Een heerlijk fris, zoet en simpel dessert: aardbeienmousse met bastogne crumble! Eigenlijk zijn wij hier thuis niet zo van de toetjes. En zéker niet van die kant en klare toetjes uit de supermarkt. Ze zien er gezellig uit maar zitten vol meuk, terwijl dat nergens voor nodig is. Ik bedoel: hoe moeilijk is het om zelf een handje aardbeien te pureren en te mengen met wat romige ingrediënten? Ja, niet dus. Plus: je pikt er nog wat extra voedingsstoffen bij mee, het is 100% lekkerder én je kan pronken met het label ‘zelfgemaakt’! Voor een extra feestelijk effect kan je deze luchtige aardbeienmousse bij een etentje ook serveren in champagneglazen. Heel fancy! Overigens is dit aardbeientoetje ook helemaal kidsproof – het is Lou’s favoriet! Nou, wat wil een mens nog meer?
Aardbeienmousse
We naderen langzaam de zomer en dat betekent (naast wijn, borrelplankjes en terrassen tot in de late uurtjes) dat we bijna weer kunnen genieten van aardbeien! Ze zijn natuurlijk het hele jaar door te koop, maar in de zomermaanden komen ze van Hollandse bodem. Dan is het hier warm en zonnig genoeg om ze in de buitenlucht uit te laten groeien tot dieprode, knetterzoete vruchtjes. Zo lekker! Daardoor zijn aardbeien in de zomer (‘in het seizoen’) toch een stuk duurzamer en leuker. En niet te vergeten: betaalbaarder.
Net als ieder kind is Lou er gék op, dus deze aardbeienmousse viel thuis goed in de smaak. Een groot voordeel vind ik ook dat deze mousse heel snel en simpel gemaakt is. Je hoeft na het maken niet uuuuren te wachten totdat de boel opgestijfd is: er komt geen slagroom of ei aan te pas. Wat deze mousse luchtig maakt, is de frisse kwark en mascarpone die je met een garde mixt met de gepureerde aardbeien. Fluitje van een cent, echt waar.
Recepten met aardbei
- Ricottamousse met balsamico-aardbeien en krokante munt
- Aardbeiensmoothie met kefir
- Aardbeiencheesecakerepen (leuk woord voor galgje, haha)
Dit heb je nodig voor deze aardbeienmousse met bastogne crumble / 4 personen
- 300 gr aardbeien
- 350 gr volle kwark
- 150 gr mascarpone
- 1 tl honing
- 120 gr bastognekoeken
- optioneel: 50 gr gehakte pure chocolade
Zo maak je het
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Pureer de aardbeien en meng vervolgens (met een garde) de volle kwark en mascarpone erdoor. Breng op smaak met honing. Proef en voeg naar smaak nog wat extra honing toe als je van zoet houdt.
Verkruimel de bastognekoeken. Doe ze bijvoorbeeld in een vershoudzakje en sla er een paar keer op met een deegroller.
Zet vier kleine glaasjes klaar. Begin met een laagje bastogne crumble en lepel er daarna een laagje aardbeienmousse op. Herhaal dit nog twee keer. Tip: als je geen zin/tijd hebt om laagjes te maken, kun je natuurlijk ook gewoon de crumble als bodem verdelen over vier glaasjes en bovenop de aardbeienmousse verdelen.
Sluit af met een verse aardbei en optioneel wat gehakte pure chocolade.
0 reacties