Er is iets prachtigs aan gerechten met ‘hele’ ingrediënten. Een goudgebakken kip in z’n geheel, grove gepofte aardappelen of, zoals in dit recept, een hele bloemkool uit de oven. Het heeft iets indrukwekkends, iets natuurlijks en ‘home made’-achtigs. En dat is waarom dit soort gerechten zo mooi op tafel staan tijdens een diner: het zijn echte showstoppers. Deze bloemkool vind ik bijvoorbeeld bijzonder geschikt als bijgerecht. Het is simpel klaar te maken (al moet het daarna wel een tijdje in de oven), is gezond en heeft ontzettend veel smaak door onder andere de pittige mosterd, zoete honing en het lekkere zoute kaaskorstje. Matcht mega goed met een visje, zoals zalm of kabeljauw. Oh en nog een leuke fun fact: dit recept is geïnspireerd op de gestoofde prei van laatst. Ik dacht: die goddelijke wijnsaus, dat werkt vast ook wel met deze bloemkool. En oh yes, it did!
Bloemkool uit de oven
We moeten het éven hebben over bloemkool hoor. Want zelfs als je bent opgegroeid met kapotgekookte groenten en saaie AGV’tjes, heb je vast geen traumatische bloemkoolervaringen. Met bloemkool kan – naar mijn idee – gewoon vrij weinig mis gaan. In kleine stukjes kun je het roosteren, koken, wokken en alles daartussenin. Nog een beetje hard? Dan zijn de roosjes lekker fris en heerlijk in bijvoorbeeld een rijstschotel of bij noedels. Te lang gekookt en daardoor helemaal zacht? Pureetje! Of je draait er met gemak gezonde bloemkoolrijst van, je kneedt het om tot een healthy pizzabodem of je snijdt de stukken in stevige plakken als steaks.
De groente is smaakvol maar ook heel subtiel, dus goed te verstoppen in andere gerechten (denk aan witte sauzen of smoothies), en een tikkie zoet, dus ook bij kieskeurige kinderen kom je er vaak wel mee weg. En dan heb ik het dus nog niet eens gehad over zo’n mooie hele bloemkool uit de oven…
Nóg meer bloemkoolrecepten?
Heb ik voor je! Wat dacht je van…
- Indiase butter bloemkool ?
- Geroosterde hele bloemkool met champignon-truffelsaus?
- Bloemkoolquiche met gruyère?
Dit heb je nodig voor deze geroosterde hele bloemkool uit de oven /4 personen als bijgerecht
- 1 hele bloemkool – 1 kilo
- 200 ml droge witte wijn
- 350 ml groentebouillon
- 60 gr boter
- 1 tl honing
- 1 el mosterd
- 3 el fijngehakte verse peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 el appelazijn
- geraspte kaas
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden en zet alvast een ovenschaal klaar.
Verwijder de meeste bladeren van de bloemkool, maar laat er een stuk of drie zitten. Doe de wijn, bouillon, boter, honing, mosterd, peterselie, knoflook en appelazijn in de ovenschaal en meng door elkaar. Voeg een snuf peper en zout toe. Leg de hele bloemkool in de ovenschaal en lepel de marinade erover.
Dek de schaal af (met aluminiumfolie) en rooster de bloemkool 1,5 uur in de oven. Lepel de marinade zo nu en dan over de bloemkool.
Check de gaarheid van de bloemkool door er een satéprikker in te steken. Gaat de prikker er gemakkelijk in? Verwijder dan de aluminiumfolie, strooi de geraspte kaas over de geroosterde bloemkool en schuif hem voor nog eens 10 minuten in de oven, of tot er een mooie goudbruine korst ontstaat.
Serveer de bloemkool direct uit de oven. Vergeet vooral die heerlijke saus er niet overheen te lepelen…
0 reacties