...

Bloemkoolquiche met gruyère en gebakken ui

Bloemkoolquiche met gruyère en gebakken ui

bloemkoolquiche

Als ik mijn hele leven nog maar één ding zou mogen eten, dan ga ik denk ik voor quiche. Oké oké, dat is een beetje valsspelen want van alles valt een quiche te maken. Noem een ingrediënt, bind het met een paar eitjes en giet het op een smakelijke bodem. Bakken, klaar, tada: quiche! Ja, zo simpel is het echt. En dat is niet anders met deze bloemkoolquiche!

bloemkoolquiche

Bloemkoolquiche met ui en crispy gruyère

Quiche maken is dus geen hogere wiskunde, maar er zijn een paar trucs die ervoor zorgen dat je ‘m net een niveautje hoger tilt. Bij deze bloemkoolquiche is de bovenkant bijvoorbeeld echt noemenswaardig: de combinatie van ui en gruyère is geweldig. Allereerst omdat de sterke smaak van de gebakken, zoetige ui supergoed samengaat met de zoute kaas. Maar daarnaast ook omdat de ingrediënten samen een lekker knapperig korstje vormen. Gruyère smelt goed en is dus ideaal voor een quiche, dat legde ik je al uit bij deze quiche lorraine. Want eh, laten we eerlijk zijn: bij een quiche is it all about de kaas! ;)

Nog meer om uit te quichen (ik kon het niet laten, haha)

bloemkoolquiche

Dit heb je nodig voor deze bloemkoolquiche met gruyère

Voor de bodem

  • 145 gr amandelmeel 
  • 100 gr bloem
  • 80 gr volle kwark
  • tl bakpoeder
  • snufje zout

Vulling

  • 4 eieren
  • 200 ml room
  • 400 gr bloemkool
  • 175 gr gruyère
  • 1 ui
  • snuf gerookte paprikapoeder

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een ronde springvorm (20 cm) met bakpapier en vet de randen in.

Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar en verdeel met de hand over de vorm. Zorg voor een opstaande rand van zo’n 4 centimeter.

Rasp de gruyère. Meng de eieren met de room en 2/3 van de geraspte kaas. Breng op smaak met een flinke snuf zwarte peper, gerookt paprikapoeder en een snufje zout.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de ui in dunne ringetjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bodem schenk het eimengsel erin. Bedek de quiche met ui en de overgebleven geraspte kaas.

Bak de bloemkoolquiche in zo’n 50 – 55 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de quiche daarna een half uurtje afkoelen. Deze quiche kun je lauwwarm of afgekoeld serveren. Beide lekker!

bloemkoolquiche

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Stefanie

    Er staat verder niets over de ui dan dat hij in ringetjes gesneden moet worden. Moet je die nog eerst zachtjes fruiten of gaat hij rauw op de bloemkool?

    Antwoord
    • Stefanie

      Sorry, ik heb niet goed gekeken :-(

      Antwoord
  2. Evelien

    in het recept staat een snuf gerookte paprika poeder. Op welk moment je die moet toevoegen staat niet in het recept. Ik heb het tegelijk met peper en zout bij de opgeklopte eieren met room toegevoegd. Is dat het juiste moment?

    Overigens was de quiche erg lekker.

    Antwoord
    • Bo

      Klopt, de paprikapoeder moet bij de vulling :) Ik heb het aangepast!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *