Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

door | okt 18, 2020 | Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Vega | 6 reacties

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood. Niets is lekkerder dan na een natte herfstdag op de bank neerploffen met een grote kom soep. Wat betreft soep houd ik mezelf eigenlijk nooit echt aan een recept. Ik gooi meestal wat restjes groenten bij elkaar in de pan en breng de boel op smaak met bouillonpoeder of miso pasta. Zo ook met deze broccoli courgette soep. Hij is súper eenvoudig te maken en ook nog eens lekker voedzaam. Onderstaand recept is voor twee personen, maar verdubbel vooral het ingrediëntenlijstje zodat je lekker veel hebt. Deze romige broccoli courgette soep is namelijk ook heerlijk als lunch! Bijvoorbeeld met een zelfgemaakt havermoutbroodje erbij met daarop een lekkere laag kruidenroomkaas..

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Spekjes van eekhoorntjesbrood

Ik vind het altijd lekker om mijn soep af te toppen met iets hartigs. Gebakken spekjes, geroosterde lente ui in zeezout of feta crumble. Of gebakken eekhoorntjesbrood! Echt, I. love. eekhoorntjesbrood. Het is een van de meest smaakvolle paddenstoelen en je koopt ‘m in gedroogde vorm in de supermarkt. Eekhoorntjesbrood wordt ook wel porcini genoemd. Ik vind de hartige, nootachtige smaak van deze paddenstoel echt heerlijk. Ik gebruik hem vaak in mijn risotto’s en hij smaakt ook fantástisch over deze romige broccoli courgette soep. Het is de perfecte hartige finishing touch. Je snijdt het eekhoorntjesbrood simpelweg in reepjes en je bakt de boel licht krokant in olijfolie (of roomboter), knoflook en verse tijm. Echt, die geur alleen al..

Geniet ervan!

Zin in nog meer soep? Bekijk dan vooral de volgende recepten eens!

Zoete aardappelsoep met toast en yoghurt dip

Romige mosterdsoep met crunchy lente ui

Doperwtensoep met limoenblaadjes en gebakken shiitakes

Pompoensoep met geitenkaas en pompoenpitolie

Bloemkoolsoep met geroosterde kikkererwten

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Dit heb je nodig voor deze romige broccoli courgette soep met eekhoorntjesbrood / 2 personen

  • 1 courgette
  • 250 gr broccoli
  • 1/2 ui
  • 1 el groentebouillon poeder
  • 1 flinke tl mosterd
  • 15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 tl creme fraiche

 

Zo maak je het

Week het eekhoorntjesbrood minstens een half uur in een kom met lauwwarm water.

Verhit een scheutje olie in een grote pan. Fruit de gesnipperde ui 2 minuten. Voeg de broccoli in roosjes en de courgette in dikke plakken toe aan de pan en schenk er 1 liter water bij. Breng aan de kook en voeg de groentebouillon poeder toe. Laat een kwartiertje koken.

Tip: ik gebruik altijd 1 el groentebouillonblokje voor 1 liter water en breng de soep daarna zelf nog eventueel op smaak met een beetje peper en zout.

Snijd ondertussen het eekhoorntjesbrood in dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak het eekhoorntjesbrood zo’n 15 minuten of tot de reepjes licht knapperig zijn. Voeg in de laatste minuten de geperste knoflook en blaadjes tijm toe. Bak de knoflook en tijm niet te lang mee, hierdoor behouden ze de meeste smaak.

Pureer de soep met een staafmixer glad en roer de mosterd er door.

Serveer de soep met crème fraïche, de spekjes van eekhoorntjesbrood en eventueel nog wat mosterd.

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

6 Comments

6 Reacties

  1. Johanna van Ieperen

    Niet verstandig om de printversie te gebruiken. Je bent dan gedwongen een grote foto te printen hetgeen erg onvoordelig is voor je inkt. Ik kopieeer de tekst, zet het op Word en print het uit.

    Antwoord
    • Bo

      Print tip: je kunt voor het printen aanvinken welke pagina’s je wilt uitprinten :)

      Antwoord
  2. Claudia Hellegering

    Mooie en smakelijke soep. Goeie tip om hierbij de havermoutbroodjes met kruidenroomkaas te eten. Zo voldoet het voor mij aan een hoofdmaaltijd.

    Antwoord
  3. Manon

    Hi Beau, afgelopen week deze soep gemaakt. Erg lekker! Alleen bleef die bij mij heel dun en totaal niet romig. Het enige wat ik gedaan had is het recept verdubbeld.
    Enig idee hoe dit kan?

    Antwoord
  4. Marianne

    Moeten de paddestoelen niet eerst geweekt worden?

    Antwoord
    • Bo

      Jazeker! Dat staat dan ook in het recept.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.