Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood. Niets is lekkerder dan na een natte herfstdag op de bank neerploffen met een grote kom soep. Wat betreft soep houd ik mezelf eigenlijk nooit echt aan een recept. Ik gooi meestal wat restjes groenten bij elkaar in de pan en breng de boel op smaak met bouillonpoeder of miso pasta. Zo ook met deze broccoli courgette soep. Hij is súper eenvoudig te maken en ook nog eens lekker voedzaam. Onderstaand recept is voor twee personen, maar verdubbel vooral het ingrediëntenlijstje zodat je lekker veel hebt. Deze romige broccoli courgette soep is namelijk ook heerlijk als lunch! Bijvoorbeeld met een zelfgemaakt havermoutbroodje erbij met daarop een lekkere laag kruidenroomkaas..
Spekjes van eekhoorntjesbrood
Ik vind het altijd lekker om mijn soep af te toppen met iets hartigs. Gebakken spekjes, geroosterde lente ui in zeezout of feta crumble. Of gebakken eekhoorntjesbrood! Echt, I. love. eekhoorntjesbrood. Het is een van de meest smaakvolle paddenstoelen en je koopt ‘m in gedroogde vorm in de supermarkt. Eekhoorntjesbrood wordt ook wel porcini genoemd. Ik vind de hartige, nootachtige smaak van deze paddenstoel echt heerlijk. Ik gebruik hem vaak in mijn risotto’s en hij smaakt ook fantástisch over deze romige broccoli courgette soep. Het is de perfecte hartige finishing touch. Je snijdt het eekhoorntjesbrood simpelweg in reepjes en je bakt de boel licht krokant in olijfolie (of roomboter), knoflook en verse tijm. Echt, die geur alleen al..
Geniet ervan!
Zin in nog meer soep? Bekijk dan vooral de volgende recepten eens!
Zoete aardappelsoep met toast en yoghurt dip
Romige mosterdsoep met crunchy lente ui
Doperwtensoep met limoenblaadjes en gebakken shiitakes
Pompoensoep met geitenkaas en pompoenpitolie
Bloemkoolsoep met geroosterde kikkererwten
Dit heb je nodig voor deze romige broccoli courgette soep met eekhoorntjesbrood / 2 personen
- 1 courgette
- 250 gr broccoli
- 1/2 ui
- 1 el groentebouillon poeder
- 1 flinke tl mosterd
- 15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 teentje knoflook
- 3 takjes verse tijm
- 2 tl creme fraiche
Zo maak je het
Week het eekhoorntjesbrood minstens een half uur in een kom met lauwwarm water.
Verhit een scheutje olie in een grote pan. Fruit de gesnipperde ui 2 minuten. Voeg de broccoli in roosjes en de courgette in dikke plakken toe aan de pan en schenk er 1 liter water bij. Breng aan de kook en voeg de groentebouillon poeder toe. Laat een kwartiertje koken.
Tip: ik gebruik altijd 1 el groentebouillonblokje voor 1 liter water en breng de soep daarna zelf nog eventueel op smaak met een beetje peper en zout.
Snijd ondertussen het eekhoorntjesbrood in dunne reepjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak het eekhoorntjesbrood zo’n 15 minuten of tot de reepjes licht knapperig zijn. Voeg in de laatste minuten de geperste knoflook en blaadjes tijm toe. Bak de knoflook en tijm niet te lang mee, hierdoor behouden ze de meeste smaak.
Pureer de soep met een staafmixer glad en roer de mosterd er door.
Serveer de soep met crème fraïche, de spekjes van eekhoorntjesbrood en eventueel nog wat mosterd.
Hallo Bo
Ik heb erg genoten van deze soep, heel lekker maar vooral ook door de paddestoelen.
Niet verstandig om de printversie te gebruiken. Je bent dan gedwongen een grote foto te printen hetgeen erg onvoordelig is voor je inkt. Ik kopieeer de tekst, zet het op Word en print het uit.
Print tip: je kunt voor het printen aanvinken welke pagina’s je wilt uitprinten :)
Mooie en smakelijke soep. Goeie tip om hierbij de havermoutbroodjes met kruidenroomkaas te eten. Zo voldoet het voor mij aan een hoofdmaaltijd.
Hi Beau, afgelopen week deze soep gemaakt. Erg lekker! Alleen bleef die bij mij heel dun en totaal niet romig. Het enige wat ik gedaan had is het recept verdubbeld.
Enig idee hoe dit kan?
Moeten de paddestoelen niet eerst geweekt worden?
Jazeker! Dat staat dan ook in het recept.