...

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout

door | okt 30, 2016 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 10 reacties

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout, Gezonde pepernoten, Healthy chocolate, Gezonde sinterklaas hapjes, Zelf pepernoten maken zonder geraffineerde suiker, Pepernoten zonder gluten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers, Recepten met havermout

Stiekem halen we met zijn allen vaak pepernoten door de war met kruidnoten. Kruidnoten zijn die knapperige bruine halve bolletjes (die wij pepernoten noemen) terwijl pepernoten een zachte structuur hebben met een lichte honingsmaak. Al met al, beiden even lekker! Of trouwens, als ik mocht kiezen zou ik toch voor kruidnoten gaan. En die blijf ik dan gewoon lekker pepernootjes noemen.

Traditionele pepernoten worden gemaakt van tarwebloem en geraffineerde suiker, maar in dit recept heb ik ze omgetoverd tot glutenvrije chocolade pepernoten van havermout minus een berg suiker erin. Zonder chocolade zijn ze ook lekker maar dat pure chocolade laagje eromheen.. Daar word ik gewoon erg gelukkig van. Het voordeel van havermout als ingrediënt is dat je sneller vol zit. Van de gewone pepernoten kan ik gedachteloos bergen weg werken, maar gister zat ik na een klein handje van deze chocolade pepernoten toch echt wel vol. En dat is weer fijner voor mijn figuur want net als in de zomer wil ik er ook in de winter (op feestjes) mooi uitzien in een jurkje. Dat zeggende krijg ik ineens een voorzichtig kerstgevoel.. Kerst is al over anderhalve maand! Ik heb al een hele lijst met recepten die ik wil uitwerken maar mochten jullie verzoekjes hebben, laat me dat vooral weten. Voorgerechtjes, hoofdgerechten, gezonde desserts, drankjes, wijntips, kerstkoekjes?

Maar voor nu eerst het recept voor deze glutenvrije chocolade pepernoten van havermout.

 

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout, Gezonde pepernoten, Healthy chocolate, Gezonde sinterklaas hapjes, Zelf pepernoten maken zonder geraffineerde suiker, Pepernoten zonder gluten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers, Recepten met havermout

 

 

Dit heb je nodig voor een klein bakje / 20 stuks

 • 80 gr havermeel – vermaal havermout fijn in je blender tot meel 
 • 1 flinke el speculaas kruiden
 • 2 el kokosvet
 • 4 kleine dadels – ontpit
 • 2 el ahorn siroop
 • 1 tl bakpoeder
 • 80 gr chocolade – zo puur mogelijk en het liefst met een natuurlijke suiker als kokosbloesemsuiker

 

Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout, Gezonde pepernoten, Healthy chocolate, Gezonde sinterklaas hapjes, Zelf pepernoten maken zonder geraffineerde suiker, Pepernoten zonder gluten, Gezonde foodbloggers, Glutenvrije foodbloggers, Recepten met havermout

 

Zo maak je ze

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met folie of bakpapier.

Kneed alle ingrediënten in een kom met de hand tot een stevig deeg. Rol kleine balletjes van het deeg en verdeel ze oven de bakplaat. Zet de plaat 15 minuten in het midden van de oven.

De pepernoten harden uit wanneer ze afkoelen.

Smelt ondertussen de chocolade in een klein pannetje. Schep de pepernoten in de pan met chocolade en schep om totdat alle nootjes bedekt zijn. Leg ze op een groot bord (niet tegen elkaar aan) en zet de pepernoten in de koelkast totdat de chocolade hard is.

Geniet ervan!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf! En met een eenvoudig trucje is dit ook nog eens zó gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder. De kant en klare mayonaise uit de supermarkt is namelijk gemaakt van...

Lees meer
Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Gezonde ontbijtrecepten. Love it! Al moet ik héél eerlijk bekennen dat sinds ik moeder ben ik het een iets grotere uitdaging vind om elke ochtend gezond te ontbijten.. (hallo ochtendrun). Maar omdat ik gewoon echt zóveel lekker ga op een voedzaam ontbijt dan op een...

Lees meer
Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

 1. Rita

  wat een fantastisch recept Bo. ik had geen dadels in huis en heb ze dus maar zonder gebakken, samen met ons zoontje van twee. Hij kon al niet van het deeg afblijven en het voorproeven vond hij al een feestje. Ze waren hier binnen no time op dus ga we gaan een dezer dagen maar een dubbele batch bakken:). Bedankt voor het delen van wederom een heerlijk recept.

  Antwoord
  • Bo

   Bedankt voor je lieve reactie Rita! Heel graag gedaan :) Liefs, Bo

   Antwoord
 2. Zoë

  Ik heb ze net gemaakt en even zonder chocola voorgeproefd en vind ze heerlijk, bedankt voor het recept! Zou zo het hele bakje leeg kunnen eten. Morgen gaan ze in de chocola. Ik had er wel een heel klein beetje water bij gedaan omdat het anders echt te droog was om te kneden en balletjes te draaien. En vraagje mbt de dadels: wat moet je daar precies mee doen? Ik heb ze er nu heel fijn gesneden doorheen gekneed, niet in de hakmolen gedaan oid.

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Zoë, welke dadels gebruik je als ik vragen mag? Ik gebruik die kleine zachte (van de Turk) en die kneed je er gemakkelijk doorheen. Indien je hardere dadels gebruikt kun je ze het beste eerst even laten weken. Liefs!

   Antwoord
 3. Felicia

  Lijkt me heel lekker!
  Enig idee hoeveel een kleine dadel gemiddeld weegt?
  Ik gebruik meestal gedroogde, ontpitte dadels uit de supermarkt en laat die even weken…

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Felicia, ik heb het zojuist even een dadel voor je gewogen en hij weegt om precies te zijn 13 gram haha. Inclusief pit. Ik koop mijn dadels vaak bij de Turk, daar zitten ze in kleine kartonnen doosjes die ongeveer €3,50 kosten!

   Antwoord
 4. Lien

  Kan je de speculaaskruiden ook door iets anders (gewoonlijk) vervangen? :) Want heb dit gewoonlijk niet in huis. X

  Antwoord
  • Bo

   Alleen met speculaaskruiden krijg je de echte pepernoten smaak :) Een potje kost zo’n twee euro bij de winkel en is ook heerlijk in deze gevulde speculaas van havermout –> https://beaufood.nl/gevulde-speculaas-van-havermout/ of in granola en koekjes. Aanradertje dus om aan te schaffen! Als je de pepernoten echt per direct wilt maken en de winkel is dicht dan kun je ook een snuf kaneel gebruiken. Geniet ervan, liefs Bo

   Antwoord
 5. Heleen

  Die lijken mij heerlijk en laat ik nou net alles behalve de ahornsiroop in huis hebben. Is er iets waarmee ik dat eventueel kan vervangen?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *