Hoe leuk (en lekker!) zien deze mini cheesecakejes met pepernoten eruit? Perfect voor op tafel tijdens Sinterklaasavond. De koekbodem van de cheesecakejes is gemaakt van pepernoten en de vulling bestaat uit een mengsel van roomkaas en kwark. Hierdoor zijn ze een stuk minder vet dan de klassieke variant. Oh, en maak deze pepernoten cheesecakejes vooral een dag van te voren! Na een nachtje in de koelkast zijn ze namelijk nóg lekkerder. Versier ze voor het serveren met extra pepernootjes en gesmolten pure chocolade en je hebt een ge-wel-dig sinterklaashapje voor op pakjesavond.
Je kunt deze pepernoot cheesecakejes op een paar manieren bakken. Of je gebruikt siliconen bakvormpjes (hiermee krijg je de cheesecakejes er het mooist uit), een muffinvorm met daarin papieren vormpjes (werkt ook top, alleen krijg je dan wel cheesecakejes met gekartelde randjes) óf je vet gewoon de holtes van een muffinvorm in met boter of zonnebloemolie, zoals ik deed. Bij die laatste optie krijg je ze er wel het minst mooi uit maar goed, de smaak is er zeker niet minder om.
Zin om nog meer te bakken voor pakjesavond? Check dan ook zeker deze recepten even:
Gevulde speculaastaart met amandelspijs
Gevulde speculaas van havermout
Glutenvrije chocolade pepernoten van havermout
Dit heb je nodig voor deze mini pepernoot cheesecakejes / 6 stuks
- 100 gr pepernoten + 30 gr extra
- 30 gr roomboter
- 175 gr roomkaas
- 75 gr volle kwark
- 60 gr zure room
- 3 el kokosbloesemsuiker
- 2 eieren
- rasp van een halve (bio) citroen
- 1 el maïzena
- 50 gr pure chocolade
Zo maak je ze
Verwarm de oven voor op 130 graden en zet een muffinvorm (met eventueel papieren vormpjes erin) klaar.
Maal de pepernoten fijn in je blender of keukenmachine. Smelt de boter en roer de gemalen pepernoten erdoor. Verdeel over de zes vormpjes en druk de pepernoot kruimels goed aan.
Meng met een garde de roomkaas met de eieren, zure room, kwark, citroenrasp en maïzena tot een glad mengsel. Voeg suiker naar smaak toe. Ik vond 3 eetlepels voldoende, maar voeg gerust meer toe als je van zoet houdt. Verdeel het cheesecakemengsel over de vormpjes.
Bak de mini pepernoot cheesecakejes 30 minuten in de oven. De bovenkant mag nog ietsje wiebelen als ze uit de oven komen. Laat de cheesecakejes in de vorm afkoelen en zet ze daarna minimaal twee uur (liefst een nachtje) in de koelkast.
Versier ze voor het serveren met pure chocolade (die je eerst even smelt in een pannetje) en extra pepernoten.
0 reacties