Gestoofde prei in roomboter en witte wijn

Gestoofde prei in roomboter en witte wijn

door | apr 1, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega, Voor erbij | 0 Reacties

gestoofde prei

Ja, ik moet toegeven: gestoofde prei klinkt niet bepaald sexy. Ik weet niet zo goed waar prei z’n slechte imago aan te danken heeft, maar het helpt vast niet mee dat we prei vroeger, als kind, allemaal als een hoopje snot op ons bord geplempt kregen. Toch heb ik besloten dat prei best een beetje meer in het zonnetje mag staan. Figuurlijk dan hè, want ze groeien onder de grond. Als je het op de juiste manier klaarmaakt (dat is dus niet door ’t te koken, ik herhaal: níét koken!) en goede smaakmakers gebruikt, maak je er al snel iets heel spectaculairs van. Neem dit gerecht: ik karamelliseerde de prei met een klein beetje suiker, stoofde ‘m vervolgens in roomboter en witte wijn en serveerde het met citroenrasp en burrata. Dan klinkt het ineens onweerstaanbaar lekker, vind je niet?

gestoofde prei

gestoofde prei

Power to the prei

In dit gerecht ging ik dus voor gestoofde prei, maar deze groente kun je ook heel goed roerbakken of roosteren in de oven. Daar wordt ‘ie nog smaakvoller van. Wist je namelijk dat de prei familie is van knoflook en ui? Vandaar die scherpe smaak en geur. Net als z’n broertjes, komt prei het beste tot z’n recht met andere smaakmakers erbij. Kaas of kruiden, bijvoorbeeld.

Maar er zijn nog meer grote voordelen: prei maakt weinig negatieve impact op het klimaat (het groeit namelijk gewoon in Nederland en in de grond, niet in een kas) en is hartstikke gezond. Het bevat veel vezels en vitaminen, vooral in het donkergroene deel van de stengels. Oké nog één voordeel dan: het kost geen drol. 

Meer met prei

gestoofde prei

Dit heb je nodig voor deze gestoofde prei in roomboter en wijn / 2 personen

  • 3 preien 
  • 55 gr (3 el) roomboter 
  • 70 ml droge witte wijn
  • 60 ml groentebouillon
  • 1 tl kokosbloesemsuiker – gewone suiker kan ook, maar ik ben gék op kokossuiker vanwege de karamelachtige smaak
  • 3 takjes tijm
  • 1 el citroensap + rasp van 1/4 citroen
  • 1 el fijngehakte verse peterselie
  • 1 bol burrata 

 

Zo maak je het

Smelt in een grote koekenpan (idealiter een anti-aanbakpan) 2 eetlepels boter op middelhoog vuur. Strooi de kokossuiker samen met een snufje zout gelijkmatig over de bodem van de pan.

Snijd het groen van de bovenkant van de preien (niet weggooien hoor, hiervan kun je een heerlijke bouillon maken!) en halveer ze vervolgens in de lengte. Spoel eventueel zand eruit.

Leg de preien voorzichtig in de pan, met de snijkant naar beneden. Bak ongeveer 5 minuten, tot de gesneden kant van de prei goudbruin is. Voeg daarna de wijn, bouillon en verse tijm toe. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat sudderen tot de prei zacht is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Haal de gestoofde prei voorzichtig (met een ijzeren spatel lukt dit het best) uit de pan en leg ze op een mooi groot bord. Dek de prei af met folie en zet opzij.

Breng de overgebleven vloeistof in de pan weer aan de kook. Voeg de overige eetlepel boter, gehakte peterselie en citroensap toe aan de pan. Breng op smaak met peper en zout. Lepel de saus over de gestoofde prei en serveer met citroenrasp en burrata on top.

Geniet!

gestoofde prei

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.