Indiase butter bloemkool met naanbrood

Indiase butter bloemkool met naanbrood

Deze Indiase butter bloemkool met naanbrood is mijn vegetarische versie op de bekende butter chicken. Je weet wel, dat heerlijke comfort food gerecht met gebakken kip in een romige rode saus met lekker veel kruiden. Alleen in plaats van kip gebruik ik bloemkoolroosjes. Hierdoor krijg je een vegetarische Indiase curry die ook nog eens lekker veel voedingsstoffen bevat. Deze Indiase butter bloemkool staat binnen een half uur op tafel en is súper eenvoudig te maken. Portie over? Alleen maar fijn, want de volgende dag is hij nog lekkerder!

Indiase butter bloemkool met naanbrood

Indiase butter bloemkool met naanbrood

Het geheim van de butter saus

De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Het geheim van deze butter bloemkool is.. roomboter! Gezouten roomboter in dit geval. Niet veel hoor, twee eetlepels is meer dan voldoende, maar met gezouten boter wordt deze saus goddelijk lekker en súper romig. Voor een vegan gerecht gebruik je plantaardige roomboter, bijvoorbeeld van het merk Flora Plant. Verder marineren we de bloemkoolroosjes op dezelfde manier als we met de kip zouden doen. In een easy peasy marinade van yoghurt, knoflook, gember en garam massala. Even aanbakken, kokosmelk erbij en genieten maar! Serveer deze butter bloemkool met gebakken naanbrood of rijst. Zelfgemaakt naanbrood is trouwens echt het allerlekkerst dus mocht je daar tijd voor hebben dan is dat zeker een aanrader. Wist je dat zelf (glutenvrij) naanbrood maken helemaal niet moeilijk is? Maar goed, mocht je daar geen tijd voor hebben dan zijn afbak naanbroodjes ook een prima optie.

Eet smakelijk :D

Zien hoe je dit gerecht maakt? Check dan hier mijn kookvideo op Instagram.

Indiase butter bloemkool met naanbrood

Dit heb je nodig voor deze Indiase butter bloemkool met naanbrood / 2 personen

  • 450 bloemkool
  • 50 gr volle biologische yoghurt – gebruik sojayoghurt voor een vegan gerecht
  • 2 knoflooktenen
  • 1 el verse gember – geraspt
  • 1 + 1 tl garam masala
  • 1 + 1 tl komijn 
  • 1/2 tl kurkuma
  • 2 el gezouten boter – gebruik plantaardige roomboter voor een vegan gerecht
  • 1 ui
  • 50 gr tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • Optioneel: rode chilivlokken voor een beetje pit
  • bosje verse koriander – in mijn geval een flinke bos want LOVE koriander
  • Naanbroodjes (of rijst) om erbij te serveren

 

Zo maak je het

Was de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Meng in een kom de bloemkoolroosjes met yoghurt, geperste knoflook, verse gember, 1 tl (!) garam masala, 1 tl (!) komijn, de kurkuma en een snuf zout. Laat tien minuten marineren.

Verhit een scheutje zonnebloem- of olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de gemarineerde bloemkoolroosjes toe en bak vijf minuten. Voeg 1 eetlepel boter toe en roer door. Snipper de ui en voeg ‘m toe aan de koekenpan. Voeg de andere eetlepel boter toe samen met de overige 1 tl komijn en 1 tl garam massala. Roer door en voeg de tomatenpuree toe.

Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe. Breng de saus aan de kook en laat pruttelen tot hij indikt. Als de saus te dik is verdun hem dan met een scheutje extra kokosmelk of water. Roer zo nu en dan even door en haal de pan na 7 – 10 minuten van het vuur.

Serveer de butter bloemkool met lekker veel verse koriander en naanbroodjes of rijst!

Indiase butter bloemkool met naanbrood

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.