Heb je vorige week ook iedereen een ‘gelukkig en gezond 2023’ gewenst? Voeg de daad bij het woord en maak een pastaatje met deze ultra gezonde pastasaus! Pastasauzen zijn vaak op basis van rode groenten (tomaat, vooral) maar wat rood kan, kan ook in het groen. Ik greep allerlei groenvoer uit de schappen, verdeelde het over een bakplaat en schoof dit in de oven. De geroosterde groenten pureerde ik vervolgens tot een gladde en romige saus die ik op smaak bracht met frisse basilicum en zoute Parmezaanse kaas. Ik roerde er gekookte spaghetti doorheen en klaar! Een voedzame maaltijd waar geen vitaminepil tegenop kan. De score voor twee personen: een hele courgette, 250 gram broccoli, een flinke hand spinazie en een sjalot. En de moeite die je hoeft te doen: minimaal. Top!
Gezonde pastasaus
Ik ben gék op saus. Alles wordt tig keer lekkerder met een goeie dot om in te dippen. Mayonaise staat met stip op één – met truffel, citroen of miso. Zo lekker! Maarrr dat is natuurlijk niet de soort saus die ik dit keer bedoel. Ik heb het over sauzige gerechten. Curries, stoofpotjes, pastasauzen… In dit soort gerechten is de saus dé verbindende factor. Lekker smaakvol en smeuïg! En dat hoeft echt niet vettig of ongezond te zijn, dat bewijst deze groene gezonde pastasaus maar weer. In deze pastasaus spot je maar liefst vier soorten groenten, een handjevol gezonde walnoten en een vleugje frisse limoen. En vooruit, het blijft een pasta: een portie geraspte Parmezaanse kaas.
Ik at ‘m met spaghetti maar gebruik vooral je eigen favoriete pastasoort. Of, ook interessant: ga voor een groentepasta. Tegenwoordig vind je in de supermarkt veel (verse) pasta’s op basis van bijvoorbeeld spinazie of pompoen – daar maak je dit toch al gezonde gerecht nóg voedzamer mee.
Meer met groentesaus
- Gebakken gnocchi met geroosterde pompoensaus
- De lekkerste geroosterde tomatensaus (fijn basisrecept!)
- Gnocchi in geroosterde paprikasaus
Spaghetti met groene gezonde pastasaus
Ingrediënten
- 1 courgette
- 250 gr broccoli
- 1 sjalot
- ½ limoen
- 1 knoflookteentje
- 1 flinke hand verse spinazie - zo'n 60 gr
- 40 gr Parmezaanse kaas
- 180 gr spaghetti - of andere pasta naar keuze
- 1 handje verse basilicum
- 8 walnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de courgette klein en de broccoli in roosjes. Snijd de sjalot in kwarten en pel het knoflookteentje. Verspreid alles over de ovenplaat en leg de limoen erbij. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie en breng op smaak met Italiaanse kruiden en zeezout. Rooster de groenten 25 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de pasta gaar volgens de bereidingswijze.
- Haal de groenten uit de oven. Doe dit (behalve de limoen) samen met de spinazie, basilicum, Parmezaanse kaas en een scheut kookvocht van de pasta in de blender. Tip: houd wat geroosterde groenten apart voor bij de pasta straks. Voeg het limoensap toe en blend tot een romige pastasaus.
- Roer de gezonde pastasaus door de spaghetti. Als het goed is, is de pastasaus nog warm, maar zo niet warm je 'm gewoon samen met de spaghetti nog even op.
- Serveer de pasta met groene groentesaus met de achtergehouden geroosterde groenten. Garneer met walnoten, een paar blaadjes verse basilicum en eventueel nog wat Parmezaanse kaas!
Dit lijkt me een heerlijk gerecht. Ik ga het zeker eens proberen, maar ik heb wel een vraagje: kun je de saus ook invriezen? Ik kook maar voor 1 persoon en dan heb je al snel veel te veel. Werken met een kwartje van de groenten is ook niet altijd handig want dan wordt het soms een enorm gepuzzel om andere recepten voor de rest van de week te vinden.
Dit kan zeker! Ik doe dit zelf ook heel vaak :)
Ik hield ervan hoe groen dit recept eruit zag op de prachtige foto’s die je maakte! Dus ik heb dit vandaag geprobeerd en was niet teleurgesteld. Ik hou echt van broccoli, knoflook, courgette en spinazie, dus dit was geweldig. Ik hou ook van de Parmezaanse kaas in combinatie met de groenten!