Zelf havermoutbroodjes maken

Zelf havermoutbroodjes maken, Glutenvrije broodjes, Brood maken zonder machine, Glutenvrije foodblogs, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, Gezonde lunch, Slanke lunch, Gezond broodbeleg

Een van mijn favo ontbijtjes én lunch: havermoutbroodjes! Wist je dat het enorm makkelijk is om deze voedzame broodjes zelf te maken? Ik maak ze vaak ’s ochtends voordat ik weg ga of ik verdubbel het recept en maak ze ook voor de dag erna. Gezond smeerseltje mee, wat zoete tomaatjes voor erop en je hebt een súper lekker en voedzaam broodje. Je bakt deze havermout broodjes eenvoudig in de oven en je hebt er maar een drie ingrediënten voor nodig. Welke dat zijn vertel ik je hieronder!

Haverbroodje met Hüttenkäse en tuinkers, Gezonde lunchen, Slanke lunch, Glutenvrije lunchen, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs, Zelf brood maken, Brood van havermout

Gezonde havermoutbroodjes

Zoals ik hierboven al zei heb je maar drie ingrediënten nodig voor deze gezonde broodjes. Havermout, yoghurt en ei. Plus een snufje zout. Ook kun je variëren met verschillende kruiden door het beslag. Denk aan gedroogde tijm, oregano of rozemarijn. Het resultaat zijn heerlijke hartige haverbroodjes. Deze eet ik vaak met zelfgemaakte groene pesto en een plak geitenkaas erop of deze romige hummus met avocado en lente uit. Je kunt trouwens ook zoete broodjes maken door stukjes appel, rozijntjes en een snuf kaneel door het beslag te roeren! Of maak er bijvoorbeeld gezonde pizzabroodjes met geitenkaas van.. Kortom: een enorm lekker én voedzaam recept voor iedere dag.

Laat je het me weten als je deze havermout broodjes gemaakt hebt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Haverbroodje met Hüttenkäse en tuinkers, Gezonde lunchen, Slanke lunch, Glutenvrije lunchen, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs, Zelf brood maken, Brood van havermout

Gezonde pizza broodjes met geitenkaas en knoflook kiemen

Dit heb je nodig voor deze zelfgemaakte havermoutbroodjes / 4 kleine of twee grote platte broodjes

 • 100 gr havermeel (heb je dat niet? Vermaal dan havervlokken tot havermeel in je blender)
 • 100 gr yoghurt (je kunt ook kwark gebruiken eventueel)
 • 2 eieren
 • snufje zout

Zo maak je ze

Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Mix de ingrediënten door elkaar met een staafmixer of een garde. Wanneer je een staafmixer gebruikt krijg je een gladder beslag en daardoor mooiere broodjes.

Schep het beslag op de bakplaat in vier kleine of twee grote rondjes. Smeer uit tot platte rondje broodjes en schuif de plaat 20 tot 25 minuten in de oven.

De broodjes zijn klaar wanneer ze stevig en goudbruin zijn.

Je kunt de havermout broodjes twee tot drie dagen bewaren.

TIP: Op zoek naar een goede staafmixer? Ik heb al heel wat jaren plezier van deze topper. Er zit ook een elektrische garde bij en een kleine mengkom waarin je heel handig pesto’s en hummus e.d kunt maken!

Print Friendly, PDF & Email
119 Comments
 1. Ik heb de broodjes gemaakt en ze zijn super lekker
  Ik heb inplaats van yochurt plantaardige kwark gebruikt
  Zo gegeten met een plak kaas en ook als shoarma broodje met vegan-shorma en zelfgemaakte knoflooksaus en toamten saus
  Volgende keer probeer ik het met wijnsteenpoeder om het ietsluchtiger te maken
  Heel erg bedankt voor dir=t geweldige recept.

 2. Het basic recept gemaakt en net uit de oven met kruidenroomkaas gegeten bij de broccoli courgettesoep. Heel lekker!
  Lijkt me inderdaad een goed alternatief voor een pitabroodje. En inspirerende tips om nog eens op de andere manieren met toevoegingen te maken.

  1. Hoi Claudia,
   Dit broodje is voor mij een blijvertje. Ik heb je recept net gelezen en gelijk gemaakt.
   Ik zit nu aan een heerlijk broodje belegd met een salade van:
   Veldsla klein handje, kleine lenteui, 1 tl kappertjes, plak been ham fijngesneden, halve avocado in blokjes. 1 el mayo en wat kruiden tijm/paprikapoeder pittig. Rode peper kan natuurlijk ook, maar ik hou niet van heel pittig. Ik heb geen zout toegevoegd, want de ham is voor mij al zout genoeg.
   Dit was mijn versie, maar huttenkase lijkt mij ook erg lekker. Gr. Gerty

 3. Hallo Bo, ik heb ze eerder gemaakt, maar vandaag met zaden en pitten en een beetje gedroogde cranberries, 75gr gemalen havermout, 75gr yoghurt en één ei. Een grote, platte koek.
  45min in de oven. Net een muesli brood.
  Super lekker!

 4. Hallo Bo

  Ik maak deze broodjes regelmatig. Dan weer zonder vulling en dan weer met. Bijv kaas en gedroogde tomaatjes met wat bieslook. Soms wat ham of ontbijtspek erbij. Of met wat gedroogd fruit dat ik eerst in wat sap heb geweekt.
  Handig om restjes ‘weg te werken’.
  Ik maal zelf meel van havervlokken. Ik maal het net niet fijn maar ietsjes grover, zodat er stukjes in blijven zitten.

 5. Mijn computer gunt het me niet helemaal om jou een berichtje te sturen en je te bedanken voor je recept.
  Ik heb ze vandaag gemaakt, als vervanger voor pita broodjes.
  Ik heb de tip van iemand gebruikt om baking soda te gebruiken.
  Ik heb vooralsnog 1 broodje gebruikt en die kon ik inderdaad insnijden zodat mijn kippetjes en paprika er tussen paste.
  Ook heb ik de broodjes gemaakt van Soja mild&creamy (naturel ongezoet) ipv gewone yoghurt.
  Ik heb hierdoor geen ongewenste ongemakken ervaren.

  Jullie glutenvrije blog meisjes (ik bedoel vrouwen natuurlijk :D) maken mij erg blij en ik voel me vooral gesterkt door jullie als voorganger.
  Ik ben pas net begonnen met dit avontuur en door jullie enthousiasme en inspiratie is het *oh-shit* toch snel veranderd in, ok, Lets do this!
  Dankjewel voor het delen van je ervaringen en tips!

  1. Ze zijn heerlijk! Ik had alleen gezoete Griekse yoghurt in huis. Hiervan 70 Gr gebruikt en 30 Gr Philadelphia erbij gedaan. Smikkel er nu van met een beetje Philadelphia op, avocado, gerookte zalm en rucola. Blijvertje!

 6. Hallo Bo.
  Ik heb zo juist jou havermoutbroodjes ontdekt en gemaakt ik ben blij met deze ontdekking mooie aanvulling op mijn tarwe intolerantie.
  Kan ik deze broodjes net als gewoon brood in de kast bewaren of moet het toch wel gekoeld bewaard worden . vanwege de ingrediënten zou ik denken in de koeling . Maar wil het graag zeker weten.
  Vriendelijke groet.

 7. Ik heb ze net gebakken,het deeg was bij mij ook erg dun dus in muffinvormpjes gedaan. Ik heb nu 10 minibroodjes .
  Straks maar eens proeven bij de soep ze zien er in ieder geval lekker uit.

   1. Hallo Bo, ik heb ze eerder gemaakt, maar vandaag met zaden en pitten en een beetje gedroogde cranberries, 75gr gemalen havermout, 75gr yoghurt en één ei. Een grote, platte koek.
    45min in de oven. Net een muesli rood.
    Super lekker!

 8. Handige, snel te maken broodjes, waar veel mee kan. Om de originele eerst te proeven, eet ik ze zoals in het recept. Een welkome aanwinst bij mijn broodvervangers.

  1. mijn zoon is melk intollerant, kan het ook zonder yoghurt? ( bakkersgist mag hij ook niet eten ) en hij mist zijn brood zo erg dot lijkt me goed alternatief

   1. Ohh dat weet ik niet.. Ik heb het nog niet geprobeerd met plantaardige yoghurt oid. Ik ben benieuwd naar het resultaat wanneer je dat hebt uitgeprobeerd :)

 9. Heerlijke broodjes!! Ook met amandelmelk lukt het, dan meer havermout toevoegen. Ik doe een theelepel wijnsteekbakpoeder er bij. Ze worden iets luchtiger hierdoor.

   1. Heerlijke broodjes!! Ook met amandelmelk lukt het, dan meer havermout toevoegen. Ik doe een theelepel wijnsteekbakpoeder er bij. Ze worden iets luchtiger hierdoor.

   1. Nope, 100 gram! Op zich is dat niet heel moeilijk. Je zet een kom op een weegschaal en meet hierin de yoghurt en havermout af. Eitjes erdoor en mengen maar!:)

 10. Ik heb net de broodjes gemaakt en ik zit te smullen, heb er wel een beetje backing soda in gedaan hierdoor kan je ze zelfs opensnijden en beleg ertussen doen.
  Echt een aanrader.

  Groetjes Paula

   1. Hoi,

    Ik heb de gemaakt zoals het recept, alleen wat kruiden toegevoegd. Ik vind ze erg droog.. wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben?

    1. Net als gewoon brood zijn deze broodjes pas compleet met beleg erop (hummus, geitenkaas, groentespread, kipfilet, chocolade pasta oid.) dus het klopt dat ze zonder beleg wat droog zijn om te eten :)

 11. Hey!
  Voor de pizzatjes te maken? Bak ik dan eerst het deeg af? Alvorens ik het beleg?
  Of beleg ik het rauwe deeg met wat ik op mijn pizza wil en bak ik het dan af?
  Alvast bedankt voor de hulp !

  groetjes

 12. Ik heb ze gemaakt, maar had het beslag zo dun dat er geen rondjes van gemaakt konden worden. Ik heb het over de gehele bakplaat uitgeschonken en het daarna in stukjes gesneden. De verhoudingen waren volgens het recept. Ik begrijp dus niet helemaal waardoor het zo vloeibaar is geworden.

  1. Hmm ik ook niet Jetty :) Ik heb tot nu toe alleen maar goede reacties op het recept gehad dus ik zou je niet kunnen vertellen waarom het bij jou mis is gegaan.. Liefs, Bo

  2. Dank voor je reactie. Ik vond ze overigens heerlijk en ga ze zo meteen weer maken. Zal dan alleen de havermout malen in de keukenmachine en de rest handmatig toevoegen. Mogelijk wordt het beslag dan iets minder vloeibaar. Ik laat weer van me horen.

 13. Ik heb de broodjes gisteren gemaakt. Heb walnoot/hazelnoot/pompoen en zonnebloempitten toegevoegd samen met alle genoemde kruiden. Heerlijk met een beetje grasboter.

 14. Ik heb ze vandaag voor het eerste gemaakt. Ik ben bezig met een dieet, waarbij ik de komende 2 weken geen brood mag, maar wel havermout. Dit is dan een mooi alternatief, om toch soms een soort van brood te kunnen eten!
  En ze waren lekker! Nu gewoon het basic recept gemaakt. Een beetje flauw, maar met tonijnsalade op de één en cottage cheese met komkommer en tomaat op de ander was het heerlijk. Had het hele recept gemaakt, dacht dat dat voldoende was, maar bleek veel te veel. Heb er nu drie op en zit goed vol. De vierde ligt te wachten voor eind van de middag.
  Een fijn recept, wat ik zeker vaker ga gebruiken!

  1. Wat fijn om te horen dat je ze zo lekker vindt Sanne! Als je ze te flauw vindt kun je er gerust extra kruiden als oregano, een mix van Italiaanse kruiden of gewoon een extra snuf peper en zout aan toevoegen. Liefs, Bo

 15. Ik heb ze afgelopen zondag voor het eerst gemaak. Manmanman, die zijn gewoon te lekker! Ik heb nu de tweede lichting in de over staan en de derde lichting staat ook al klaar op de bakplaat. Heerlijk!

  1. Heb ze al meerdere malen gemaakt en nu wat amandelmeel, lijnzaad ,lookpoeder en psylliumvezels toegevoegd, prima gelukt. Wel wat meer Griekse yoghurt bij gedaan.

 16. Gezonder dan een pitabroodje, en die zijn wij zat: vaak te harde bovenkant.Dus deze ga ik zeker eens maken, met alle tips hierboven moet dat lukken :-)

  1. Hooi Annejet, ik zou ze na het bakken niet invriezen en daarna weer opwarmen. Ik heb hier geen ervaring mee maar ik gok dat de structuur er ook niet lekkerder op wordt :) Liefs, Bo

 17. hoi bo deze broodjes zijn super en eenvoudig te maken. ik heb er ook wat backing soda in gedaan zodat ze iets luchtiger van structuur zijn. verder voor het bakken bestrooid met grof zout peper rozemarijn Italiaanse kruiden wat gesnipperde gedroogde geweekte tomaat en geraspte geitenkaas….yammie…Heb je ze weleens met amandelmayonaise geproefd (recept uit een leven lang fit ) of humus….Ik ga ze ook eens in zoete variant maken. super bedankt

   1. Ik lees in andere recepten weleens dat ei vervangen wordt door chia-zaad dat je even hebt laten weken in water. Dat bindt, eveneens al ei het beslagje aan elkaar.

    Succes!

 18. Geweldig voor het eerst gemaakt goed gelukt heerlijk ik mag geen tarwegluten meer maar wel haver dus dit een een geweldig alternatief …ik had er wat thijm doorheengedaan en er tonijnsalade op gedaan met uitjes en mayo ….lekker weer brood..?

  1. Wat súper leuk om te horen Laura! Lief dat je een reactie achterlaat. Bedoel je variaties op de broodjes of het beleg wat je erop kunt doen? Liefs, Bo

 19. Hoi! Ben al een tijd “bewuster” met mijn voeding bezig. Maar geen brood is voor een broodliefhebber best een crime.Vandaardat ik al enige tijd op zoek ben naar iets vervangbaars. En dat heb ik nu!
  Ik heb een klein deel van de havermout vlokken erin heel gelaten, daarbij heb ik nog 2 tl bakpoeder, een el vloeibare kokosolie en een snufje zout toegevoegd aan het beslag. En als je het beslag idd niet te dik smeert is het resultaat een lekker broodje met een crunchy bite! Thanks voor de tip!

  1. Wat super om te horen dat je zo goed bezig bent Angela! Ik ben zelf ook gék op brood en daarom zijn deze broodjes van havermout ook voor mij een uitkomst :D Bedankt voor je compliment en geniet van alle recepten. Liefs, Bo

  1. Mmmm wat een lekkere vulling! Ik ben gek op augurk. En sla. Én brie dus ik zal die combi volgende keer ook eens proberen. Bedankt voor je tip!

 20. Vandaag voor het eerst gemaakt en heel erg bevallen! Super snel en makkeijk om te maken. Ik had de ene helft gewoon naturel, die vond ik persoonlijk iets te flauw. Andere helft met zeezout en rozemarijn bestrooid, zoooooo lekker! Ga ik vaker maken!

 21. Handig recept, ze staan voor vanavond op het menu! Hoelang blijven de broodjes ‘vers’? Kun je ze ’s middags bakken en ’s avonds opwarmen als pitabroodje?

  1. Hooi Lotte, bij mij toevallig ook vanavond :D Ze blijven drie daagjes goed en je kunt ze van te voren bereiden en opwarmen voor gebruik. Eet smakelijk!

 22. Hey Bo,
  Per toeval kwam ik uit op dit recept. Je hebt me hier zo blij mee gemaakt! Vanwege mijn gezondheid moet ik sinds een aantal maanden zoutarm eten, en dat is nog elke dag wennen en puzzelen hoe ik wel vullend en gevarieerd kan eten zónder mijn zoutmax te overschrijden. Deze broodjes hebben een voor mij ideaal zoutgehalte (namelijk bijna niks, alleen het zout dat van nature in de yoghurt/kwark voorkomt). Bovendien zijn ze heel makkelijk te maken, zonder al te veel spierkracht (ook fijn voor mij). Dit recept is echt een blijver.
  Thanks!

  1. Hoi Myrna, wat fijn dat ik je hiermee kan helpen! Lief dat je zo’n leuke reactie plaatst. Succes met je zoutarme dieet en binnenkort komen er nog meer varianten op de broodjes online :D Liefs, Bo

  1. Hoi Willemieke, ik zou in dit recept echt havermout gebruiken. De havermout zorgt namelijk voor de broodachtige structuur en smaak. Geniet ervan!

 23. Vandaag deze broodjes gemaakt met rozemarijn en zeezout met een heerlijke kop preisoep met zoete aardappel. Heerlijk en zo simpel die broodjes. Volgende keer een andere variant bedenken, misschien een zoete:)
  Ik geniet echt van al je recepten

  1. Wat leuk om te horen, Annemieke! Op de homepage in de zijbalk staat een zoete variant op het recept (onder meest bekeken recepten), appel kaneel broodjes :) Liefs en eet smakelijk!

 24. Heerlijk en makkelijk recept, heb het ook al gemaakt met appel en kaneel erdoor, ook erg lekker, vandaag ga ik ze maken met kokos. Ga zo wie zo meer proberen van je recepten.

 25. De foodblogger in mij had stiekem gewild dat ik deze broodjes zelf had uitgevonden. Zo simper en zo lekker! Heb ze net gemaakt en weet zeker dat ik ze nog heeeel vaak zal maken. Thanks voor sharen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.