Deze Indiase butter bloemkool met naanbrood is mijn vegetarische versie op de bekende butter chicken. Je weet wel, dat heerlijke comfort food gerecht met gebakken kip in een romige rode saus met lekker veel kruiden. Alleen in plaats van kip gebruik ik bloemkoolroosjes. Hierdoor krijg je een vegetarische Indiase curry die ook nog eens lekker veel voedingsstoffen bevat. Deze Indiase butter bloemkool met naanbrood staat binnen een half uur op tafel en is súper eenvoudig te maken. Portie over? Alleen maar fijn, want de volgende dag is hij nog lekkerder!
Indiase butter bloemkool
De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Het geheim van deze Indiase butter bloemkool is.. roomboter! Gezouten roomboter in dit geval. Niet veel hoor, twee eetlepels is meer dan voldoende, maar met gezouten boter wordt deze saus goddelijk lekker en súper romig. Voor een vegan gerecht gebruik je plantaardige roomboter, bijvoorbeeld van het merk Flora Plant. Verder marineren we de bloemkoolroosjes op dezelfde manier als we met de kip zouden doen. In een easy peasy marinade van yoghurt, knoflook, gember en garam massala. Even aanbakken, kokosmelk erbij en genieten maar! Serveer deze butter bloemkool met gebakken naanbrood of rijst. Zelfgemaakt naanbrood is trouwens echt het allerlekkerst dus mocht je daar tijd voor hebben dan is dat zeker een aanrader. Wist je dat zelf (glutenvrij) naanbrood maken helemaal niet moeilijk is? Maar goed, mocht je daar geen tijd voor hebben dan zijn afbak naanbroodjes ook een prima optie.
Eet smakelijk :D
Zien hoe je dit gerecht maakt? Check dan hier mijn kookvideo op Instagram.
Indiase butter bloemkool met naanbrood
Ingrediënten
- 450 bloemkool
- 30 gr yoghurt
- 2 knoflooktenen
- el verse gember - geraspt
- 2 tl garam masala
- 2 tl komijn
- 1 tl kurkuma
- 2 el gezouten boter - gebruik plantaardige roomboter voor een vegan gerecht
- 1 ui
- 50 gr tomatenpuree
- 400 ml kokosmelk
Extra
- klein bosje verse koriander - in mijn geval een flinke bos want LOVE koriander
- 4 naanbroodjes - of rijst om erbij te serveren
- Optioneel: rode chilivlokken voor een beetje pit
Instructies
- Was de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Meng in een kom de bloemkoolroosjes met yoghurt, geperste knoflook, verse gember, 1 tl (!) garam masala, 1 tl (!) komijn, de kurkuma en een snuf zout. Laat tien minuten marineren.
- Verhit een scheutje zonnebloem- of olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de gemarineerde bloemkoolroosjes toe en bak vijf minuten. Voeg 1 eetlepel boter toe en roer door. Snipper de ui en voeg 'm toe aan de koekenpan. Voeg de andere eetlepel boter toe samen met de overige 1 tl komijn en 1 tl garam massala. Roer door en voeg de tomatenpuree toe.
- Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe. Breng zachtjes aan de kook en laat pruttelen tot hij indikt. Als de saus te dik is verdun hem dan met een scheutje extra kokosmelk of water. Roer zo nu en dan even door en haal de pan na 10 - 15 minuten van het vuur.
- Serveer de butter bloemkool met lekker veel verse koriander en naanbroodjes of rijst!
Gisteren dit recept gekookt en het was heerlijk! Wij zijn gek op jouw recepten.
Wat super om te horen :D
Heerlijk maar het duurde wel echt véél langer voordat de bloemkool gaar genoeg was (al dente is prima maar rauw is niet prima).
Ik miste trouwens ook wat ingrediënten in de ingrediëntenlijst (voor de marinade). Verder top!
Ik vind een beetje bite heel erg lekker, maar kook het geheel gerust wat langer door als je meer van zachte bloemkool houdt :)
Fantastisch gerecht!
Wat een heerlijke smaken. De koriander is echt een must.
Ik had er naanbrood bij, is weer eens wat anders dan rijst.
Wout
De jouwe ziet er heerlijk uit! Ik weet niet wt ik fout heb gedaan maar de mijne is nagenoeg wit 🤣🤣.