...

Geroosterde hele bloemkool uit de oven met wijn en kaas

Geroosterde hele bloemkool uit de oven met wijn en kaas

door | jun 2, 2022 | Kerstrecepten, Recepten, Vega, Voor erbij | 0 Reacties

hele bloemkool uit de oven

Er is iets prachtigs aan gerechten met ‘hele’ ingrediënten. Een goudgebakken kip in z’n geheel, grove gepofte aardappelen of, zoals in dit recept, een hele bloemkool uit de oven. Het heeft iets indrukwekkends, iets natuurlijks en ‘home made’-achtigs. En dat is waarom dit soort gerechten zo mooi op tafel staan tijdens een diner: het zijn echte showstoppers. Deze bloemkool vind ik bijvoorbeeld bijzonder geschikt als bijgerecht. Het is simpel klaar te maken (al moet het daarna wel een tijdje in de oven), is gezond en heeft ontzettend veel smaak door onder andere de pittige mosterd, zoete honing en het lekkere zoute kaaskorstje. Matcht mega goed met een visje, zoals zalm of kabeljauw. Oh en nog een leuke fun fact: dit recept is geïnspireerd op de gestoofde prei van laatst. Ik dacht: die goddelijke wijnsaus, dat werkt vast ook wel met deze bloemkool. En oh yes, it did!

hele bloemkool uit de oven

Bloemkool uit de oven

We moeten het éven hebben over bloemkool hoor. Want zelfs als je bent opgegroeid met kapotgekookte groenten en saaie AGV’tjes, heb je vast geen traumatische bloemkoolervaringen. Met bloemkool kan – naar mijn idee – gewoon vrij weinig mis gaan. In kleine stukjes kun je het roosteren, koken, wokken en alles daartussenin. Nog een beetje hard? Dan zijn de roosjes lekker fris en heerlijk in bijvoorbeeld een rijstschotel of bij noedels. Te lang gekookt en daardoor helemaal zacht? Pureetje! Of je draait er met gemak gezonde bloemkoolrijst van, je kneedt het om tot een healthy pizzabodem of je snijdt de stukken in stevige plakken als steaks.

De groente is smaakvol maar ook heel subtiel, dus goed te verstoppen in andere gerechten (denk aan witte sauzen of smoothies), en een tikkie zoet, dus ook bij kieskeurige kinderen kom je er vaak wel mee weg. En dan heb ik het dus nog niet eens gehad over zo’n mooie hele bloemkool uit de oven…

Nóg meer bloemkoolrecepten?

Heb ik voor je! Wat dacht je van…

hele bloemkool uit de oven

hele bloemkool uit de oven

Dit heb je nodig voor deze geroosterde hele bloemkool uit de oven /4 personen als bijgerecht

  • 1 hele bloemkool – 1 kilo
  • 200 ml droge witte wijn
  • 350 ml groentebouillon
  • 60 gr boter
  • 1 tl honing
  • 1 el mosterd
  • 3 el fijngehakte verse peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el appelazijn
  • geraspte kaas 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 220 graden en zet alvast een ovenschaal klaar.

Verwijder de meeste bladeren van de bloemkool, maar laat er een stuk of drie zitten. Doe de wijn, bouillon, boter, honing, mosterd, peterselie, knoflook en appelazijn in de ovenschaal en meng door elkaar. Voeg een snuf peper en zout toe. Leg de hele bloemkool in de ovenschaal en lepel de marinade erover.

Dek de schaal af (met aluminiumfolie) en rooster de bloemkool 1,5 uur in de oven. Lepel de marinade zo nu en dan over de bloemkool. 

Check de gaarheid van de bloemkool door er een satéprikker in te steken. Gaat de prikker er gemakkelijk in? Verwijder dan de aluminiumfolie, strooi de geraspte kaas over de geroosterde bloemkool en schuif hem voor nog eens 10 minuten in de oven, of tot er een mooie goudbruine korst ontstaat.

Serveer de bloemkool direct uit de oven. Vergeet vooral die heerlijke saus er niet overheen te lepelen… 

hele bloemkool uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *