Say whaaat?! Gefrituurde olijven – dat klinkt toch goddelijk goed? Laat me je vertellen: dat was het ook. Dit hapje spookt, sinds ik ‘m vorige week maakte, rond in mijn hoofd en ik vrees dat ‘ie daar niet verdwijnt totdat ik weer aan het frituren ga. En dan maak ik een dubbele portie voor mij alleen, want man, man, man: dit was zo goed. En je verwacht het waarschijnlijk niet, maar je tovert ze dus ook in een handomdraai op tafel. De zilte, zoute olijven wentel je door een beslagje, je hangt ze een minuutje in de hete olie en klaar! Serveer ze meteen, wanneer ze nog lekker warm zijn, of laat ze afkoelen. Kan allebei prima. Zet er een schaaltje frisse citroenmayo bij om de gefrituurde olijven in te dippen. Hier ga je zooo van genieten! En ik waarschuw je ook alvast: je gaat het nooit bij maar één hapje houden.
Gefrituurde olijven
Ik vind: een borrelplank is niet compleet zonder olijven. Het liefst van die ultraverse, knapperige olijven van een delicatessenzaak, maar ook die van de versafdeling mogen er zeker zijn. Paar satéprikkers erin en you’re good to go.
Voor deze gefrituurde olijven gebruik je het beste grote groene olijven (zoals Mammoet olijven, of iets van dat formaat). Zorg ook dat je olijven zonder pit koopt: zelf krijg je ze nooit zo netjes ontpit en de pit behouden, dat is echt niet aan te raden bij dit borrelhapje. Tot slot kun je de olijven ook vullen – met paprika of roomkaas bijvoorbeeld. Dat is ongetwijfeld ook superlekker, maar ook een enorm gefriemel en daar moet je maar net zin in hebben. Ook zonder vulling is dit je nieuwe favo borrelhap. Maken!
Nog meer om te frituren
Dit heb je nodig voor deze gefrituurde olijven / 4 personen als borrelhap
- 240 gr grote groene olijven – zonder pit, uitlekgewicht 130 gr
- 50 gr bloem
- 70 gr paneermeel
- rasp van een 1/2 citroen
- 15 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
- Voor de citroenmayonaise: 2 flinke el mayonaise, 1 klein teentje geperste knoflook, 1 el citroensap en 1 el volle kwark.
Zo maak je het
Verhit een pannetje met een flinke laag zonnebloemolie tot 180 graden.
Spoel de olijven goed af en laat ze 10 minuten uitlekken in een vergiet, zodat ze goed droog zijn.
Zet drie diepe borden klaar. Vul bord nummer één met bloem, bord nummer twee met een losgeklopt ei en het laatste bord met paneermeel. Meng de geraspte Parmezaanse kaas door de paneermeel en breng op smaak met een flinke snuf zwarte peper.
Wentel alle olijven eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door het paneermeel-mengsel. Tip: leg de olijven naast elkaar op een bord en zet ze een half uurtje in de koelkast. Hierdoor blijft het deeg mooier om de olijven tijdens het frituren.
Frituur de olijven in twee porties zo’n 1 minuut of tot de olijven een mooi goudbruin jasje hebben. Laat uitlekken op keukenpapier.
Klop in een klein kommetje de ingrediënten voor de citroenmayonaise door elkaar.
Serveer de gefrituurde olijven in een schaal samen met een partje citroen (lekker voor eroverheen!) en de citroenmayonaise. Warm zijn ze heerlijk, maar óók afgekoeld smaken ze fantastisch.
Super recept! Ik ga het recept toevoegen aan receptenboek. bedankt voor het delen!