Geroosterde courgette met feta crème en pijnboompitten. Een gerecht waarbij de lente van je bord springt. Serveer de geroosterde courgette met feta crème als salade of bijgerecht (bij de barbecue) of zet ‘m op tafel als avondmaaltijd. Heerlijk met gebakken zalm- of kabeljauwfilet erbij! De courgettes roosteren we kort in de oven, zodat alle smaak zoveel mogelijk behouden blijft. Vervolgens leggen we de gegrilde mini courgettes op een smaakvol bedje van feta crème. De romige feta crème maak je je heel eenvoudig van feta en volle yoghurt en past qua smaak waanzinnig goed bij de gegrilde courgette. De gebakken pijnboompitten en walnoten maken het helemaal compleet!
Baby courgettes (hebben meer smaak!)
De mini courgette is een kleine versie van de courgette en kan zowel geel als lichtgroen van kleur zijn. Wist je dat kleine courgettes meer smaak en bite hebben dan grotere? Je kunt dit gerecht ook prima maken met de gewone courgette natuurlijk, maar lekkerder is om kleine (in mijn geval lichtgroene) courgettes te gebruiken omdat ze nét een tikkeltje smaakvoller zijn. Mini courgettes koop ik altijd bij de groenteboer of Turkse winkel. Waar normale courgettes wat zompig worden tijdens het bakken, behouden kleine courgettes meer hun bite en zijn daarom perfect om in hun geheel te roosteren of grillen. Ook op de barbecue zijn deze baby courgettes tóp. Halveer ze, bestrijk ze met olie en bestrooi met peper en zout. Een minuutje per kant op de barbecue will do. Maar vandaag bereid ik ze in de oven en serveer ik ze op een smaakvolle crème van yoghurt en feta.
Dit heb je nodig voor deze geroosterde courgette met feta crème en pijnboompitten / 2 personen
- 4 mini courgettes
- 100 gr volle yoghurt
- 100 gr + 50 gr feta
- 2 el pijnboompitten
- klein handje walnoten
- 1 bakje tuinkers – 20 gr
- optioneel: een pinch chilivlokken voor een beetje pit!
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de courgettes en halveer ze. Leg met de gesneden kant naar boven op een ovenplaat en besprenkel royaal met olijfolie. Strooi er een snuf zwarte peper en zeezout over en rooster de courgettes 20 – 25 minuten in de oven.
Maak ondertussen de feta crème. Meng de yoghurt en 80 gram feta (in je keukenmachine, blender of staafmixer) tot een gladde crème. Voeg naar smaak een snuf peper toe. Zout hoeft niet, de feta is al zout genoeg van zichzelf.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Hak de walnoten alvast fijn.
Smeer de feta crème uit over een groot bord en leg hierop de geroosterde courgettes. Verkruimel de overige 50 gram feta erover en garneer het gerecht met tuinkers, gehakte walnoten, pijnboompitten en een drizzle extra vierge olijfolie.
Geniet ervan!
Een heel leuk en lekker bijgerecht. Dank je wel