Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als gezonde dip bij wortels, reepjes paprika of bleekselderij. Ik serveer whipped tahin ook graag als dip bij gestoomde groenten (broccoli, boontjes, wortels etc) tijdens het avondeten. Maaar je kunt deze whipped tahin ook uitstekend gebruiken in dressings, sausjes of op een crackertje met plakjes komkommer als lunch. Wist je dat sesampasta ook nog eens hartstikke gezond is? Ik vertel je er alles over!
Tahin: lekker én gezond
We kennen tahin allemaal wel als basisingrediënt van hummus. Je kan deze pasta gemaakt van sesamzaadjes heel eenvoudig zelf maken, maar tegenwoordig is hij ook gewoon in vrijwel iedere supermarkt te koop. De pasta heeft een lekkere nootachtige smaak en is een perfect alternatief voor pindakaas en notenpasta’s. Handig voor iedereen met een notenallergie. Tahin zit bomvol met allerlei belangrijke voedingswaarden. Zo is het een bron van vitaminen en mineralen en bevat de pasta veel onverzadigde vetten én proteïnen. Door de pasta op te kloppen in je keukenmachine met citroensap en komijn krijg je een heerlijk luchtige, hartige dip. Echt een must try! Ook heer-lijk trouwens om gebakken falafel in te dippen..
Heb je deze gezonde dips ook al gezien?
- Groene pesto van wortelloof
- De állerlekkerste zelfgemaakte mayonaise (binnen één minuut gemaakt!)
- Doperwten yoghurt spread (ideaal als broodbeleg voor kids)
- Vegan wortel ahorn spread (lekker op een toastje voor bij de borrel)
- Italiaanse paprika tomaat spread (heerlijk als gezond broodbeleg)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)
Ingrediënten
- 250 gr tahin - sesampasta
- 3 el vers citroensap - of meer naar smaak
- ½ tl komijnpoeder
- 1 teentje knoflook
- 220 ml koud water
Instructies
- Doe de tahin (sesampasta), het citroensap, komijnpoeder en teentje knoflook in je keukenmachine. Voeg een snuf zout naar smaak toe.
- Zet de keukenmachine aan en voeg terwijl hij draait beetje bij beetje het water toe. Klop in één minuut tot een luchtige massa.
- Proef en voeg naar smaak nog wat kruiden of citroensap toe.
- Je kunt de whipped tahin een week bewaren in de koelkast.
0 reacties