...

Bloemkoolquiche met gruyère en gebakken ui

Bloemkoolquiche met gruyère en gebakken ui

bloemkoolquiche

Als ik mijn hele leven nog maar één ding zou mogen eten, dan ga ik denk ik voor quiche. Oké oké, dat is een beetje valsspelen want van alles valt een quiche te maken. Noem een ingrediënt, bind het met een paar eitjes en giet het op een smakelijke bodem. Bakken, klaar, tada: quiche! Ja, zo simpel is het echt. En dat is niet anders met deze bloemkoolquiche!

bloemkoolquiche

Bloemkoolquiche met ui en crispy gruyère

Quiche maken is dus geen hogere wiskunde, maar er zijn een paar trucs die ervoor zorgen dat je ‘m net een niveautje hoger tilt. Bij deze bloemkoolquiche is de bovenkant bijvoorbeeld echt noemenswaardig: de combinatie van ui en gruyère is geweldig. Allereerst omdat de sterke smaak van de gebakken, zoetige ui supergoed samengaat met de zoute kaas. Maar daarnaast ook omdat de ingrediënten samen een lekker knapperig korstje vormen. Gruyère smelt goed en is dus ideaal voor een quiche, dat legde ik je al uit bij deze quiche lorraine. Want eh, laten we eerlijk zijn: bij een quiche is it all about de kaas! ;)

Nog meer om uit te quichen (ik kon het niet laten, haha)

bloemkoolquiche

Dit heb je nodig voor deze bloemkoolquiche met gruyère

Voor de bodem

  • 145 gr amandelmeel 
  • 100 gr bloem
  • 80 gr volle kwark
  • tl bakpoeder
  • snufje zout

Vulling

  • 4 eieren
  • 200 ml room
  • 400 gr bloemkool
  • 175 gr gruyère
  • 1 ui
  • snuf gerookte paprikapoeder

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een ronde springvorm (20 cm) met bakpapier en vet de randen in.

Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar en verdeel met de hand over de vorm. Zorg voor een opstaande rand van zo’n 4 centimeter.

Rasp de gruyère. Meng de eieren met de room en 2/3 van de geraspte kaas. Breng op smaak met een flinke snuf zwarte peper, gerookt paprikapoeder en een snufje zout.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de ui in dunne ringetjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bodem schenk het eimengsel erin. Bedek de quiche met ui en de overgebleven geraspte kaas.

Bak de bloemkoolquiche in zo’n 50 – 55 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de quiche daarna een half uurtje afkoelen. Deze quiche kun je lauwwarm of afgekoeld serveren. Beide lekker!

bloemkoolquiche

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons...

Lees meer
Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Stefanie

    Er staat verder niets over de ui dan dat hij in ringetjes gesneden moet worden. Moet je die nog eerst zachtjes fruiten of gaat hij rauw op de bloemkool?

    Antwoord
    • Stefanie

      Sorry, ik heb niet goed gekeken :-(

      Antwoord
  2. Evelien

    in het recept staat een snuf gerookte paprika poeder. Op welk moment je die moet toevoegen staat niet in het recept. Ik heb het tegelijk met peper en zout bij de opgeklopte eieren met room toegevoegd. Is dat het juiste moment?

    Overigens was de quiche erg lekker.

    Antwoord
    • Bo

      Klopt, de paprikapoeder moet bij de vulling :) Ik heb het aangepast!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *