geval het sap van een halve sinaasappel.
Hij staat in de oven ?.
Gisteren deze heerlijke dadeltaart gemaakt! Hij was heerlijk, een super recept en mijn schoonouders (92 en 90 jaar) hebben er van zitten smullen. Zo leuk :-)
Wat super om te horen!:D
Hoi, ik let op mijn calorieën, weet je de voedingswaarden van de heerlijke cheesecake?
Nope, ik tel geen calorieën :)
Ik heb het gemaakt maar de cheesecake werd niet stijf in de oven:((( ik snap niet wat ik fout heb gedaan… hebben meer mensen daar last van?
Bij de dadeltopping erover smeren ging het mis ;-) niet vloeibaar genoeg denk ik waardoor het weinig ‘smeren werd. Waarschijnlijk is de smaak wel goed:-)
Heb je tips?
Indien je dadels wat droger zijn kan het zijn dat de puree na het pureren toch lastig uitsmeerbaar is. Een scheutje water doet wonderen :) Ik zal het er even bij zetten in het recept. Liefs en geniet ervan!
Wow!! Dat ziet er zalig uit!
Ik eet plantaardag, dus hoe zou jij deze taart aanpassen tot vegan-friendly? Ik ben erg benieuwd! ?
Oei dat weet ik niet Tilly!