Omdat de vlees- en visrecepten je vast al om de oren vliegen deze week voor Kerst, ging ik voor jullie aan de slag met een overheerlijk vegetarisch gerecht. Vind jij het lastig om een vegetarisch hoofdgerecht te bedenken of flans jij met gemak iets smaakvols in elkaar? Ik moet er altijd even voor zitten, want ik wil een verrassend gerecht op tafel zetten dat ook nog eens super lekker én ook nog eens makkelijk te maken is. De kans zit er namelijk dik in dat jij (net als ik) niet voor de hele tafel vegetarisch hoeft te koken, maar alleen voor een aantal vrienden of familieleden.
Ik herinnerde me ineens deze geroosterde hele bloemkool uit de oven die ik ooit maakte. Dat was echt een MEGA succes aan tafel. En als ik daar nou eens een romige truffelsaus overheen zou doen.. samen met pommes duchesse uit de oven.. Tja, dat kon inderdaad niet anders dan heeeel erg lekker worden. De bloemkool smeer je in met een kruidige marinade van yoghurt, knoflook en oregano en daarna doet de oven het verdere werk! Kan jij ondertussen mooi aan de slag met champignon truffelsaus, die overigens ook heerlijk is bij een biefstuk of gebakken kip. Deze saus zou je dan dus weer wel voor de hele tafel kunnen maken. Net zoals de pommes duchesse. Je weet wel, dat zijn die krokante aardappeltoefjes uit de oven. Om het jullie (oké en mezelf) een beetje makkelijker te maken kocht ik deze kant en klaar bij Jumbo. Speciaal voor Kerst heeft Jumbo verse pommes duchesse uit het koelschap. Een beetje van Bo en een beetje van Jumbo zullen we maar zeggen ;) Over hun magazine gesproken: hebben jullie mij al gespot in het Jumbo kerstmagazine?:D Je ziet mij voorin het blad en verderop geef ik een variatietip op een van mijn lievelingsrecepten uit het blad: kabeljauwrollade in parmaham met paprikapesto en roomsaus met rivierkreeftjes. Echt een gru-we-lijk lekker recept. Maak deze rollade vooral als je vis wilt serveren met de Kerst!
Maar even terug naar mijn geroosterde hele bloemkool in champignon truffelsaus. Je kunt de saus prima een dag van te voren maken. Hierdoor hoef je op de avond zelf alleen nog maar de bloemkool in te smeren met de marinade en te roosteren in de oven. Schenk de saus over de geroosterde bloemkool, leg de pommes duchesse erbij en garneer met verse peterselie.
Eet smakelijk en geniet ervan :D Heb je vragen over dit recept? Stel hem dan hieronder.
Dit heb je nodig voor deze geroosterde hele bloemkool in champignon truffelsaus / 2 personen
- Een kleine bloemkool – van zo’n 600 gr
- 100 gr yoghurt
- sap van 1/2 limoen
- 1 tl gedroogde oregano
- teentje knoflook
- 180 gr verse pommes duchesse – verkrijgbaar in het koelschap bij Jumbo
- klein bosje verse peterselie
- Voor de champignon truffelsaus
- 200 gr champignons
- 250 ml room
- 1 teentje knoflook
- 1 sjalotje
- 1 el truffel tapenade of een scheut truffelolie
Zo maak je het
We beginnen met de bloemkool. Verwijder de onderste bladeren en spoel hem schoon onder de kraan. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook hierin de bloemkool 5 minuten voor. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Laat de bloemkool uitlekken en dep hem goed droog. Meng voor de marinade de yoghurt samen met een uitgeperst teentje knoflook, limoensap, gedroogde oregano en een flinke snuf peper en zout. Wrijf de bloemkool in met de marinade en zorg dat alles bedekt is. Leg de bloemkool in een ovenschaal en lepel de overgebleven marinade erover. Bak hem 40 – 45 minuten in de oven. Is je bloemkool wat groter? Verleng dat de oventijd met zo’n 10 minuten.
Schuif in de laatste 12 minuten oventijd de pommes duchesse bij de bloemkool in de oven.
Maak ondertussen de champignon truffelsaus. Verhit een scheutje olie in een kleine pan. Snipper de sjalot en pers de knoflook uit. Halveer de champignons. Fruit de sjalot en champignons een minuut of vijf aan. Voeg de knoflook toe, bak een minuutje mee en schenk daarna de room erbij. Voeg een snuf zout en peper toe en laat de saus een minuut of 10 inkoken. Pureer de saus vervolgens kort met een staafmixer (er mogen best nog wat stukjes champignon in zitten) en roer de truffel tapenade of truffelolie erdoor. Verwarm de saus alleen nog even op voordat je hem serveert. De truffel aroma’s gaan namelijk verloren wanneer je de saus te lang kookt.
Haal de geroosterde bloemkool uit de oven en serveer hem in de ovenschaal of verplaats hem naar een feestelijke schaal. Schenk de champignon truffelsaus erover en garneer met gehakte peterselie. Leg de pommes duchesse erbij of serveer ze er er apart bij in een schaaltje.
De geroosterde bloemkool in champignonsaus kun je in plaats van als hoofdgerecht voor twee personen, ook serveren als bijgerecht! Als bijgerecht is hij goed voor vier personen. Weer eens wat anders dan die eeuwige spuitjes ;)
*Dit recept heb ik gemaakt in samenwerking met Jumbo
0 reacties