Ja, ik moet toegeven: gestoofde prei klinkt niet bepaald sexy. Ik weet niet zo goed waar prei z’n slechte imago aan te danken heeft, maar het helpt vast niet mee dat we prei vroeger, als kind, allemaal als een hoopje snot op ons bord geplempt kregen. Toch heb ik besloten dat prei best een beetje meer in het zonnetje mag staan. Figuurlijk dan hè, want ze groeien onder de grond. Als je het op de juiste manier klaarmaakt (dat is dus niet door ‘t te koken, ik herhaal: níét koken!) en goede smaakmakers gebruikt, maak je er al snel iets heel spectaculairs van. Neem dit gerecht: ik karamelliseerde de prei met een klein beetje suiker, stoofde ‘m vervolgens in roomboter en witte wijn en serveerde het met citroenrasp en burrata. Dan klinkt het ineens onweerstaanbaar lekker, vind je niet?
Power to the prei
In dit gerecht ging ik dus voor gestoofde prei, maar deze groente kun je ook heel goed roerbakken of roosteren in de oven. Daar wordt ‘ie nog smaakvoller van. Wist je namelijk dat de prei familie is van knoflook en ui? Vandaar die scherpe smaak en geur. Net als z’n broertjes, komt prei het beste tot z’n recht met andere smaakmakers erbij. Kaas of kruiden, bijvoorbeeld.
Maar er zijn nog meer grote voordelen: prei maakt weinig negatieve impact op het klimaat (het groeit namelijk gewoon in Nederland en in de grond, niet in een kas) en is hartstikke gezond. Het bevat veel vezels en vitaminen, vooral in het donkergroene deel van de stengels. Oké nog één voordeel dan: het kost geen drol.
Meer met prei
- Geroosterde prei uit de oven met burrata (tsja, is gewoon een gouden combi!)
- Quiche met prei en feta
- Soep van wortel en prei met ricotta ravioli
- Quiche met prei en truffelgeitenkaas
Dit heb je nodig voor deze gestoofde prei in roomboter en wijn / 2 personen
- 3 preien
- 55 gr (3 el) roomboter
- 70 ml droge witte wijn
- 60 ml groentebouillon
- 1 tl kokosbloesemsuiker – gewone suiker kan ook, maar ik ben gék op kokossuiker vanwege de karamelachtige smaak
- 3 takjes tijm
- 1 el citroensap + rasp van 1/4 citroen
- 1 el fijngehakte verse peterselie
- 1 bol burrata
Zo maak je het
Smelt in een grote koekenpan (idealiter een anti-aanbakpan) 2 eetlepels boter op middelhoog vuur. Strooi de kokossuiker samen met een snufje zout gelijkmatig over de bodem van de pan.
Snijd het groen van de bovenkant van de preien (niet weggooien hoor, hiervan kun je een heerlijke bouillon maken!) en halveer ze vervolgens in de lengte. Spoel eventueel zand eruit.
Leg de preien voorzichtig in de pan, met de snijkant naar beneden. Bak ongeveer 5 minuten, tot de gesneden kant van de prei goudbruin is. Voeg daarna de wijn, bouillon en verse tijm toe. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat sudderen tot de prei zacht is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Haal de gestoofde prei voorzichtig (met een ijzeren spatel lukt dit het best) uit de pan en leg ze op een mooi groot bord. Dek de prei af met folie en zet opzij.
Breng de overgebleven vloeistof in de pan weer aan de kook. Voeg de overige eetlepel boter, gehakte peterselie en citroensap toe aan de pan. Breng op smaak met peper en zout. Lepel de saus over de gestoofde prei en serveer met citroenrasp en burrata on top.
Geniet!
Wat een top gerecht is dit!
Inmiddels heb ik de prei meerdere keren met dit recept gemaakt en het is iedere keer een hit!
Op deze manier is de prei een heerlijke smaakbom die het zelfs bij groente-haters goed doet.
Bedankt voor dit recept Bo!
Heel graag gedaan :D