Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo’n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een eidooier die dan zo heerlijk uitloopt over het fijngesneden vlees. Heer-lijk. Als ik thuis restaurantje speel voor vrienden of familie, maak ik een uitzondering en maak ik dit prachtige voorgerechtje ook graag klaar. Laatst maakte ik een Italiaanse steak tartaar. Aan sommige klassiekers moet je niet sleutelen maar trust me: deze variant was minstens zo verrukkelijk. Ik bracht ‘m op smaak met balsamicoazijn en serveerde er toefjes basilicummayonaise bij. Oh, en Parmezaanse kaas kon natuurlijk ook niet ontbreken. Daar maakte ik kaaskrokantjes van die ik in de messy steak tartaar stak…
Steak tartaar
Deze klassieker komt uit Frankrijk maar staat inmiddels op de kaart van restaurants over de hele wereld. En het is best een bijzonder gerecht: het is namelijk hartstikke rauw. Steak tartaar is heel fijngesneden vlees. Tegenwoordig meestal van runderen, maar vroeger ook vaak van paarden. Deze fijne rauwe stukjes worden in een steekring tot een pakketje gedrukt op je bord. Een soort burgertje! Bij een klassieke steak tartaar serveer je daar zure en scherpe ingrediënten als kappertjes, augurk, ui en mosterd bij. Bovenop ligt meestal een eidooier – ook die is rauw. Veel mensen gruwelen misschien bij het idee van zo’n rauw gerecht maar in een keurig restaurant hoef je je echt geen zorgen te maken over bacteriën. En ook thuis, als je goede en verse producten inslaat, is steak tartaar 100% fool proof. En vréselijk lekker. Echt waar: die zachte maar toch stevige structuur van het vlees, het pittige en zure van de andere ingrediënten, een knapperige touch hier en daar. Fantastisch.
Tip: een klassieke steak tartaar ligt heel strak op je bord, gemaakt met een steekring. Ziet er leuk uit, maar is wel wat gepriegel. Een messy steak tartaar, zoals ik serveerde, kan dus ook prima! Doet niets af aan de smaak ;)
Meer prachtige voorgerechten
- Steak tartaar surf & turf (met garnaal!)
- Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc
- Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise
Ingrediënten
- 200 gr kogelbiefstuk - of diamanthaas
- 3 zongedroogde tomaatjes
- 1/2 sjalot
- 2 el kappertjes
- 1 tl citroenrasp - biologisch
- 1 tl olijfolie - extra vierge
- 1 tl balsamicoazijn
- 1/2 tl gladde mosterd
- Klein bakje cress - of tuinkers
- 60 gr Parmezaanse kaas (zie tip voor krokante Parmezaanse kaaskoekjes onder het recept!)
Basilicummayonaise
- 1 ei - op kamertemperatuur
- 250 ml plantaardige (geurloze) olie - zoals avocado- of zonnebloemolie
- 20 gr verse basilicum
- 1 el citroensap
Video: check hier hoe je de mayonaise maakt!
Instructies
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Snijd het vlees in hele kleine blokjes. Tip: je kunt (als je dit handig vindt) het vlees alvast fijnsnijden. Dan hoef je het voor het serveren alleen nog maar op smaak te brengen.
- Snipper de sjalot. Hak de kappertjes en zongedroogde tomaatjes heel klein. Meng de citroenrasp, olijfolie, balsamicoazijn en mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Meng dit vlak voor het serveren door het vlees.
- Maak de basilicummayonaise. Doe het ei, de olie, verse basilicum en citroensap samen met een snuf zout in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Haal de staafmixer na een paar seconden langzaam omhoog, zodat alles goed wordt gemengd. Je zult zien dat je al na een paar seconden een heerlijk lobbige mayonaise hebt!
- Snijd de Parmezaanse kaas in kleine blokjes. Of maak er kaaskrokantjes van (zie tip hieronder).
- Verdeel de Italiaanse steak tartaar over twee borden. Deze steak tartaar serveren we niet in een keurig rondje, maar lekker messy over het bord. Garneer met Parmezaanse kaas, toefjes basilicummayonaise en blaadjes cress of tuinkers.
Heee beau, bij mij word de basilicum mayonaise meer watering dan echt dik? Heb je hier een tip voor ?
Hmm, dat is gek. Gebruik je wel echt een staafmixer? Na 4 seconden zou je namelijk een dikke massa moeten hebben, die steeds dikker wordt (bij mij wordt hij soms zelf té dik) naarmate je langer pureert. Check anders even de kookvideo van de mayonaise in het ingrediëntenlijstje :)