Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef ‘m eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5 december maken we er gewoon ons eigen leuke feestje van. En ik zou Beaufood niet zijn als ik niet ook wat heerlijke recepten zou bedenken voor pakjesavond. Chocoladeletters en pepernoten zijn hartstikke lekker, maar na een paar weken sinterklaasgekte ben je vast ook wel toe aan wat afwisseling. En die heb ik voor je! Deze chocolademousse met truffelkruidnoten is namelijk een ideaal sinterklaastoetje om een etentje mee af te sluiten. De mousse is romig en intens van smaak, maar door de toevoeging van ricotta is ‘ie ook fris en niet te zwaar. Bovendien zorgt de ricotta ervoor dat je het toetje niet uren hoeft laten op te stijven in de koelkast – wel zo handig. De truffelkruidnoten geven het feestelijke en simpele dessert een lekkere crunch.
De lekkerste sinterklaastoetjes
Ik ben gék op speculaaskruiden, dus wat dat betreft kan mijn geluk niet op tijdens de laatste koude maanden van het jaar. Onze grote Spaanse vriend verwerkt het in zo’n beetje al z’n snoepgoed: kruidnoten, pepernoten, taaitaaipoppen, gevulde speculaas… Heerlijk. En het mooie: deze zoete snacks zijn ook stuk voor stuk producten die je kunt verwerken in recepten om er een sinterklaas-tintje aan te geven. Een simpele maar heerlijk smaakvolle manier is bijvoorbeeld kruidnoten die je verwerkt in een cheesecake. Deze leuke mini kruidnotencheesecakejes zijn ideaal voor op een zoete snacktafel, terwijl je deze kruidnotencheesecake met zwoele dulce de leche juist weer perfect serveert als dessert. Ook van gevulde speculaas, met van die romige spijs in het midden, wil ik het liefst blijven eten. Mijn favoriete recepten: gevulde speculaas van havermout (net wat gezonder) en een taart van gevulde speculaas met amandelspijs. Is vegan bakken meer je ding? Dan kan ik deze banaan-pepernotencake van harte aanraden! Lekker voor bij de koffie.
Meer mousses
Kan je inmiddels geen pepernoot (of was het kruidnoot…?) meer zien? Probeer dan deze luchtige mousses eens…
- Ricottamousse met balsamico-aardbeien en krokante munt
- Aardbeienmousse met bastogne crumble
- Witte Oreo mousse met koffie en mascarpone
Sinterklaastoetje: glaasjes met chocolademousse en truffelkruidnoten
Ingrediënten
- 250 gr ricotta
- 150 gr pure chocolade - minimaal 75%
- 1 tl koekkruiden
- 16 truffelkruidnoten
Instructies
- Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de koekkruiden erdoor.
- Klop de ricotta tot een glad mengsel. Laat de chocolade iets afkoelen en spatel de gesmolten chocolade door de ricotta. Roer dit tot een egale mousse. Houd twee eetlepels gesmolten chocolade achter de hand voor over de glaasjes straks.
- Verdeel de chocolademousse over vier kleine glaasjes. Ik gebruik hiervoor een spuitzak voor het mooiste effect. Garneer met truffelkruidnoten en gesmolten chocolade. Ik hakte ook een paar truffelnootjes fijn voor een crunchy effect.
- Extra feestelijk idee: versier de chocoladeglaasjes met gouden snoepballetjes of chocolade sinterklaasjes!
0 reacties