...

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

door | nov 28, 2022 | Kerstrecepten, Recepten, Vlees, Voorafjes | 2 reacties

italiaanse-steak-tartaar

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo’n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een eidooier die dan zo heerlijk uitloopt over het fijngesneden vlees. Heer-lijk. Als ik thuis restaurantje speel voor vrienden of familie, maak ik een uitzondering en maak ik dit prachtige voorgerechtje ook graag klaar. Laatst maakte ik een Italiaanse steak tartaar. Aan sommige klassiekers moet je niet sleutelen maar trust me: deze variant was minstens zo verrukkelijk. Ik bracht ‘m op smaak met balsamicoazijn en serveerde er toefjes basilicummayonaise bij. Oh, en Parmezaanse kaas kon natuurlijk ook niet ontbreken. Daar maakte ik kaaskrokantjes van die ik in de messy steak tartaar stak…

italiaanse-steak-tartaar

Steak tartaar

Deze klassieker komt uit Frankrijk maar staat inmiddels op de kaart van restaurants over de hele wereld. En het is best een bijzonder gerecht: het is namelijk hartstikke rauw. Steak tartaar is heel fijngesneden vlees. Tegenwoordig meestal van runderen, maar vroeger ook vaak van paarden. Deze fijne rauwe stukjes worden in een steekring tot een pakketje gedrukt op je bord. Een soort burgertje! Bij een klassieke steak tartaar serveer je daar zure en scherpe ingrediënten als kappertjes, augurk, ui en mosterd bij. Bovenop ligt meestal een eidooier – ook die is rauw. Veel mensen gruwelen misschien bij het idee van zo’n rauw gerecht maar in een keurig restaurant hoef je je echt geen zorgen te maken over bacteriën. En ook thuis, als je goede en verse producten inslaat, is steak tartaar 100% fool proof. En vréselijk lekker. Echt waar: die zachte maar toch stevige structuur van het vlees, het pittige en zure van de andere ingrediënten, een knapperige touch hier en daar. Fantastisch. 

Tip: een klassieke steak tartaar ligt heel strak op je bord, gemaakt met een steekring. Ziet er leuk uit, maar is wel wat gepriegel. Een messy steak tartaar, zoals ik serveerde, kan dus ook prima! Doet niets af aan de smaak ;)

italiaanse-steak-tartaar

Meer prachtige voorgerechten

italiaanse-steak-tartaar

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Een klassiek voorgerecht met een fantastische lekkere twist: Italiaanse steak tartaar. Makkelijk te maken en vol smaak!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr kogelbiefstuk - of diamanthaas
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 1/2 sjalot
  • 2 el kappertjes
  • 1 tl citroenrasp - biologisch
  • 1 tl olijfolie - extra vierge
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 1/2 tl gladde mosterd
  • Klein bakje cress - of tuinkers
  • 60 gr Parmezaanse kaas (zie tip voor krokante Parmezaanse kaaskoekjes onder het recept!)

Basilicummayonaise

  • 1 ei - op kamertemperatuur
  • 250 ml plantaardige (geurloze) olie - zoals avocado- of zonnebloemolie
  • 20 gr verse basilicum
  • 1 el citroensap

Video: check hier hoe je de mayonaise maakt!

Instructies
 

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Snijd het vlees in hele kleine blokjes. Tip: je kunt (als je dit handig vindt) het vlees alvast fijnsnijden. Dan hoef je het voor het serveren alleen nog maar op smaak te brengen.
  • Snipper de sjalot. Hak de kappertjes en zongedroogde tomaatjes heel klein. Meng de citroenrasp, olijfolie, balsamicoazijn en mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Meng dit vlak voor het serveren door het vlees.
  • Maak de basilicummayonaise. Doe het ei, de olie, verse basilicum en citroensap samen met een snuf zout in een maatbeker. Zet de staafmixer op de bodem en laat hem draaien. Haal de staafmixer na een paar seconden langzaam omhoog, zodat alles goed wordt gemengd. Je zult zien dat je al na een paar seconden een heerlijk lobbige mayonaise hebt!
  • Snijd de Parmezaanse kaas in kleine blokjes. Of maak er kaaskrokantjes van (zie tip hieronder).
  • Verdeel de Italiaanse steak tartaar over twee borden. Deze steak tartaar serveren we niet in een keurig rondje, maar lekker messy over het bord. Garneer met Parmezaanse kaas, toefjes basilicummayonaise en blaadjes cress of tuinkers.

TIPS

Tip: maak krokante kaaskoekjes van de Parmezaanse kaas! Rasp de kaas, leg twee hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes 8 - 10 minuten op 160 graden in de oven. Laat afkoelen en breek in stukjes.
Tip 2: je kunt de mayonaise perfect een dag van tevoren maken.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

italiaanse-steak-tartaar

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Perfecte Franse citroen madeleines

Perfecte Franse citroen madeleines

Toegegeven: ik ben geen kei in bakken. In koken dan weer wel, maar bij bakken komen de hoeveelheden nogal nauw en ik doe alles liever uit de losse pols ;) Daarom was ik ook zéér verrast toen deze Franse madeleines uit de oven kwamen. Ze waren per-fect gelukt. Heerlijk...

Lees meer
Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Luzanne

    Heee beau, bij mij word de basilicum mayonaise meer watering dan echt dik? Heb je hier een tip voor ?

    Antwoord
    • Bo

      Hmm, dat is gek. Gebruik je wel echt een staafmixer? Na 4 seconden zou je namelijk een dikke massa moeten hebben, die steeds dikker wordt (bij mij wordt hij soms zelf té dik) naarmate je langer pureert. Check anders even de kookvideo van de mayonaise in het ingrediëntenlijstje :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept