Gevulde speculaas van havermout

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

Misschien ben ik een beetje vroeg met Sinterklaasrecepten, maar aan de andere kant is het alweer over een maand en kan je nooit vroeg genoeg beginnen met pepernoten en speculaas. Het recept voor gezonde chocolade pepernoten kwam een paar dagen geleden online en vandaag is het tijd voor de gevulde speculaas speculaas van havermout. Ik denk dat ik hiermee aardig wat van jullie blij maak want dit recept is ontzettend vaak aangevraagd. Leuk! Nu moet ik toegeven dat ik de afgelopen tijd iets te veel naar mijn zin slechte foodies heb gesnoept. Zakje m&m’s hier, kitkatje daar en niet een maar twee van die duo zakjes oreo koekjes (DIE WITTE JA). Soms heb je even zo’n periode. En van zo’n ongezonde uitspatting gaat niemand dood, maar ik voelde me er gewoon niet chill bij. Ik merk ook dat mijn huid onwijs onrustig wordt van suiker dus ik ga maar snel weer aan de slag met gezonde recepten.

Deze gevulde speculaas is glutenvrij en een stuk voedzamer dan de gewone speculaas omdat hij is gemaakt van havermout. Yes, oats again! Ik ben er zo gek op omdat het gezond is en je er lekker lang vol van zit. Langer dan wanneer je gewoon bloem gebruikt. Dit recept is ook geschikt voor de vegans onder ons omdat er geen ei aan te pas komt. Verder heb ik de geraffineerde suiker vervangen door honing, roomboter door kokosvet en het spijs is gezoet met dadels. Ik zeg niet dat je de koek in een keer zorgeloos naar binnen kunt schuiven (kokosvet en amandelen zijn ook vet) maar deze gevulde speculaas is duizend keer gezonder dat de speculaas uit de winkel. Ik kan jullie vertellen, hij is heeeul lekker..

 

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

Dit heb je nodig

Voor de koek

  • 200 gr havermeel
  • 75 gr kokosolie
  • 50 gr honing – voor veganistische speculaas vervang je de honing door ahorn siroop
  • snuf zout
  • 2 el speculaaskruiden – verkrijgbaar bij mijn vriendinnetje Green Gypsy
  • snuf kaneel
  • 100 ml amandelmelk

Voor de amandelspijs

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr dadels
  • 1 el amandelmelk

 

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg twee stukken bakpapier klaar.

Kneed de ingrediënten voor het deeg van de koek door elkaar tot een mooie samenhangende bal. Leg even aan de kant.

Ga verder met de amandelspijs. Mix in je keukenmachine de ingrediënten tot een plakkerig deeg.

Pak het deeg voor de koek er weer bij en verdeel het in tweeën. Vorm met je handen op twee vellen bakpapier twee platte vierkanten van het deeg. Verdeel de amandelspijs over de eerste plak (een plakkerig klusje, i know) en leg de andere plak er voorzichtig bovenop.

Druk de randen aan en wrijf de bovenkant licht in met een beetje amandel melk.

Bak de koek zo’n 20 tot 30 minuten in de oven.

 

Gevulde speculaas van havermout, Zelf gevulde speculaas maken, Suikervrije sinterklaas recepten, Glutenvrije sinterklaas recepten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers,

 

 

 

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood
Deze pagina afdrukken? Klik dan hier.
Bo

Bo / 28 / Wonend in het gezellige Utrecht / Liefde voor gezond eten, lekker koken en wijn / You don't have to cook fancy or complicated masterpieces, just good food from fresh ingredients.

17 Comments
  1. Hai Bo,
    Kun je mij zeggen waar ik de kokosolie mee kan vervangen?
    Alvast bedankt.
    Geniet elke week van je havermoutbroodjes en je havermoutappeltaartcake viel ook in de smaak.
    Groetjes Adry

    1. Hoi Adry, wat leuk om te horen! Ik raad je toch aan kokosolie te gebruiken aangezien dit voor de (smeuïge) structuur zorgt en alles bij elkaar houdt :) Groetjes, Bo

  2. Hi, ik heb een vraagje. Ik eet helemaal geen suiker, dus ook geen Ahorn siroop of honing, helemaal niks van dat. Heb je een tip hoe ik die 50 gram ahorn siroop kan vervangen? Waardoor de gevulde speculaas nog wel lekker een beetje zoet is. Ik mag wel dadels en alle fruit soorten.

    Hopelijk kan je mij helpen :)

  3. Ik heb hem ook gemaakt en smaakt nog lekker ook!!
    Ik vind het sowieso erg leuk om jou recepten te maken. Gemakkelijk en lekker snel. Toppie!!

  4. Ik heb het recept net gemaakt en was erg makkelijk om te doen! Nu heb ik alleen 2 vragen want hij ziet er bij mij erg anders uit! Moet je de dadels eerst wellen? En hoe krijg je er een ‘krokant korstje’ op? Moet je veel amandelmelk gebruiken? Alvast bedankt! Groetjes Caroline

    1. Hoi Carolina! Als je gewoon zachte dadels gebruikt mixt je keukenmachine er samen met de amandelmeel vanzelf een romige spijs van. Ikzelf voegde 1 eetlepel amandelmelk toe. En wat betreft het krokante korstje, hoe langer je de koek in de oven laat hoe krokanter het korstje, maar de koek daarentegen ook een stukje droger. Ik vind de gevulde speculaas zelf het lekkerst na max een half uurtje oventijd :) Liefs, Bo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond