Steak tartare surf & turf

Steak tartare surf & turf

Steak tartare surf & turf. Mike en ik houden ontzettend van een goede steak tartare op zijn tijd. In een restaurant als lunch met een dikke frieten erbij of als voorgerecht met toast tijdens een thuisdinertje. Zelf steak tartare maken is een eitje. Belangrijk is dat je het juiste vlees in huis haalt. Zo gebruiken wij graag black angus ossenhaas (ontzettend mals, maar wat prijzig) of diamanthaas (ook heerlijk mals, maar iets vriendelijker voor de portemonnee). Het vlees snijd je met de hand (neem nóóit kant en klaar gehakt) in hele kleine blokjes en breng je vervolgens op smaak met lekkere garnituren als sjalot, kappertjes en peterselie. En vergeet de eidooier on top niet he.. Die kun je weglaten als je geen fan van rauw ei bent, maar eigenlijk hoor deze er wel écht bij. Extra leuk en lekker: serveer de steak tartare met een gefrituurde garnaal erop a la surf & turf!

Steak tartare surf & turf

Steak tartare met garnaal

Wellicht zul je een steak tartare niet snel met garnaal combineren, maar dit is dus echt héél lekker. Niet voor niets is surf & turf een enorm populair hoofdgerecht in restaurants. Een surf en turf is een gerecht dat bestaat uit een combinatie van vlees en schaaldieren. Denk bijvoorbeeld aan kreeft met tournedos. Deze steak tartare met gefrituurde garnaal is daar het kleine zusje van. Gefrituurde garnalen staan ook wel bekend als torpedo garnalen en deze koop je gewoon bij de grotere supermarkt (diepvries) en anders bij de toko. Torpedo garnalen doen het trouwens ook fantastisch als borrelhap met chilisaus erbij!

Steak tartare surf & turf

PS. Serveer je deze steak tartare in een driegangen diner? Dan is dit recept goed voor twee personen als voorgerecht. Bestaat je diner uit vier of meerdere gangen? Dan mogen de porties best wat kleiner en kun je dit recept voor vier personen rekenen.

Deze feestelijke voorgerechten al gezien?

Rivierkreeftjes cocktail met Cointreau mayonaise

Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Coquilles met currypuree en kaaskletskop

Steak tartare surf & turf

Dit heb je nodig voor deze steak tartare surf & turf / 2 personen als voorgerecht of 4 personen als tussengerecht

  • 300 gr diamanthaas
  • 1/2 sjalot
  • 3 tl verse peterselie – fijngehakt 
  • 3 tl kappertjes
  • 1 tl tabasco
  • 1 el worcestersaus
  • 3 tl dijon mosterd
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 eidooiers
  • 2 torpedo garnalen – of 4 torpedo garnalen als je dit gerecht voor vier personen maakt
  • 4 toefjes truffel mayonaise
  • paar takjes verse peterselie ter garnering

Bij deze steak tartare drinken wij graag deze wijn: een kruidige en fruitige Oostenrijkse Zweigelt vom Haus van Pfaffl.

 

Zo maak je het

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Snijd het vlees in hele kleine blokjes. Tip: Je kunt als je dit handig vindt het vlees alvast klein snijden zodat je het voor het serveren alleen nog maar op smaak hoeft te brengen.

Snipper de sjalot en hak de kappertjes en de peterselie fijn. Meng daar de tabasco, worcestersaus, mosterd en olijfolie doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Proef en voeg naar wens nog een drupje tabasco toe. Voeg dit vlak voor het serveren toe aan het vlees.

Verhit een laag zonnebloemolie in een pan en frituur hierin de torpedo garnalen goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Leg een uitsteekring op een mooi bord, doe daar een portie vlees is en druk goed aan met een lepel. Verwijder de ring en herhaal met de tweede steak tartare. Maak een klein holletje in de tartare en doe daar het eigeel in. Garneer met een pluk verse peterselie en leg de torpedo garnaal erop. Sluit af met een toefje truffelmayo.

Steak tartare surf & turf

Print Friendly, PDF & Email
2 Comments
  1. Ooh lieve Beau, wat GENIET ik van jouw posts, van je recepten en van je insta-vlogs. Je kerstrecepten zien er weer legendarisch uit. Heb je misschien ook wat zwanger-proof variaties? Ik lekkerbek me gek, maar helaas moet ik dit jaar bij een heel aantal van je gerechten afslaan … (volgend jaar meer dan genoeg inspi!) Liefs!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.