Soms gaat er niets boven een lekkere kom soep als avondeten. Helemaal als je een keer geen zin hebt om te koken ;) Deze voedzame soep van doperwten en courgette maak je net even wat spannender door er gebakken shiitakes in sojasaus bij te doen. Voeg daar een fris zuurtje aan toe, zoals geitenyoghurt, en je hebt de perfecte smaakcombi. Sinds ik in Oostenrijk kennis maakte met pompoenpitolie, drizzle ik dit steevast over soepen. Helaas is het niet makkelijk verkrijgbaar in Nederland dus mocht je dit niet in huis hebben, dan vervang je deze olie gewoon door sesemolie. Ook heerlijk!
Dit heb je nodig voor deze doperwtensoep met limoenblaadjes en gebakken shiitakes
- 600 gr doperwten
- 1/2 courgette
- 1 sjalot
- klein teentje knoflook
- 1 tl bouillonpoeder
- 400 ml water
- 2 limoenblaadjes
- 100 gr shiitakes
- 1 el sojasaus
- 2 el volle geitenyoghurt
- pompoenpitolie of sesamolie
Zo maak je het
Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook kort aan. Snijd de courgette klein. Doe de doperwten en de courgette in de pan samen met 400 ml water. Roer de bouillonpoeder erdoor en voeg een flinke snuf zwarte peper toe.
Leg de limoenblaadjes in de pan, doe de deksel erop en laat de soep 15 minuten koken.
Ga ondertussen verder met de gebakken shiitakes. Snijd de shiitakes in reepjes en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de shiitakes in zo’n 8 minuten gaar. Breng ze op smaak met sojasaus.
Pureer de soep met een staafmixer. Verdeel alles over twee kommen en schep in elke kom één eetlepel geitenyoghurt. Drizzle er pompoenpit- of sesamolie over en sluit af met de gebakken shiitakes.
Dit is een lekker recept. Ga ik vanavond proberen te maken.