...

Gevulde speculaas van havermout

Gevulde speculaas van havermout

door | nov 4, 2016 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 23 reacties

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

Misschien ben ik een beetje vroeg met Sinterklaasrecepten, maar aan de andere kant is het alweer over een maand en kan je nooit vroeg genoeg beginnen met pepernoten en speculaas. Het recept voor gezonde chocolade pepernoten kwam een paar dagen geleden online en vandaag is het tijd voor de gevulde speculaas speculaas van havermout. Ik denk dat ik hiermee aardig wat van jullie blij maak want dit recept is ontzettend vaak aangevraagd. Leuk! Nu moet ik toegeven dat ik de afgelopen tijd iets te veel naar mijn zin slechte foodies heb gesnoept. Zakje m&m’s hier, kitkatje daar en niet een maar twee van die duo zakjes oreo koekjes (DIE WITTE JA). Soms heb je even zo’n periode. En van zo’n ongezonde uitspatting gaat niemand dood, maar ik voelde me er gewoon niet chill bij. Ik merk ook dat mijn huid onwijs onrustig wordt van suiker dus ik ga maar snel weer aan de slag met gezonde recepten.

Deze gevulde speculaas is glutenvrij en een stuk voedzamer dan de gewone speculaas omdat hij is gemaakt van havermout. Yes, oats again! Ik ben er zo gek op omdat het gezond is en je er lekker lang vol van zit. Langer dan wanneer je gewoon bloem gebruikt. Dit recept is ook geschikt voor de vegans onder ons omdat er geen ei aan te pas komt. Verder heb ik de geraffineerde suiker vervangen door honing, roomboter door kokosvet en het spijs is gezoet met dadels. Ik zeg niet dat je de koek in een keer zorgeloos naar binnen kunt schuiven (kokosvet en amandelen zijn ook vet) maar deze gevulde speculaas is duizend keer gezonder dat de speculaas uit de winkel. Ik kan jullie vertellen, hij is heeeul lekker..

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

Dit heb je nodig voor deze gevulde speculaas van havermout

Voor de koek

 • 200 gr havermeel
 • 75 gr kokosolie
 • 50 gr honing – voor veganistische speculaas vervang je de honing door ahorn siroop
 • snuf zout
 • 2 el speculaaskruiden – verkrijgbaar bij mijn vriendinnetje Green Gypsy
 • snuf kaneel
 • 100 ml amandelmelk

Voor de amandelspijs

 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr dadels
 • 1 el amandelmelk

 

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg twee stukken bakpapier klaar.

Kneed de ingrediënten voor het deeg van de koek door elkaar tot een mooie samenhangende bal. Leg even aan de kant.

Ga verder met de amandelspijs. Mix in je keukenmachine de ingrediënten tot een plakkerig deeg.

Pak het deeg voor de koek er weer bij en verdeel het in tweeën. Vorm met je handen op twee vellen bakpapier twee platte vierkanten van het deeg. Verdeel de amandelspijs over de eerste plak (een plakkerig klusje, i know) en leg de andere plak er voorzichtig bovenop.

Druk de randen aan en wrijf de bovenkant licht in met een beetje amandel melk.

Bak de koek zo’n 20 tot 30 minuten in de oven. Laat de gevulde speculaas koek even afkoelen en snijd hem daarna in vierkante stukken. Warm is hij héérlijk, maar na een nachtje afkoelen misschien nog wel lekkerder.. Bewaar hem zo’n drie tot vier dagen in een afgesloten bak buiten de koelkast.

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram!
Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

23 Comments

23 Reacties

 1. Evelien

  Kan deze ook in de airfryer ipv de oven? Zo ja hoelang op op hoeveel graden?

  Antwoord
  • Bo

   Oeh geeen idee, ik heb geen airfryer :)

   Antwoord
 2. Jildou

  Mmmmmmm heerlijk!! En zo makkelijk te maken!! Ik hoef nooit meer andere gevulde speculaas! Bedankt voor dit geweldige recept!

  Antwoord
  • Bo

   Wat heerlijk om te horen! Dit is persoonlijk ook een van mijn lievelingsrecepten :)

   Antwoord
 3. Ellis

  Goede smaak! Alleen mis ik een beetje het smeuïge van de spijs. Hoe zou dit ‘beter’ kunnen?

  Antwoord
 4. Hester

  Gisteravond hebben onze oudste dochter en ik dit heerlijke recept gemaakt. We hebben het in een brownieblik gebakken waardoor het iets minder plakkerig is allemaal. Voor de dadels hebben we dadelpasta gebruikt en het spijs mooi vierkant uitgerold tussen twee bakpapiertjes. Daardoor was het zo klaar. Beetje amandelschaafsel op de bovenkant en joehoe een mooi resultaat! Ik kan niet wachten om straks een stukje bij de koffie te nemen :)

  Antwoord
  • Bo

   Wat een goede tips Hester! Top dat je ze hier deelt :)

   Antwoord
 5. Marijke Wiewel

  Hallo Bo, Ik ben allergisch voor dadels. (Steenvruchten) is er goede vervanging te bedenken? Groetjes Marijke

  Antwoord
 6. Joyce

  Super lekker.

  Was wel een werkje de vulling.

  Gr

  Antwoord
 7. Adry M. van Wieren

  Hai Bo,
  Kun je mij zeggen waar ik de kokosolie mee kan vervangen?
  Alvast bedankt.
  Geniet elke week van je havermoutbroodjes en je havermoutappeltaartcake viel ook in de smaak.
  Groetjes Adry

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Adry, wat leuk om te horen! Ik raad je toch aan kokosolie te gebruiken aangezien dit voor de (smeuïge) structuur zorgt en alles bij elkaar houdt :) Groetjes, Bo

   Antwoord
 8. Christa

  Hi, ik heb een vraagje. Ik eet helemaal geen suiker, dus ook geen Ahorn siroop of honing, helemaal niks van dat. Heb je een tip hoe ik die 50 gram ahorn siroop kan vervangen? Waardoor de gevulde speculaas nog wel lekker een beetje zoet is. Ik mag wel dadels en alle fruit soorten.

  Hopelijk kan je mij helpen :)

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Christa, in dat geval zou ik de ahorsiroop vervangen door dadelstroop! Liefs en geniet ervan, Bo

   Antwoord
 9. Aimée

  Ik heb hem ook gemaakt en smaakt nog lekker ook!!
  Ik vind het sowieso erg leuk om jou recepten te maken. Gemakkelijk en lekker snel. Toppie!!

  Antwoord
  • Bo

   Wat een lief compliment Aimée, bedankt!

   Antwoord
 10. Caroline

  Ik heb het recept net gemaakt en was erg makkelijk om te doen! Nu heb ik alleen 2 vragen want hij ziet er bij mij erg anders uit! Moet je de dadels eerst wellen? En hoe krijg je er een ‘krokant korstje’ op? Moet je veel amandelmelk gebruiken? Alvast bedankt! Groetjes Caroline

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Carolina! Als je gewoon zachte dadels gebruikt mixt je keukenmachine er samen met de amandelmeel vanzelf een romige spijs van. Ikzelf voegde 1 eetlepel amandelmelk toe. En wat betreft het krokante korstje, hoe langer je de koek in de oven laat hoe krokanter het korstje, maar de koek daarentegen ook een stukje droger. Ik vind de gevulde speculaas zelf het lekkerst na max een half uurtje oventijd :) Liefs, Bo

   Antwoord
 11. Christy

  Kan er ook gewone melk in ipv amandelmelk?

  Antwoord
  • Bo

   Jazeker!:)

   Antwoord
 12. Milou

  Oh heerlijk!
  Ik moet ook echt zelf eens gevulde speculaas maken, want dat is echt één van mijn guilty pleasures haha!
  Liefs, Milou

  Antwoord
  • Bo

   En nu heb je een gezonde versie gevonden woehoee :D

   Antwoord
 13. Reny

  Wow, Bo, dit ziet er echt geweldig uit!

  Antwoord
  • Bo

   Bedankt lieve Reny :D

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *