Vegan coquilles in knoflookboter

Vegan coquilles in knoflookboter

door | nov 17, 2020 | Recepten, Vega, Voorafjes | 5 reacties

Vegan coquilles in knoflookboter

Ohhh jongens, ik heb zó’n superleuk recept voor jullie. Vegan coquilles in knoflookboter. Ontzettend lekker als voorgerecht. Ik ontving laatst een persbericht van paddenstoelenspecialist Oakfield over koningsoesterzwammen (ook wel Eryngii genoemd) en deze paddenstoel is dit seizoen te koop in de supermarkt (o.a bij Albert Heijn). Ik ging op zoek naar een lekker recept en wat blijkt? Je kunt dus echt fan-tas-tische vegan coquilles maken van deze koningsoesterzwam.

Vegan coquilles in knoflookboter

Vegan coquilles in knoflookboter

Coquilles van oesterzwam

De koningsoesterzwam heeft in tegenstelling tot de gewone oesterzwam een grote steel en een klein hoedje. Als je de steel in dikke plakken snijdt heb je precies de vorm en het formaat van coquilles. Door de oesterzwam-coquilles vervolgens kort te koken in kruiden bouillon (daar worden ze extra mals en smaakvol van) en daarna licht krokant te bakken in knoflookboter krijg je een heerlijk product, dat bizar veel wegheeft van een echte coquille.

Je kunt deze vegan coquilles als je dat handig vindt een dag van te voren bereiden, zodat je ze op de avond zelf alleen nog maar even hoeft aan te bakken in de knoflookboter. (Voeg vooral een scheutje sojasaus toe aan de boter. De smaakcombinatie van oesterzwam, knoflook en sojasaus is gewéldig.) Kook de coquilles een dag van te voren in de bouillon en laat ze daarna een nacht in diezelfde bouillon marineren in de koelkast. Dit scheelt niet alleen tijd op de dag zelf, maar ze worden hierdoor ook nog eens extra smaakvol!

Heb je deze lekkere voorgerechten al gezien?

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Ceviche in limoncello

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Vega voorgerecht: gebakken paddenstoelen met guacamole crème

Vegan coquilles in knoflookboter

Drizzle voordat de gerechten op tafel gaan een smaakvolle olie over de gebakken vegan coquilles. Dit kan een goede extra vierge olijfolie zijn, maar nog lekkerder is een scheutje sesam-, hazelnoot- of pompoenpitolie

Vegan coquilles in knoflookboter

Dit heb je nodig voor deze vegan coquilles in knoflook boter / 4 personen – 3 coquilles per persoon

  • 4 koningsoesterzwammen
  • 1 el tuinkruiden bouillonpoeder
  • (plantaardige) crème fraîche
  • verse bieslook
  • olijf-, hazelnoot-, sesam- of pompoenpitolie voor erover

Voor de knoflookboter

 

Zo maak je het

Breng in een pan een ruime laag water aan de kook. Breng op smaak met de kruiden bouillonpoeder.

Snijd ondertussen de dikke stelen van de koningsoesterzwammen. Snijd de stelen in 3 tot 4 dikke plakken van ongeveer 3 cm. Dit zijn de vegan coquilles. Kook de coquilles 20 minuten in de bouillon.

Roer/prak de plantaardige boter, geperste knoflook en sojasaus in een kommetje door elkaar. Zet weg tot gebruik.

Haal de coquilles uit de bouillon. Verhit een een scheutje (zonnebloem)olie in een koekenpan en leg de vegan coquilles in de pan. Bak zo’n 2 minuten per kant, totdat beide kanten mooi goudbruin gekleurd zijn. Voeg daarna de knoflookboter toe aan de pan en bak nog één minuut mee. Niet langer, we willen niet dat de knoflook verbrandt. Lepel de boter af en toe over de coquilles.

Leg een kloddertje crème fraîche op een bord en strijk uit met de bolle kant van een lepel tot een streep. Leg hierop drie coquilles en breng ze op smaak met een snuf peper. Sluit af met gehakte hazelnootjes, bieslook en een drizzle olie naar keuze.

Eeeet smakelijk!

Vegan coquilles in knoflookboter

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

5 Comments

5 Reacties

  1. Martine

    Hoi Bo, dat klinkt heerlijk! Vraagje: in de intro tip je om de paddenstoelen “kort te koken” in bouillon. In het recept is dat vervolgens 20 minuten, dat lijkt mij best lang ipv kort. Is het een tikfoutje en had het 2 minuten moeten zijn of is het echt de bedoeling om de plakjes paddenstoel net zo lang te koken als aardappelen?

    Antwoord
  2. Debby

    Heer-lijk!! Ook van dit recept hebben we genoten! Vond het zo jammer dat het op was..

    Antwoord
    • Bo

      Ahh super om te horen :D

      Antwoord
  3. Alma Stravers

    Hihi welke bouillon heb jij hiervoor gebruikt?

    Antwoord
    • Bo

      Tuinkruiden bouillonpoeder!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.