Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie

Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie

door | nov 20, 2020 | Recepten, Vis, Voorafjes | 3 reacties

Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie

Op zoek naar een makkelijk te maken voorgerecht wat er toch lekker culinair uitziet? Dan is deze tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie echt iets voor jou. Dit heerlijke voorgerecht heb je binnen 10 minuten gemaakt en je kunt hem ook nog eens van te voren bereiden. Ik val een beetje in herhaling wat betreft het voorbereiden van gerechten (zo kun je ook deze vegan coquilles in knoflookboter uitstekend van te voren maken), maar ik vind het gewoon zo fijn als je voor- of tijdens het kerstdiner niet lang in de keuken hoeft staan. Een goede voorbereiding is echt het halve werk!

Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie

Meestal gebruik ik verse zalm voor het maken van zalm tartaar (bijvoorbeeld bij deze fantastische Aziatische zalmtartaar met avocadocrème), maar deze keer gebruik ik gerookte zalm. Voor het maken van de tartaar snijd je de zalm in flinterdunne reepjes die je vervolgens op smaak brengt met crème fraîche, gesnipperde rode ui en citroensap. Typisch gevalletje van less is more. Soms zijn een paar smaken bij elkaar ijzersterk en hebben ze verder geen poespas meer nodig. Vlak voor het serveren maak je de gerookte zalm tartaar af met een smaakvolle kruidenolie en voor een extra bite serveer je er krokante broodjes bij.

Wil je deze zalm tartaar voorbereiden? Meng de gesneden zalm dan alvast met de rode ui en prep de kruidenolie. Hierdoor kunnen de smaken extra goed intrekken. Voor het serveren hoe je alleen nog maar de tartaar af te maken en de broodjes in de oven te schuiven!

Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie

Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie

Dit heb je nodig voor deze tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie / 4 personen

  • 250 gr gerookte zalm
  • een halve (kleine) rode ui
  • 1 citroen
  • 3 el crème fraîche
  • een kleine baguette

Voor de kruidenolie

  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 3 takjes basilicum
  • 4 el extra vierge olijfolie

 

Zo maak je het

Snijd de gerookte zalm fijn. Snipper de rode heel fijn en meng dit door de zalm. Zet even in de koelkast tot gebruik.

Rasp de schil van citroen en pers daarna het sap. Pluk de blaadjes van de tijm, peterselie en basilicum en snijd deze ook (heel) fijn. Meng in een kommetje de verse kruiden met de olijfolie, citroenrasp en een snuf peper en zout. Voeg 2 eetlepels citroensap toe en proef de kruidenolie even. Mag hij nog wat frisser? Voeg dan wat meer citroensap toe.

Snijd de baguettes in plakken. Besprenkel de plakken met olijfolie, peper en zout en bak in 8 minuten goudbruin en krokant in de oven.

Meng ondertussen de zalm in een kom met de crème fraîche en breng op smaak met peper. Nu kun je twee dingen doen. Of je schept de zalm tartaar op de borden en vormt er met de hand een tartaartje van of je gebruikt een serveerring. Met die laatste krijg je de mooiste zalm tartaartjes.

Garneer de gerookte zalm tartaars met kruidenolie en serveer met de krokante broodjes.

Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Peter Heuts

    Staat op het kerstmenu.

    Antwoord
  2. Joy Oussoren

    Vanavond gemaakt, en eerlijk, het had zo uit een restaurant kunnen komen. Wat een heerlijk gerecht is dit!! Iedereen is was hier erg lovend over :)

    Antwoord
    • Bo

      Wat een heerlijk compliment!:)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.