...

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

door | sep 20, 2023 | Hartige hapjes, Recepten, Voorafjes | 0 Reacties

Stracciatella-met-geroosterde-tomaten-basilicumsalsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een uitgebreide borrel in de tuin te geven. En tadaaa! Deze goddelijke borrelhap werd geboren. Een bord met romige stracciatella kaas met daarop zacht geroosterde tomaatjes uit de oven en een friszure salsa gemaakt van basilicum, olijfolie en citroen. Ik beloof je, je likt je bord er nog net niet bij af. En als je dat wel doet, is dat ook hélemaal oké. Dan wel het liefst met knapperig versgebakken zuurdesembrood..

Stracciatella-met-geroosterde-tomaten-basilicumsalsa

Stracciatella-met-geroosterde-tomaten-basilicumsalsa

Stracciatella kaas

Stracciatella kaas is eigenlijk het lekkerste gedeelte van burrata, namelijk de binnenkant! De kaas wordt gemaakt van buffelmelk en is het romige zusje van mozzarella en burrata. Kleine hack (laat de Italianen het maar niet horen) voor als je geen stracciatella op de kop kunt tikken: pureer een bol burrata en klaar is kees. Maar.. de échte stracciatella kaas is toch wel het allerlekkerst. Als je ook maar een beetje zin hebt raad ik je aan om langs een Italiaanse delicatessenwinkel te fietsen (in Utrecht bijvoorbeeld Bigoli of Tuttigusti) voor verse stracciatella. Maar tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten ook een prima versie. 

Oh, en nog even over die geroosterde tomaten.. In de snelle wereld rooster je de tomaten op hoge stand (zeg 180 graden) zo’n 30 minuten in de oven. Maar.. het liefst rooster je de tomaatjes een uur op lage temperatuur (160 graden). Tomaten bevatten umami en door ze te roosteren komt deze smaak extra goed naar boven. En dan bedoel ik echt standje smaakexplosie!

Stracciatella-met-geroosterde-tomaten-basilicumsalsa

Stracciatella-met-geroosterde-tomaten-basilicumsalsa

Deze zomerse borrelhappen ook al gezien?

 

Stracciatella-met-geroosterde-tomaten-basilicumsalsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa! Gewéldig als borrelhap, bomvol smaak en super eenvoudig te maken.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gr stracciatella kaas - kun je geen stracciatella vinden? Pureer dan kort met een staafmixer een bol burrata
  • 300 gr kleine zoete tomaatjes
  • 3 el olijfolie - extra vergine
  • 2 el balsamicoazijn

Basilicum salsa

  • 10 gr verse basilicum
  • ½ citroen - sap en rasp
  • 4 el olijfolie - extra vergine
  • 1 el balsamicoazijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Leg de tomaten in een ovenschaaltje (of maak een schaaltje van zilverfolie). Breng op smaak met peper en zout. Schenk de olijfolie en balsamicoazijn erover. Rooster de tomaatjes 1 uur in de oven. Snelle versie: rooster de tomaten 30 minuten op 180 graden.
  • Hak de basilicum fijn en meng met de overige ingrediënten voor de salsa. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Schep de stracciatella kaas in een diep bord.
  • Laat de tomaatjes iets (of helemaal) afkoelen en verdeel ze over de kaas.
  • Schep als laatste de basilicum salsa erover. Serveer met knapperig brood en geniet!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

 

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept