Ik ben al helemaal in de kerstsferen, maar Sinterklaas mogen we natuurlijk niet vergeten. Hoewel ik volgende maand 28 word vind ik het nog steeds zó leuk om pakjesavond te vieren en er een gezellige avond van te maken. Never grow up laten we maar zeggen. Speciaal voor Sinterklaas post ik de aankomende tijd elke zondag een bakrecept dat je kunt maken voor pakjesavond. De chocolade pepernoten van havermout en de speculaas cake met amandelmeel gingen je al voor, maar stiekem is dit nieuwe recept toch wel een beetje de winnaar..
Deze gevulde speculaastaart met amandelspijs is super simpel te maken (je hebt er niet eens een taartvorm voor nodig) en zó lekker! Het is een klein taartje waar je met zes personen van kan genieten. Je maakt hem met havermout en flink wat dadels dus aan een klein stukje heb je vaak al genoeg. Of je moet een grote eter zijn net als mijn paps, dan eet je gewoon twee stukjes ;) In plaats van slagroom gebruik ik hangop en om hem af te maken kruimelde ik er twee speculaasjes over.
GENIETEN :D
Dit heb je nodig voor deze gevulde speculaastaart met amandelspijs / klein taartje voor zes personen
Voor de bodem
- 150 gr havermout + 2 el
- 175 gr zachte dadels – ontpit en geweekt in een schaaltje lauwwarm water
- 1 tl bakpoeder
- snuf kaneel
- scheutje water – zo’n 25 ml
- snuf zout
Voor de amandelspijs
- 75 gr amandelmeel
- 65 gr zachte dadels – ontpit en geweekt in een schaaltje lauwwarm water
- 2 el amandelmelk – of gewone, rijst- of havermelk
Voor erop
- 3 tot 4 el hangop – of volle kwark
- 2 speculaasjes – verkruimeld
Zo maak je het
Begin met de bodem. Verwarm je oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Stop de ingrediënten voor de bodem in je keukenmachine en blend tot je een kruimelig deeg hebt.
Je hebt voor deze taartbodem geen taartvorm nodig. Je kunt het deeg op de bakplaat gewoon met je handen vormen tot een mooie ronde bodem. Zorg dat de bodem ongeveer één tot twee centimeter dik is en druk de randjes iets omhoog met je handen zoals op de foto.
Ga verder met de amandelspijs. Mix in je keukenmachine de ingrediënten tot een plakkerig deeg (spijs). Schep de spijs op de haverbodem en smeer met een lepel gelijkmatig uit. Maak de lepel af en toe even nat om plakken te voorkomen.
Strooi twee eetlepels havermout over de taart en schuif hem voor 20 minuten in het midden van de oven.
Laat de taart een half uurtje afkoelen, hierdoor hard hij nog wat uit. Maak de taart voordat je hem serveert af met hangop (of kwark) en verkruimeld speculaas.
Geniet ervan!
Maak je deze taart een dag van te voren? Laat de hangop dan even achterwege, deze smeer je er pas op wanneer je de taart serveert
Hallo Beau,
Gisteren deze speculaastaart gemaakt. Hij is werkelijk heerlijk, smullen. Ik heb wel wat speculaaskruiden en kaneel toegevoegd aan het deeg.,
Ik volg ( vanwege gezondheidsproblemen) een dieet: whole food plant based. Dat betekent: veganistisch, geen suiker, geen oliën en vetten, geen gist, geen gluten etc. Dan is dit een zeer welkom en dankbaar recept. Als topping kan ik er wat kokosyoghurt op doen.
Dank hiervoor.
Groetjes,
Ted
Wat super om te horen Ted! Goed idee, kokosyoghurt als topping.