Ik vond het wel weer eens tijd voor een hartige taart! Dit keer maakte ik een quiche met courgette. Er staan al ontzettend veel quiches op Beaufood, maar ook deze is weer net een beetje anders dan anders. Een klassieke quiche heeft namelijk altijd zo’n krokant laagje kaas bovenop – deze niet. En daar is ‘ie geen fractie minder lekker door, want ik topte ‘m juist af met heerlijk romige burrata. Burrata en courgette matchen namelijk supergoed en ook de wat scherpere preismaak is er heel lekker bij. Ik ging trouwens voor een combi van gele en groene courgettes. Daar proef je niks van, maar het ziet er gezellig uit en het oog wil ook wat, toch? ;)
Quiche met courgette
Courgettes zijn misschien wel de meest gebruikte groenten in mijn keuken. Bij veel Nederlanders, kan ik me zo voorstellen. Ze groeien in Nederland in veel kassen (want daar is het net een beetje warmer, vinden courgettes fijn) en zijn het hele jaar door te verkrijgen. Bovendien zijn courgettes nog altijd relatief goedkoop – dat helpt ook mee. Daarnaast is de smaak mild, bevat een courgette zo’n beetje het hele ABC aan vitamines en is het een groentesoort waar je súperveel mee kan doen. Grillen, wokken, bakken, vullen, hakken, in plakjes snijden, in blokjes ergens doorheen roeren, rauw in een salade, blenden tot een soep, raspen voor in een hartig baksel. Ik hou d’r van! Wist je trouwens dat je in de winkel het beste de kleinste courgettes uit het schap vist? Je zou het misschien niet denken, maar die zijn smaakvoller dan hun grotere broers. Hoe kleiner de courgette, hoe meer smaak en hoe steviger de bite.
Recepten met courgette
- Geroosterde courgette met fetacrème en pijnboompitten
- Courgetteburgers met Parmezaanse kaas
- Courgettesoep met Turkse yoghurt en munt
Quiche met courgette, prei en burrata
Nodig
- 1 Taart- of quichevorm van 24 cm
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg voor hartige taarten
- 2 middelgrote courgettes geel en groen
- 1 prei
- 250 ml room
- 5 eieren
- 2 el amandelmeel of paneermeel
- snufje cayennepeper
- ½ tl gemberpoeder
- 1 bol burrata
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de randen in.
- Schaaf de courgettes met een kaasschaaf in dunne plakken. Snijd het witte gedeelte van de prei in dunne ringetjes.
- Klop de eieren los met de room, een snufje zout, cayennepeper en gemberpoeder.
- Verdeel het bladerdeeg over de vorm en snijd overtollig deeg weg.
- Strooi wat amandelmeel over de bodem. Verdeel een aantal plakken courgette en ringetjes prei over de bodem en giet hier wat van het eiermengsel overheen. Herhaal dit nog een paar keer tot alle ingrediënten op zijn. Druk de ingrediënten eventueel wat aan (met de bolle kant van een lepel) zodat alles bedekt is met het eiermengsel.
- Bak de quiche met courgette in 60 minuten gaar. Wordt de quiche te donker aan de bovenkant? Bedek hem dan met aluminiumfolie.
- Je kunt de courgettequiche lauwwarm of koud serveren. Tip: zodra de quiche koud is, kan je er mooie punten van snijden. Serveer de quiche met burrata on top en eventueel homemade preiolie. Zie de tip hieronder!
0 reacties