Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor jullie! En wat voor eentje.. Kruidig gebakken zalmfilet overgoten door een heerlijke honing-mosterdsaus. De borden werden hier nog net niet afgelikt. Of beter gezegd bord, want ik serveer deze XXL zalmfilet niet op meerdere borden, maar op één groot exemplaar. Hierdoor kan iedereen gezellig zelf van de gebakken zalm plukken. Daarbij het staat ook nog eens prachtig op tafel, zo’n mooi groot bord met daarop gebakken zalm, verse kruiden met daarover een súper smaakvolle en romige saus van honing en mosterd..
homemade honing-mosterdsaus
Zorg ervoor dat je een zalmfilet met vel scoort voor deze kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus. Je bakt ‘m namelijk het best op de huid. De zalmfilet wrijf je voor het bakken in met een kruidige mix van onder andere gerookt paprikapoeder en knoflook. Hierdoor krijgt de buitenkant van de zalm een heer-lijk kruidig laagje tijdens het bakken.
Oh, en nog even over die honing-mosterdsaus. Die maak je namelijk heel eenvoudig door de ingrediënten voor de saus in een glazen pot met deksel te verzamelen en die vervolgens even flink door elkaar te schudden. Et voilà! Één heerlijke romige saus met een zoetje it is. Past perfect bij de kruidige zalm. Waarschijnlijk houd je wat saus over, maar dat is alleen maar fijn want hij is ook fantastisch als dip voor bij een kaasplateau. Je kunt hem prima een dag of drie in de koelkast bewaren!
Zin gekregen in nog meer recepten met zalm?
Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie
Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto
Traybake met gebakken zalm en pesto-roomsaus
Waarschijnlijk houd je wat honing-mosterdsaus over, maar dat is alleen maar fijn want hij is ook fantastisch als dip voor bij een kaasplateau. Je kunt hem prima een dag of drie in de koelkast bewaren!
Kruidig gebakken zalm met honing-mosterd saus / 4 personen
- 800 gr zalmfilet met huid / 4 personen
- 2 el olijfolie
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl komijn
- 3 knoflookteentjes
- 1 citroen – de rasp en het sap
Voor de honing-mosterdsaus
- 40 gr mosterd
- 60 gr honing
- klein bosje verse dille
- 50 gr extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Leg de zalmfilet op de huid in een schaal, groot bord of plaat. Loop hem even na op graatjes.
Rasp de schil van de citroen en pers hem daarna uit.
Bestrooi de bovenkant van de zalm met gerookte paprikapoeder, komijn, geperste knoflookjes, citroenrasp en een snuf zout en peper. Drizzle daar vervolgens twee eetlepels olijfolie over en masseer de olie en kruiden met de hand in de zalm. Hierdoor zal het een soort kruidenpasta worden.
Hak de dille fijn. Meng in een glazen pot met deksel de ingrediënten voor de honing-mosterdsaus, het citroensap en een snuf zout & peper. Sluit de pot en schud tot je een egale saus hebt.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de zalm in de pan met het vel naar beneden. De de pan af en bak de zalm een minuut of vijf. Draai de zalm daarna voorzichtig om en bak de andere kant nog een minuut of drie.
Leg de gebakken zalm op een groot bord. Eenmaal op tafel schenk de honing-mosterdsaus erover. Garneer eventueel met extra verse dille.
Geniet ervan!
Fijn recept en erg lekker!
Omdat ik kook op een AGA, heb ik de zalm alleen even aangebakken voor het kleurtje daarna in de oven gegaard.
Hi Bo,
Wat vind jij een lekker bijgerecht bij deze zalm? Alvast bedankt!
Dit klinkt heerlijk! Kan je het ipv in de pan bakken ook in de oven doen? Zo ja; hoeveel graden en hoe lang?
Dank je wel!
Je zou de zalm in principe de oven kunnen garen (zeg zo’n 15/20 minuten op 160 graden), maar toch raad ik je aan om hem in de pan te bakken. Door het bakken karameliseerd de marinade als een soort heerlijk laagje om de zalm :)