Bloemkoolquiche met gruyère en gebakken ui

Bloemkoolquiche met gruyère en gebakken ui

bloemkoolquiche

Als ik mijn hele leven nog maar één ding zou mogen eten, dan ga ik denk ik voor quiche. Oké oké, dat is een beetje valsspelen want van alles valt een quiche te maken. Noem een ingrediënt, bind het met een paar eitjes en giet het op een smakelijke bodem. Bakken, klaar, tada: quiche! Ja, zo simpel is het echt. En dat is niet anders met deze bloemkoolquiche!

bloemkoolquiche

Bloemkoolquiche met ui en crispy gruyère

Quiche maken is dus geen hogere wiskunde, maar er zijn een paar trucs die ervoor zorgen dat je ‘m net een niveautje hoger tilt. Bij deze bloemkoolquiche is de bovenkant bijvoorbeeld echt noemenswaardig: de combinatie van ui en gruyère is geweldig. Allereerst omdat de sterke smaak van de gebakken, zoetige ui supergoed samengaat met de zoute kaas. Maar daarnaast ook omdat de ingrediënten samen een lekker knapperig korstje vormen. Gruyère smelt goed en is dus ideaal voor een quiche, dat legde ik je al uit bij deze quiche lorraine. Want eh, laten we eerlijk zijn: bij een quiche is it all about de kaas! ;)

Nog meer om uit te quichen (ik kon het niet laten, haha)

bloemkoolquiche

Dit heb je nodig voor deze bloemkoolquiche met gruyère

Voor de bodem

  • 145 gr amandelmeel 
  • 100 gr bloem
  • 80 gr volle kwark
  • tl bakpoeder
  • snufje zout

Vulling

  • 4 eieren
  • 200 ml room
  • 400 gr bloemkool
  • 175 gr gruyère
  • 1 ui
  • snuf gerookte paprikapoeder

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een ronde springvorm (20 cm) met bakpapier en vet de randen in.

Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar en verdeel met de hand over de vorm. Zorg voor een opstaande rand van zo’n 4 centimeter.

Rasp de gruyère. Meng de eieren met de room en 2/3 van de geraspte kaas. Breng op smaak met een flinke snuf zwarte peper, gerookt paprikapoeder en een snufje zout.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de ui in dunne ringetjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bodem schenk het eimengsel erin. Bedek de quiche met ui en de overgebleven geraspte kaas.

Bak de bloemkoolquiche in zo’n 50 – 55 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de quiche daarna een half uurtje afkoelen. Deze quiche kun je lauwwarm of afgekoeld serveren. Beide lekker!

bloemkoolquiche

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Stefanie

    Er staat verder niets over de ui dan dat hij in ringetjes gesneden moet worden. Moet je die nog eerst zachtjes fruiten of gaat hij rauw op de bloemkool?

    Antwoord
    • Stefanie

      Sorry, ik heb niet goed gekeken :-(

      Antwoord
  2. Evelien

    in het recept staat een snuf gerookte paprika poeder. Op welk moment je die moet toevoegen staat niet in het recept. Ik heb het tegelijk met peper en zout bij de opgeklopte eieren met room toegevoegd. Is dat het juiste moment?

    Overigens was de quiche erg lekker.

    Antwoord
    • Bo

      Klopt, de paprikapoeder moet bij de vulling :) Ik heb het aangepast!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.