Kruidige hele bloemkool uit de oven

Kruidige hele bloemkool uit de oven, Vegetarisch avondeten, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten, Bloemkool oven. Gezond avondeten, Gezond en makkelijk avondeten, Koolhydraatarme recepten avond, Bloemkool marinade recept

Liefhebber van een Hollands AVG’tje als avondeten, maar wil je wel eens iets anders dan gekookte groenten? Dan is deze kruidige bloemkool uit de oven echt wat voor jou. Je bakt hem in zijn geheel (súper easy dus) nadat je hem hebt ingesmeerd met een heerlijke homemade marinade. Bloemkool alleen is qua smaak niet heel spannend, maar met de juiste kruiden maak je er binnen no time een overheerlijk gerecht van. Mét een lekker parmezaans korstje!

In het ingrediëntenlijstje hieronder kom je rode chili vlokken tegen. Deze worden gemaakt van gedroogde chilipepers die vervolgens tot vlokken worden gemalen. Ik gebruik het vaak in marinades voor groenten en vlees, maar ik verwerk het ook in sausjes.  Echt de moeite om aan te schaffen, want het geeft een lekkere pittige smaak af. Je hebt al een zakje van ruim 400 gram voor ongeveer 5 euro. Afijn, deze bloemkoolmarinade is niet compleet zonder deze vlokken, maar je wanneer je het niet kunt vinden kun je ook gewoon chilipoeder gebruiken.

Serveertip: eet deze kruidige bloemkool bijvoorbeeld met zalm. Leg twee of drie zalmfilets in een kleine ovenschaal, leg er twee schijfjes citroen bij en zet ovenschaal in de laatste 8 minuten bij de bloemkool in de oven!

 

Kruidige hele bloemkool uit de oven, Vegetarisch avondeten, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten, Bloemkool oven. Gezond avondeten, Gezond en makkelijk avondeten, Koolhydraatarme recepten avond, Bloemkool marinade recept

Kruidige hele bloemkool uit de oven, Vegetarisch avondeten, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten, Bloemkool oven. Gezond avondeten, Gezond en makkelijk avondeten, Koolhydraatarme recepten avond, Bloemkool marinade recept

Kruidige hele bloemkool uit de oven, Vegetarisch avondeten, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten, Bloemkool oven. Gezond avondeten, Gezond en makkelijk avondeten, Koolhydraatarme recepten avond, Bloemkool marinade recept

Kruidige hele bloemkool uit de oven, Vegetarisch avondeten, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten, Bloemkool oven. Gezond avondeten, Gezond en makkelijk avondeten, Koolhydraatarme recepten avond, Bloemkool marinade recept

 

Dit heb je nodig voor deze kruidige hele bloemkool uit de oven / 3 personen als bijgerecht

  • 1 bloemkool
  • 3 el geraspte parmezaanse kaas
  • klein bosje verse peterselie – fijngehakt 

Voor de marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1/2 limoen
  • 150 gr yoghurt
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl rode chili vlokken
  • snuf zout

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.

Verwijderen de groene bladeren van de bloemkool. Spoel de bloemkool grondig af onder de kraan en laat even drogen.

Maak de marinade. Pel de knoflooktenen en blend dit samen met de overige ingrediënten tot een egale marinade. Dit kan in je keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Proef een beetje en voeg een snuf zout naar smaak toe. Smeer de bloemkool (met de hand) volledig in met de marinade.

Leg de bloemkool in de ovenschaal en bak hem in zo’n 40 minuten gaar in het midden van de oven. Wordt de bovenkant te bruin? Zet de temperatuur dan wat lager.

Haal de bloemkool 5 minuten voor tijd uit de oven en strooi de parmezaanse kaas erover. Zet hem vervolgens nog 5 minuutjes terug.

Serveer de bloemkool in zijn geheel en garneer af met verse peterselie. Plus eventueel nog wat parmezaanse kaas.. :D

Kruidige hele bloemkool uit de oven, Vegetarisch avondeten, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten, Bloemkool oven. Gezond avondeten, Gezond en makkelijk avondeten, Koolhydraatarme recepten avond, Bloemkool marinade recept

Kruidige hele bloemkool uit de oven, Vegetarisch avondeten, Glutenvrije foodblogs, Beaufood recepten, Bloemkool oven. Gezond avondeten, Gezond en makkelijk avondeten, Koolhydraatarme recepten avond, Bloemkool marinade recept

Print Friendly, PDF & Email
13 Comments
  1. Voor AISHA: Je kunt altijd nog de bloemkool ongeveer 8 minuten in kokend water voorgaren. Dat heb ik gedaan en daarna ongeveer 40-45 minuten in de oven op 180 graden C.
    Succes!

    1. Ik doe exact wat jij beschrijft maar hoe kom jij aan een rode marinade? Die van mij is roomwit. Er is ook geen ingrediënt die het rood kan maken.

      1. Ja.. dit recept is niet compleet.. de rode ‘drap’ die je op de foto’s laat zien krijg je hier niet mee. Daarnaast is het veel te weinig marinade.. helaas

        1. Hoi Dagmar! Op de een of andere manier is de yoghurt weggedropen uit het ingrediëntenlijstje. Zonder yoghurt is de marinade ook heerlijk, maar met yoghurt krijg je inderdaad die lekkere romige substantie. Duizendmaal sorry!

  2. Op vrijdag 7 of zaterdag 8 dec. werd er op tv een gerecht gemaakt genaamd “bloemkool in kruidenkorst”. Helaas weet ik niet meer op welke zender, ik heb het recept dan ook niet meer kunnen terugvinden. Wel werd toen de (schoongemaakte) bloemkool in zijn geheel even “voorgekookt” in water, misschien is dat een idee voor Aisha. Mocht iemand weten waar dit recept werd gemaakt…. dan graag een mailtje naar facteur@xs4all.nl ! Waarvoor dank. In elk geval maak ik deze bloemkool ook !

    1. Ik vind het altijd lekker als er nog een bite in de bloemkool zit, maar als je hem liever wat zachter hebt laat je hem gewoon nog wat langer in de oven!:)

      1. Hoi Bianca! Op de een of andere manier is de yoghurt weggedropen uit het ingrediëntenlijstje. Zonder yoghurt is de marinade ook heerlijk, maar met yoghurt krijg je inderdaad die lekkere romige substantie. Duizendmaal sorry!

      2. Leuk recept, maar er klopt niet veel van. Kleur klopt niet met recept en het duurt wel anderhalf uur voordat het gaar is. Smaak is goed.

        1. Wanneer je een groter formaat bloemkool gebruikt kan het zijn dat hij wat langer in de oven moet :)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

KERST RECEPTEN!
Hasselback gratin

Hasselback gratin

Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot…

Print Friendly, PDF & Email
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor…

Print Friendly, PDF & Email
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!