Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc. Een geweldig culinair en overheerlijk gerecht bestaande uit delicaat zoet kreeftenvlees uit de oven, met daarbij een romige botersaus met een scheutje wijn erdoor. Tot voor kort at ik eigenlijk alleen kreeft in een restaurant maar als ik had geweten hoe makkelijk het is om kreeft thuis te bereiden, dan had ik dit al véél eerder een keer op tafel gezet. Ik heb het dan wel over kreeftenstaarten, niet over een hele (levende) kreeft. Kreeftenstaarten koop je vers ingevroren (bij de betere visboer, online supermarkt als bijvoorbeeld Crisp of een groothandel als Sligro of Hanos. En met één eenvoudig trucje serveer je de kreeftenstaarten op zo’n manier dat ze makkelijk met mes en vork te eten zijn, zonder het vlees er met de hand uit te hoeven peuteren.  Daarover hieronder meer..

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Kreeft vlinderen

Een handige én mooie manier om kreeft restaurantwaardig te serveren is door ze van te voren te vlinderen. Een mooi woord voor het openknippen van de schalen. Dit doe je heel eenvoudig met een keukenschaar. Door de rug van de kreeft open te knippen kun je het kreeftenvlees met de hand loshalen en op de schalen leggen. Hierdoor gaart het vlees mooi en gelijkmatig en kun je het gerecht met mes en vork eten, zonder het er met de hand (of behulp van kreeftenbestek) uit de hoeven pulken. In de bereidingswijze hieronder vind je een filmpje met een handige how to!

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Franse botersaus

Kreeft is zo delicaat van smaak, daar hoef je verder weinig meer aan toe te voegen. Behalve misschien een knaller van een botersaus met een scheutje wijn erdoor. Het vette van de botersaus gaat geweldig samen met het zoete kreeftenvlees. De koning der botersauzen is de Franse beurre blanc. Een mooie volle saus op basis van sjalot, roomboter en wijn. Het geheim van een goede beurre blanc is ijskoude boter gebruiken en die op heel laag vuur te laten smelten tot een mooie saus. Het is belangrijk om goed te blijven kloppen en erbij te blijven. Bekijk vooral dit handige filmpje van The French Cooking Academy van te voren. Hierin laten ze je stap voor stap zien hoe je een perfecte beurre blanc maakt!

Deze feestelijke gerechten ook al gezien?

Steak tartare surf & turf

Rivierkreeftjes cocktail met Cointreau mayonaise

Vegan coquilles in knoflookboter

Gravad lax in limoncello

Tonijnsteak met avocadocrème

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Dit heb je nodig voor deze kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc / twee personen

  • 2 kreeftenstaarten – diepvries
  • 25 gr boter
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl fijngehakte verse tijm
  • 1 tl fijngehakte verse peterselie
  • mespuntje gerookt paprikapoeder

Voor de beurre blanc

  • 125 gr roomboter – koud (erg belangrijk!)
  • 1 sjalot – 25 gr totaal, heel fijn gesnipperd
  • 25 ml droge witte wijn
  • 1 el witte wijnazijn
  • zout naar smaak

Wijntip: Grand Ardèche Chardonnay van Louis Latour. Een mooie frisse, hout gelagerde Chardonnay met tonen van boter en vanille. 

 

Zo maak je het

Kreeft

Begin met het ‘vlinderen’ van de kreeft. Dit klusje heb je binnen twee seconden gedaan, maar voor iedereen die dit voor het eerste doet leg ik het hieronder even stapsgewijs uit:

  1. Leg de kreeftenstaart voor je neer met de schaalkant naar boven de staart van je af.
  2. Knip de rug van de schaal met een schaar open tot net aan de staart. (Yes, hier heb je een beetje kracht voor nodig)
  3. Trek voorzichtig de schalen van de kreeft uit elkaar zodat je bij het kreeftenvlees kan. Haal het vlees met de hand voorzichtig los uit de schaal en trek het vlees iets omhoog. Het vlees moet nog wel aan de onderkant van de staart vastzitten.
  4. Leg het kreeftenvlees op de schalen en druk de schalen iets tegen elkaar, zodat het kreeftenvlees op zijn plek blijft.
  5. Mocht je denken: HUH? Check dan even dit filmpje.

Smelt 25 gram boter. Klop in een kleine kom de gesmolten boter, geperste knoflook, paprika, fijngehakte tijm en peterselie door elkaar. Verdeel gelijkmatig over elke kreeftenstaart, samen met een snuf versgemalen peper en zout.

Rooster de kreeftenstaarten zo hoog mogelijk in de oven ongeveer 8-10 minuten, of tot het vlees ondoorzichtig en lichtbruin is aan de bovenkant.

Beurre blanc

Terwijl de kreeft in de oven staat maken we de beurre blanc. Snipper de sjalot heel fijn. Begin met het smelten van een klein blokje boter in een pan met dikke bodem op laag (!) vuur.

Voeg de sjalot toe aan de pan. Bak een minuutje tot ze glazig zijn. Voeg nu de witte wijn en witte azijn toe en laat een minuut of vijf op zacht vuur inkoken, tot je een goede eetlepel vloeistof overhoudt.

Zet het vuur uit en voeg een paar ijskoude klontjes boter toe. Roer met een garde tot alle boter gesmolten is. Zet de pan weer terug op (laag) vuur en voeg weer wat klontjes boter toe. Blijf voortdurend roeren met een garde en voeg pas weer nieuwe boter toe als de vorige boter is opgenomen. Ga zo door tot alle boter op is. Het is belangrijk dat de saus niet te heet wordt, daarom is het belangrijk het vuur zo laag mogelijk te zetten en de pan af en toe van het vuur te halen. 

Breng de saus op smaak met peper en zout. Schenk de beurre blanc door een zeef en pers met een lepel zoveel mogelijk saus eruit.

Haal de kreeftenstaarten uit de oven. Verdeel ze oven twee borden en schenk de beurre blanc ernaast. Extra lekker met een gegrilde halve citroen on the side voor een zuurtje!

Tip: je kunt de beurre blanc eenmaal gemaakt niet meer opwarmen. Wél kun je de saus een uurtje van te voren maken en hem tot gebruik bewaren in een schone thermoskan.

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.