Als ik mijn hele leven nog maar één ding zou mogen eten, dan ga ik denk ik voor quiche. Oké oké, dat is een beetje valsspelen want van alles valt een quiche te maken. Noem een ingrediënt, bind het met een paar eitjes en giet het op een smakelijke bodem. Bakken, klaar, tada: quiche! Ja, zo simpel is het echt. En dat is niet anders met deze bloemkoolquiche!
Bloemkoolquiche met ui en crispy gruyère
Quiche maken is dus geen hogere wiskunde, maar er zijn een paar trucs die ervoor zorgen dat je ‘m net een niveautje hoger tilt. Bij deze bloemkoolquiche is de bovenkant bijvoorbeeld echt noemenswaardig: de combinatie van ui en gruyère is geweldig. Allereerst omdat de sterke smaak van de gebakken, zoetige ui supergoed samengaat met de zoute kaas. Maar daarnaast ook omdat de ingrediënten samen een lekker knapperig korstje vormen. Gruyère smelt goed en is dus ideaal voor een quiche, dat legde ik je al uit bij deze quiche lorraine. Want eh, laten we eerlijk zijn: bij een quiche is it all about de kaas! ;)
Nog meer om uit te quichen (ik kon het niet laten, haha)
- Quiche met pompoen, oude kaas en gekarameliseerde shiitakes
- Glutenvrije quiche met spinazie en geitenkaas
- Quiche met courgetti en doperwten
Dit heb je nodig voor deze bloemkoolquiche met gruyère
Voor de bodem
- 145 gr amandelmeel
- 100 gr bloem
- 80 gr volle kwark
- tl bakpoeder
- snufje zout
Vulling
- 4 eieren
- 200 ml room
- 400 gr bloemkool
- 175 gr gruyère
- 1 ui
- snuf gerookte paprikapoeder
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een ronde springvorm (20 cm) met bakpapier en vet de randen in.
Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar en verdeel met de hand over de vorm. Zorg voor een opstaande rand van zo’n 4 centimeter.
Rasp de gruyère. Meng de eieren met de room en 2/3 van de geraspte kaas. Breng op smaak met een flinke snuf zwarte peper, gerookt paprikapoeder en een snufje zout.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de ui in dunne ringetjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bodem schenk het eimengsel erin. Bedek de quiche met ui en de overgebleven geraspte kaas.
Bak de bloemkoolquiche in zo’n 50 – 55 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de quiche daarna een half uurtje afkoelen. Deze quiche kun je lauwwarm of afgekoeld serveren. Beide lekker!
Er staat verder niets over de ui dan dat hij in ringetjes gesneden moet worden. Moet je die nog eerst zachtjes fruiten of gaat hij rauw op de bloemkool?
Sorry, ik heb niet goed gekeken :-(
in het recept staat een snuf gerookte paprika poeder. Op welk moment je die moet toevoegen staat niet in het recept. Ik heb het tegelijk met peper en zout bij de opgeklopte eieren met room toegevoegd. Is dat het juiste moment?
Overigens was de quiche erg lekker.
Klopt, de paprikapoeder moet bij de vulling :) Ik heb het aangepast!