Dadel cheesecake

Dadel cheesecake, Glutenvrije taarten, Glutenvrije cheesecake, 't Koffieboontje Utrecht, Beaufood recepten, Verjaardagstaarten dadel, Gezonde cheesecake, Glutenvrije foodblogs

Dadel cheesecake. Ik zat laatst met mijn laptop en een kop koffie te werken bij ’t Koffieboontje aan de gracht, een van mijn favoriete werkplekjes op het moment. Ze serveren er heerlijke koffie en ze hebben ook een kleine lunchkaart voor de liefhebber. Klein, maar wel heel fijn! Daarnaast hebben ze ook elke dag een paar verse baksels die er té lekker uit zien, waaronder een goddelijke dadel cheesecake. Ik vond deze glutenvrije cheesecake zó lekker dat ik hem thuis besloot na te maken. En dat is super goed gelukt moet ik zeggen :D

Dadel cheesecake, Glutenvrije taarten, Glutenvrije cheesecake, 't Koffieboontje Utrecht, Beaufood recepten, Verjaardagstaarten dadel, Gezonde cheesecake, Glutenvrije foodblogs

Dadel cheesecake, Glutenvrije taarten, Glutenvrije cheesecake, 't Koffieboontje Utrecht, Beaufood recepten, Verjaardagstaarten dadel, Gezonde cheesecake, Glutenvrije foodblogs

Glutenvrije cheesecake bodem

De cheesecake bodem is glutenvrij en gemaakt van havermout, dadels en walnoten. Lekker voedzaam dus en gezoet met natuurlijke (dadel) suikers. De vulling voor de cheesecake maken we vervolgens met klassieke ingrediënten als roomkaas en eieren. Om de vulling een fris tintje te geven voegen we er passievrucht aan toe. Echt een wáánzinnig lekkere smaakcombi met de zoete dadels.

 

Zin gekregen in nog meer cheesecake recepten?

Citroen-yoghurt cheesecake met madeleines

Romige aardbei cheesecake repen

Geitenkaas cheesecake met dadelbodem

Mini blueberry cheesecakes

Dadel cheesecake, Glutenvrije taarten, Glutenvrije cheesecake, 't Koffieboontje Utrecht, Beaufood recepten, Verjaardagstaarten dadel, Gezonde cheesecake, Glutenvrije foodblogs

Dit heb je nodig voor deze dadel cheesecake / 6 personen

Voor de bodem

  • 100 gr walnoten
  • 75 gr havermout
  • 100 gr zachte dadels – ontpit 

Voor de vulling

  • 300 gr monchou
  • 2 eieren
  • 2 el agave – honing kan ook 
  • 1 el vanille extract
  • 1 passievrucht

Topping

  • 130 gr zachte dadels – ontpit 
  • 50 ml water

 

Dadel cheesecake, Glutenvrije taarten, Glutenvrije cheesecake, 't Koffieboontje Utrecht, Beaufood recepten, Verjaardagstaarten dadel, Gezonde cheesecake, Glutenvrije foodblogs

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een bakvorm van 18 centimeter met bakpapier.

Verzamel de ingrediënten voor de bodem in je keukenmachine en puls tot je een korrelig en kleverig geheel hebt. Optie twee is om de walnoten heel fijn te hakken en vervolgens samen met de havermout en dadels met de hand te kneden tot een plakkerig deeg. Gaat ook prima! Verdeel het deeg over de bodem en druk met de bolle kant van een lepel goed aan.

Schep het vruchtvlees uit de passievrucht. Mix de ingrediënten voor de vulling. Breng het geheel op smaak met agave (of honing). Tip: Houd je van een frisse cheesecake? Voeg dan nog wat extra passievrucht vruchtvlees toe! Schenk het beslag in de vorm en bak de cheesecake 45 minuten in het midden van de oven.

Pureer ondertussen de dadels samen met het water voor de topping. Haal de cheesecake na 30 minuten uit de oven en smeer de dadel topping erover. Zet de taart weer in de oven tot je een baktijd van 45 minuten hebt bereikt.

Laat de cheesecake afkoelen (liefst een nachtje in de koelkast) en garneer met gehakte walnoot.

Dadel cheesecake, Glutenvrije taarten, Glutenvrije cheesecake, 't Koffieboontje Utrecht, Beaufood recepten, Verjaardagstaarten dadel, Gezonde cheesecake, Glutenvrije foodblogs

Print Friendly, PDF & Email
28 Comments
  1. Vandaag gemaakt maar dan New York style. De dadeltopping heb ik direct op de bodem gesmeerd en 45 minuten gebakken zoals in het recept. Ik heb daarna frambozen en bosbessen gepureerd en dat als topping gebruikt. Heerlijk!
    Dit recept ga ik zeker vaker maken.

    1. Thanks voor het delen van deze heerlijke tip :D Leuk om te weten dat het ook lekker is om de dadeltopping op de bodem te smeren voor het bakken. Liefs, Bo

  2. Hoi! Ik heb hem nu in de oven staan, maar na 30 minuten wilde ik de dadeltopping erop doen maar het cheesecake mengsel was nog zo vloeibaar dat dit erin zakt de topping ipv erop te smeren is.? Herken je dit?

  3. Hoi, ik ga het zeker zondag maken, ik gebruik voor al mijn cheesecake, van alpro de Go on soja yoghurt naturel , lukt altijd een heel lekker

  4. Gisteren deze heerlijke dadeltaart gemaakt! Hij was heerlijk, een super recept en mijn schoonouders (92 en 90 jaar) hebben er van zitten smullen. Zo leuk :-)

    1. Ik heb het gemaakt maar de cheesecake werd niet stijf in de oven:((( ik snap niet wat ik fout heb gedaan… hebben meer mensen daar last van?

  5. Bij de dadeltopping erover smeren ging het mis ;-) niet vloeibaar genoeg denk ik waardoor het weinig ‘smeren werd. Waarschijnlijk is de smaak wel goed:-)
    Heb je tips?

    1. Indien je dadels wat droger zijn kan het zijn dat de puree na het pureren toch lastig uitsmeerbaar is. Een scheutje water doet wonderen :) Ik zal het er even bij zetten in het recept. Liefs en geniet ervan!

  6. Wow!! Dat ziet er zalig uit!
    Ik eet plantaardag, dus hoe zou jij deze taart aanpassen tot vegan-friendly? Ik ben erg benieuwd! ?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.