...

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout

door | okt 30, 2016 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 10 reacties

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout, Gezonde pepernoten, Healthy chocolate, Gezonde sinterklaas hapjes, Zelf pepernoten maken zonder geraffineerde suiker, Pepernoten zonder gluten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers, Recepten met havermout

Stiekem halen we met zijn allen vaak pepernoten door de war met kruidnoten. Kruidnoten zijn die knapperige bruine halve bolletjes (die wij pepernoten noemen) terwijl pepernoten een zachte structuur hebben met een lichte honingsmaak. Al met al, beiden even lekker! Of trouwens, als ik mocht kiezen zou ik toch voor kruidnoten gaan. En die blijf ik dan gewoon lekker pepernootjes noemen.

Traditionele pepernoten worden gemaakt van tarwebloem en geraffineerde suiker, maar in dit recept heb ik ze omgetoverd tot glutenvrije chocolade pepernoten van havermout minus een berg suiker erin. Zonder chocolade zijn ze ook lekker maar dat pure chocolade laagje eromheen.. Daar word ik gewoon erg gelukkig van. Het voordeel van havermout als ingrediënt is dat je sneller vol zit. Van de gewone pepernoten kan ik gedachteloos bergen weg werken, maar gister zat ik na een klein handje van deze chocolade pepernoten toch echt wel vol. En dat is weer fijner voor mijn figuur want net als in de zomer wil ik er ook in de winter (op feestjes) mooi uitzien in een jurkje. Dat zeggende krijg ik ineens een voorzichtig kerstgevoel.. Kerst is al over anderhalve maand! Ik heb al een hele lijst met recepten die ik wil uitwerken maar mochten jullie verzoekjes hebben, laat me dat vooral weten. Voorgerechtjes, hoofdgerechten, gezonde desserts, drankjes, wijntips, kerstkoekjes?

Maar voor nu eerst het recept voor deze glutenvrije chocolade pepernoten van havermout.

 

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout, Gezonde pepernoten, Healthy chocolate, Gezonde sinterklaas hapjes, Zelf pepernoten maken zonder geraffineerde suiker, Pepernoten zonder gluten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers, Recepten met havermout

 

 

Dit heb je nodig voor een klein bakje / 20 stuks

  • 80 gr havermeel – vermaal havermout fijn in je blender tot meel 
  • 1 flinke el speculaas kruiden
  • 2 el kokosvet
  • 4 kleine dadels – ontpit
  • 2 el ahorn siroop
  • 1 tl bakpoeder
  • 80 gr chocolade – zo puur mogelijk en het liefst met een natuurlijke suiker als kokosbloesemsuiker

 

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout, Gezonde pepernoten, Healthy chocolate, Gezonde sinterklaas hapjes, Zelf pepernoten maken zonder geraffineerde suiker, Pepernoten zonder gluten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers, Recepten met havermout

 

Zo maak je ze

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met folie of bakpapier.

Kneed alle ingrediënten in een kom met de hand tot een stevig deeg. Rol kleine balletjes van het deeg en verdeel ze oven de bakplaat. Zet de plaat 15 minuten in het midden van de oven.

De pepernoten harden uit wanneer ze afkoelen.

Smelt ondertussen de chocolade in een klein pannetje. Schep de pepernoten in de pan met chocolade en schep om totdat alle nootjes bedekt zijn. Leg ze op een groot bord (niet tegen elkaar aan) en zet de pepernoten in de koelkast totdat de chocolade hard is.

Geniet ervan!

 

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Perfect gepocheerde eieren maken? Dat is een fluitje van een cent met deze tips! Ik ben gék op gepocheerde eitjes. Ik heb dan ook braaf véél verschillende tips uitgeprobeerd voor het perfecte resultaat: een stevige buitenkant met daarin een mooie lopende dooier. Die...

Lees meer
Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Ohhhh lieve mensen, ik heb toch wel zó'n overheerlijk burrata recept voor je. En wel in de vorm van een heerlijke borrelhap! Deze burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven is alles wat je wil van een hapje voor bij de borrel. Kruidig, zoet, fris, bomvol smaak...

Lees meer
Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Zin in een makkelijke, voedzame en héle lekkere avondmaaltijd? Dan zijn deze pitabroodjes met bimi broccoli, kipgehaktballetjes en yoghurtsaus perféct. Vers afgebakken pitabroodjes met zelfgemaakte sappige kipgehaktballetjes, knapperige bimi met daarbij een romig...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

  1. Rita

    wat een fantastisch recept Bo. ik had geen dadels in huis en heb ze dus maar zonder gebakken, samen met ons zoontje van twee. Hij kon al niet van het deeg afblijven en het voorproeven vond hij al een feestje. Ze waren hier binnen no time op dus ga we gaan een dezer dagen maar een dubbele batch bakken:). Bedankt voor het delen van wederom een heerlijk recept.

    Antwoord
    • Bo

      Bedankt voor je lieve reactie Rita! Heel graag gedaan :) Liefs, Bo

      Antwoord
  2. Zoë

    Ik heb ze net gemaakt en even zonder chocola voorgeproefd en vind ze heerlijk, bedankt voor het recept! Zou zo het hele bakje leeg kunnen eten. Morgen gaan ze in de chocola. Ik had er wel een heel klein beetje water bij gedaan omdat het anders echt te droog was om te kneden en balletjes te draaien. En vraagje mbt de dadels: wat moet je daar precies mee doen? Ik heb ze er nu heel fijn gesneden doorheen gekneed, niet in de hakmolen gedaan oid.

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Zoë, welke dadels gebruik je als ik vragen mag? Ik gebruik die kleine zachte (van de Turk) en die kneed je er gemakkelijk doorheen. Indien je hardere dadels gebruikt kun je ze het beste eerst even laten weken. Liefs!

      Antwoord
  3. Felicia

    Lijkt me heel lekker!
    Enig idee hoeveel een kleine dadel gemiddeld weegt?
    Ik gebruik meestal gedroogde, ontpitte dadels uit de supermarkt en laat die even weken…

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Felicia, ik heb het zojuist even een dadel voor je gewogen en hij weegt om precies te zijn 13 gram haha. Inclusief pit. Ik koop mijn dadels vaak bij de Turk, daar zitten ze in kleine kartonnen doosjes die ongeveer €3,50 kosten!

      Antwoord
  4. Lien

    Kan je de speculaaskruiden ook door iets anders (gewoonlijk) vervangen? :) Want heb dit gewoonlijk niet in huis. X

    Antwoord
    • Bo

      Alleen met speculaaskruiden krijg je de echte pepernoten smaak :) Een potje kost zo’n twee euro bij de winkel en is ook heerlijk in deze gevulde speculaas van havermout –> https://beaufood.nl/gevulde-speculaas-van-havermout/ of in granola en koekjes. Aanradertje dus om aan te schaffen! Als je de pepernoten echt per direct wilt maken en de winkel is dicht dan kun je ook een snuf kaneel gebruiken. Geniet ervan, liefs Bo

      Antwoord
  5. Heleen

    Die lijken mij heerlijk en laat ik nou net alles behalve de ahornsiroop in huis hebben. Is er iets waarmee ik dat eventueel kan vervangen?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *