...

Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Men neme een mooie zomermiddag op Ibiza, een prachtige binnentuin met een über relaxte sfeer, een fles koude bubbels en een tafel vol heerlijke gerechten. Dat is wat ik noem: puur geluk! Om het nog maar niet te hebben over die goddelijke zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk. Een paar weken geleden kreeg ik tijdens onze vakantie op Ibiza restaurant Casa Piedra getipt. Een verstopt pareltje gelegen langs de weg richting Cala Llonga. Je zou er zo voorbij rijden, want heel bijzonder is de voorkant niet. Maar laat je hierdoor vooral niet misleiden, want eenmaal binnen tref je een gezellig restaurant met een sfeervolle binnentuin met prachtige olijfbomen en een menukaart om je vingers bij af te likken. Een van de gerechten die ik hier at was zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk. Kleine blokjes verse zalm overgoten met een heerlijke friszoete tijgermelk (daarover hieronder meer) met passievrucht en krokante maiskorrels. Zo zo zó lekker..

Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Goddelijke tijgermelk

Eenmaal thuis kon ik niet wachten om de keuken in te duiken en een poging te doen om de zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk na te maken. Ik zal ongetwijfeld een paar ingrediënten missen, maar ik moet zeggen: het resultaat van mijn ceviche, en dan met name de tijgermelk, komt bijzónder dicht in de buurt van de originele versie die ik bij Casa Piedra at. Het geheim zit ‘m in de tijgermelk. Tijgermelk is een super smaakvolle saus (of marinade) op basis van citrus, rode ui en chilipeper. De ene tijgermelk is de andere niet en er zijn talloze variaties op te vinden. Zo is de tijgermelk uit dit recept gemaakt met passievrucht en miso pasta. Twee ingrediënten die je zelden tegenkomt in klassieke tijgermelk, maar zó ontzettend lekker en smaakvol. Deze tijgermelk has it all. Zoet, zuur, fris, zout, umami. Wees niet te zuinig met de hoeveelheid. Laat die zalm maar zwemmen ;)

Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Verse zalm

Over zalm gesproken: het is van belang dat je de visboer vraagt om verse zalm. Door de citruszuren in de tijgermelk zal de zalm ietsje garen, maar in principe eet je de zalm rauw. Daarom is het belangrijk dat de zalm echt vers is. Zin om te variëren? In plaats van zalm kun je bijvoorbeeld ook verse tonijn, makreel, zeebaars of coquilles gebruiken. Indien je voor coquilles gaat, dan zou ik zo’n twee stuks per persoon rekenen en in plaats van blokjes zou ik er hele dunne plakjes van snijden. En dan last but not least: de topping! Als laatst strooien we wat krokant geroosterde maisborrels over de ceviche. Perfect voor een beetje bite. Geroosterde maiskorrels verkopen ze bij de grotere supermarkten (in het notenschap) of bij de Turkse winkel. Ik heb voor het gemak een linkje toegevoegd aan het ingrediëntenlijstje hieronder.

Voor de oplettende kijkers: klopt, op mijn foto’s zie je geen geroosterde maiskorrels, maar krokante kikkererwten ;) De maiskorrels waren uitverkocht en dus moest ik even improviseren. Ik moet zeggen dat krokante kikkererwten het ook erggg goed doen op dit gerecht.

Geniet ervan! Laat je het me weten als je deze ceviche gemaakt hebt?:D

Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Zalm ceviche met tijgermelk / 4 personen als voorgerecht (of 8 personen als amuse)

  • 400 gr verse zalmfilet
  • 1 rode ui
  • 4 takjes koriander
  • 4 el geroosterde maiskorrelsof geroosterde kikkererwten 

Voor de tijgermelk (500 ml totaal)

  • 150 ml limoensap
  • 80 ml citroensap
  • 3 passievruchten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1/2 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 hete rode peper
  • 6 takjes koriander
  • 2 cm gember
  • 1 flinke tl miso
  • 2 el (kokos)suiker
  • 1/2 tl zeezout

 

Zo maak je het

Begin met de tijgermelk. Pel de ui en schep het vruchtvlees uit de passievruchten. Doe dit samen met de andere ingrediënten voor de tijgermelk in je blender en blend in twee minuten tot een egale dressing. Proef en voeg naar smaak nog wat miso, kokossuiker of limoensap toe.

Tip: de passievrucht tijgermelk kun je prima een dag van te voren maken en bewaren in de koelkast tot gebruik. De tijgermelk gebruik je namelijk het liefst goed gekoeld.

Ook de zalmfilet gebruik je het liefst goed gekoeld, dus haal hem zo kort mogelijk van te voren uit de koelkast. Controleer de zalmfilet op graatjes. Verwijder de huid en snijd de zalmfilet in kleine blokjes. Verdeel over vier diepe borden of kommen.

Tip: zet de borden of kommen die je gaat gebruiken een uurtje in de koelkast. Hierdoor hebben deze voor het serveren de perfecte gekoelde temperatuur.

Schenk vlak voor het serveren de tijgermelk over de zalm (er mag gezwommen worden!)  en garneer de zalm ceviche met verse koriander, ringetjes rode ui en krokante maiskorrels.

Geniet!

Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Italiaanse arrabiata mosselen

Italiaanse arrabiata mosselen

Vandaag heb ik weer een héérlijk mosselrecept voor je. Italiaanse arrabiata mosselen! Mosselen gekookt in een super smaakvolle Italiaanse lichtpittige tomatensaus, met verse basilicum en lekker veel Parmezaanse kaas. Arrabiata saus is eigenlijk een pittige saus voor...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Saskia Verhagen

    Hi Bo, moet je juist niet vooraf laten garen zodat de vis zachter wordt? Ik ken een ceviche namelijk dat je de vis vooraf al een paar uur vantevoren in de tijgermelk legt… Ik ben benieuwd want wil het ook graag maken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *