Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een uitgebreide borrel in de tuin te geven. En tadaaa! Deze goddelijke borrelhap werd geboren. Een bord met romige stracciatella kaas met daarop zacht geroosterde tomaatjes uit de oven en een friszure salsa gemaakt van basilicum, olijfolie en citroen. Ik beloof je, je likt je bord er nog net niet bij af. En als je dat wel doet, is dat ook hélemaal oké. Dan wel het liefst met knapperig versgebakken zuurdesembrood..
Stracciatella kaas
Stracciatella kaas is eigenlijk het lekkerste gedeelte van burrata, namelijk de binnenkant! De kaas wordt gemaakt van buffelmelk en is het romige zusje van mozzarella en burrata. Kleine hack (laat de Italianen het maar niet horen) voor als je geen stracciatella op de kop kunt tikken: pureer een bol burrata en klaar is kees. Maar.. de échte stracciatella kaas is toch wel het allerlekkerst. Als je ook maar een beetje zin hebt raad ik je aan om langs een Italiaanse delicatessenwinkel te fietsen (in Utrecht bijvoorbeeld Bigoli of Tuttigusti) voor verse stracciatella. Maar tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten ook een prima versie.
Oh, en nog even over die geroosterde tomaten.. In de snelle wereld rooster je de tomaten op hoge stand (zeg 180 graden) zo’n 30 minuten in de oven. Maar.. het liefst rooster je de tomaatjes een uur op lage temperatuur (160 graden). Tomaten bevatten umami en door ze te roosteren komt deze smaak extra goed naar boven. En dan bedoel ik echt standje smaakexplosie!
Deze zomerse borrelhappen ook al gezien?
- Gebakken feta uit de oven met honing en vijgen
- Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)
- Borrelhapje met gedroogde abrikoos, geitenkaas en walnoot
- Burrata met geroosterde druiven en krentenbol toast
- Carpaccio van gekaramelliseerde vijg met burrata en pancetta crumble
- Gefrituurde oesterzwam met truffelmayonaise
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa
Ingrediënten
- 150 gr stracciatella kaas - kun je geen stracciatella vinden? Pureer dan kort met een staafmixer een bol burrata
- 300 gr kleine zoete tomaatjes
- 3 el olijfolie - extra vergine
- 2 el balsamicoazijn
Basilicum salsa
- 10 gr verse basilicum
- ½ citroen - sap en rasp
- 4 el olijfolie - extra vergine
- 1 el balsamicoazijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Leg de tomaten in een ovenschaaltje (of maak een schaaltje van zilverfolie). Breng op smaak met peper en zout. Schenk de olijfolie en balsamicoazijn erover. Rooster de tomaatjes 1 uur in de oven. Snelle versie: rooster de tomaten 30 minuten op 180 graden.
- Hak de basilicum fijn en meng met de overige ingrediënten voor de salsa. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Schep de stracciatella kaas in een diep bord.
- Laat de tomaatjes iets (of helemaal) afkoelen en verdeel ze over de kaas.
- Schep als laatste de basilicum salsa erover. Serveer met knapperig brood en geniet!
0 reacties