Dit is niet mijn meest gezonde cheesecake maaaar wel de allerlekkerste! En met Sinterklaasavond mogen we best een beetje los, toch? Deze pepernoten cheesecake met dulce de leche zal zeker weten bij iedereen in de smaak vallen én hij staat ook nog eens fantastisch op tafel.
De vulling van deze cheesecake maakte ik naar een recept van Miljuschka, maar dan wel met driekwart minder suiker en ietsje minder roomkaas. Met een bodem gemaakt van pepernoten is deze cheesecake op zich al overheerlijk, maar je tilt hem tot niveau zevende hemel door er zelfgemaakte dulce de leche overheen te lepelen. Wisten jullie dat zelf dulce de leche maken echt het áller simpelste klusje ever is? Je koopt een blikje gecondenseerde melk, zet hem (dicht) in een pan met zacht kokend water en na een uur heb je de lekkerste karamelsaus EVER. En daar heb je precies niets voor hoeven doen, behalve wachten. Na een uur uur heb je een zijdezachte karamelsaus en na anderhalf uur is een dikkere karamelpasta het resultaat. Kortom: ren naar de supermarkt, haal de ingrediënten en duik de keuken in!:D
Dit heb je nodig voor deze pepernoten cheesecake met dulce de leche
- 150 gr pepernoten + extra voor erover – eventueel glutenvrij
- 50 gr roomboter
- 3 eieren
- 500 gr roomkaas
- 125 gr zure room
- 50 gr kokosbloesemsuiker
- rasp van een halve citroen
- 2 tl maïzena
- 1 blikje gecondenseerde melk
- grappige side note: ik wilde nog wat pepernoten over de cheesecake kruimelen als finishing touch, maar ik had ze per ongelijk allemaal opgegeten ;) Dus toen werd het een klein handje granola. Ook lekker!
Zo maak je het
Zet een pan op met ruim water en breng het water aan de kook. Zet het dichte blikje gecondenseerde melk erin. Het blikje moet onder water staan (heel belangrijk) en de gehele kooktijd onder water blijven. Vul indien indien nodig tussendoor het water aan. Zet de timer op een uur en check zo nu en dan of het blikje nog onder water staat.
Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht) en bekleed de bodem van een springvorm van 20 centimeter met bakpapier. Vet de randen licht in.
Mix de pepernoten tot kruimels in je keukenmachine en smelt de boter. Roer deze twee door elkaar, stort alles in de springvorm en druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel. Ze de vorm daarna even in de koelkast.
Ga verder met de vulling. Mix de roomkaas met de zure room, kokosbloesemsuiker en citroenrasp. Roer een voor een de eieren erdoor en als laatst de maïzena. Giet de vulling op de bodem en bak de cheesecake 60 – 70 minuten in het midden van de oven.
Laat de cheesecake een uur afkoelen in de oven met de deur op een kier. Zet hem daarna (i know, héél lastig) een nachtje in de koelkast om op te stijven. Is de dulce de leche klaar? Zet die dan ook in de koelkast.
En nu is het eindelijk tijd voor een overheerlijk stukje pepernoten cheesecake :D Snijd de taart in zes tot acht punten. Open het blikje en drizzle de dulce de leche erover.
Geniet ervan!
Klopt het dat de taart niet rijst?
Het is een cheesecake dus in de oven zal hij ietsje rijzen, maar na het afkoelen weer inzakken tot een cheesecake :) Liefs!
Opgeslagen! het ziet er zo enorm lekker uit.