Helloooo overheerlijke mosterdsoep! Ik was altijd een beetje sceptisch over mosterdsoep omdat 1. ik vind het gewoon niet zo lekker klinken en 2. er in de klassieke recepten voor mosterdsoep altijd een liter room en een berg bouillonblokjes doorheen gaan. Terwijl het eigenlijk een súper lekkere en voedzame soep kan zijn wanneer je hem zelf maakt. Met lekker veel verse ingrediënten als prei en pastinaak. Plus een lekker zoetje in de vorm van een theelepel honing.
Ik at deze romige mosterdsoep als avondeten met een versgebakken havermout broodje erbij, die ik belegde met geprakte avocado en een snuf zwarte peper. Oh, en vergeet vooral die crunchy lente ui niet. Dat is écht een toevoeging aan deze soep. Je snijdt hiervoor simpelweg een lente ui in dunne ringetjes en bakt die vervolgens in een scheutje zonnebloemolie krokant in de koekenpan. Even laten uitlekken op keukenpapier en klaar is kees.
Geniet van deze lekkere soep!
Dit heb je nodig voor deze romige mosterdsoep met crunchy lente ui / 2 personen
- 1 kleine prei – 150 gr
- 1 pastinaak – 100 gr
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 100 ml room – eventueel plantaardig
- 3 el gladde mosterd
- 2 el grove mosterd
- 1 el venkelzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1 flinke tl honing
- 2 lente uitjes
- optioneel: 2 tl pompoenpitolie
Zo maak je het
Snipper de sjalot en snijd de prei in dikke ringen. Pers de knoflook uit en snijd de pastinaak in stukken.
Verhit een scheut olie in een hoge pan. Fruit de sjalot, prei, pastinaak en de knoflook. Kneus het venkelzaad en voeg dit samen met de laurierblaadjes, de gladde mosterd en honing toe aan de pan.
Schenk er 750 ml water en 100 ml room bij en breng het geheel op smaak met een flinke snuf zout en peper. Laat de soep een half uurtje zacht koken.
Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep. Het liefst laat je de mosterdsoep nog een kwartiertje inkoken, zodat hij geconcentreerder van smaak wordt én wat dikker. Dit is het lekkerst dus ik raad je zeker aan dit te doen.
Mocht je hier geen tijd voor hebben, dan kun je de soep ook indikken met één theelepel maïzena die je voor gebruik eerst apart mengt met één eetlepel soep
Snijd de lente ui in kleine ringetjes. Verhit een flinke scheut olie in een kleine koekenpan en bak de uitjes krokant. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Proef de soep en breng op smaak met grove mosterd. Verdeel over twee kommen en garneer met cruncy lente ui, extra room voor de liefhebber en pompoenpitolie.
Eet smakelijk!
Hoi beaufood,
Hoeveel knoflook doe je erin?
Groeten Nicole
Ik zie dat ik die ben vergeten te vermelden in de ingrediëntenlijst, excuus! Staat er nu bij. 1 teentje :)