Kerst komt nu wel heel dichtbij! Ik kan de kerststollen, rollades en stoofpeertjes al bijna rúíken. De feestdagen in december zijn voor veel mensen een aaneenschakeling van diners, maar voor mij gaan deze dagen ook écht om het borrelen. Gezellig met vrienden en familie, samen aan de eettafel of juist lekker onderuitgezakt met een wijntje op de bank. Met in het midden dat wat alle aandacht trekt: de borrelplank. Daarom deel ik dit jaar extra veel borrelrecepten met jullie! Alles voor een feestelijke namiddag met de lekkerste hapjes. Dit is één van mijn favorieten: burrata met druiven en krentenboltoast. De romige kaas drapeer je over een mooi bord en top je af met druiven. Door de druiven eerst te roosteren, worden ze extra zoet en vol van smaak. Serveer daar balsamicoparels bij (wat dat zijn, leg ik je zo uit) (spoiler: het is fantastisch!) voor een sterk hartig-zuur accent. De burrata met druiven-dip lepel je op met getoaste krentenbol.
Burrata met druiven en balsamico
Na het lezen van de intro zit je waarschijnlijk met een hoop vraagtekens. Balsamicoparels? Krentenbollen? Meen je dit? Ja, dit meen ik absoluut en ik ga je uitleggen waarom dit verrukkelijke toevoegingen zijn aan je kerstborrel.
Allereerst de balsamicoparels. Dit is een prachtig ingrediënt voor feestelijke gerechten en hapjes. De smaak is zout, zuur en fris zoals je van balsamico gewend bent, maar dan net iets zoeter. Dan de textuur: de pareltjes zijn kleine bolletjes die in je mond knappen. Daar verspreiden ze de heerlijke smaak. Het doet een beetje aan als kaviaar, qua looks. Het is net zo luxe en feestelijk, maar voor een vriendelijker prijsje: online en bij groothandels koop je een flinke pot balsamicoparels voor ongeveer 6 euro! Is dat te veel moeite? Gebruik dan balsamicostroop bij deze burrata met geroosterde druiven. Ook heerlijk! En gewoon te verkrijgen bij iedere supermarkt.
Dan de krentenbollen. In z’n geheel zijn die zachte bolletjes weinig culinair. Snijd je er plakken van en rooster je die krokant, dan zijn het ineens ideale toastjes voor bij een cheesy dip. Lekker knapperig en zoetig, wat perfect matcht met de romige burrata en friszoete druiven. Dit keer maakte ik er lekker dikke toastjes van, zodat de buitenkant goed knapperig werd maar de binnenkant nog een beetje chewy bleef. Was een succes!
Meer kerstige borrelhapjes
- Coquilles met gekonfijte citroensaus en krokante uitjes
- Spicy zalmtartaar met crispy sushirijst
- Geroosterde druiven met honing en ricotta op toast
- Gevulde truffeleieren met Hollandse garnaaltjes
- Gefrituurde olijven met citroenmayonaise
Meer inspiratie nodig? In mijn e-book Ultieme Thuisdiners deel ik vier prachtige 4 gangenmenu’s mét bijpassende wijntjes. Perfect voor culinaire feestdagen. Je bestelt Ultieme Thuisdiners in mijn shop!
Burrata met geroosterde druiven en krentenboltoast
Ingrediënten
- 200 gr rode druiven
- 1 el olijfolie - extra vierge
- 2 bollen burrata
- 2 el balsamicoazijnparels - of balsamicostroop als je geen balsamicoparels kunt vinden
- paar blaadjes cress
- 4 mini krentenbollen
Instructies
- Was de druiven en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en wat zeezout. Rooster de druiven 25 minuten op 180 graden.
- Halveer de mini krentenbollen en leg ze na 15 minuten bij de druiven in de oven. Rooster de broodjes in 10 minuten krokant.
- Trek de bollen burrata uit elkaar en verdeel ze over een mooi bord. Besprenkel met goede olijfolie en garneer met de warme geroosterde druiven, cress en balsamicoazijnparels. Serveer met krentenboltoast.
0 reacties