...

Spicey zalm tartaar met crispy sushirijst

Spicey zalm tartaar met crispy sushirijst

door | feb 2, 2022 | Hartige hapjes, Vis, Voorafjes | 0 Reacties

zalm tartaar

Van alleen zalm tartaar met sojasaus, mayonaise en een drupje sriracha ga ik al watertanden, maar zalm tartaar op een bodem van crispy gebakken sushi rijst? Dat is pas écht de hemel. Deze spicey tartaar van zalm doet het geweldig als hapje voor bij de borrel of als voorgerecht bij een uitgebreid thuisdiner. Makkelijk te maken, bomvol smaak en de romige zalm tartaar in combinatie met een krokante bodem van sushirijst is gewoon echt een match made in heaven. All you need is sushi rijst, een paar smaakmakers als sojasaus en sriracha en verse zalm! 

zalm tartaar

Tartaar van zalm 

De tartaar maken we van rauwe zalm en daarom is het van groot belang om verse zalm te gebruiken. Wil je een echt pareltje van dit gerecht maken? Dan gebruik je de allerbeste kwaliteit zalm die er te vinden is. En dat is wilde zalm uit Alaska. Deze zalm zwemt namelijk in de schoonste wateren ter wereld. Hierdoor zit hij bomvol essentiële vitamines, mineralen en goede vetten. Er zijn in totaal vijf soorten wilde zalm: chinook-, coho-, keta-, roze en sockeye zalm. Voor dit recept gebruik ik wilde chinook zalm. Verkrijgbaar bij de betere vishandel zoals Franks Smokehouse (Amsterdam) of online bij Grutto. Deze wilde zalm wordt in Alaska op een duurzame manier lijn-gevangen, met zoveel mogelijk respect voor het milieu en zorg voor het instant houden van de zalm populatie. Chinook zalm is werkelijk het neusje van de zalm – ik kon het niet laten ;) – en een heel andere ervaring qua smaak en structuur dan de kweekzalm die overal te koop is. Deze super verse zalm is heerlijk om rauw te eten als sashimi maar ook geschikt om te bakken, grillen, stomen etc. Persoonlijk vind ik het vanwege de verfijnde smaak zonde om deze zalm te bakken. Ik eet ‘m liever als sashimi of tartaar.

Geniet van dit heerlijke gerecht!

Zin in nog meer zalm?

Broccoli rijst met zalm en honing-sojasaus

Zalm kikkererwt burgertjes (KIDS)

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Zalm in citroen-roomsaus

zalm tartaar

zalm tartaar

Dit heb je nodig voor deze spicey zalm tartaar met crispy sushirijst / 4 personen

  • 200 gr verse wilde zalm
  • 2 el mayonaise 
  • 1 tl sriracha – of meer als je wel van een beetje pit houdt
  • 1 tl sojasaus 
  • Toppings: wasabi furikake en zalm kaviaar

Voor de sushirijst 

  • 300 gr sushirijst 
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout

PS. Zien je hoe je deze crispy zalm tartaartjes maakt? Check dan mijn kookvideo op Instagram!

Zo maak je het

Spoel de sushirijst drie keer goed met ruim water. Hierdoor zal de rijst straks beter blijven plakken en dus in vorm blijven. Doe de sushirijst daarna samen met 450 ml koud water in een pan. Breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en kook de sushirijst in 15 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat de rijst met de deksel op de pan 10 minuten na stomen. Breng daarna op smaak met rijstazijn, suiker en zout. 

Bekleed een groot bord met een stuk huishoudfolie en schep de rijst erop. Druk met vochtige handen goed aan (!) en vorm een cirkel van zo’n 3 centimeter dik. Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. 

Tip: bereid de stap hierboven ’s ochtends alvast voor. Hierdoor hoef je de de bodems van sushirijst voor het serveren alleen nog maar even krokant te bakken in de pan en te bedekken met een bolletje zalm tartaar.

Steek met behulp van een uitsteekring (van 7 centimeter) vier rondjes uit de sushirijst. Heb je geen uitsteek ring? Gebruik dan bijvoorbeeld een rond kommetje of een grote theekop. Vet in dat geval wel even de randen van de kom of theekop in met zonnebloemolie zodat je de sushirijst en makkelijker uitkrijgt.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de rijstbodems een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 min. per kant. Laat afkoelen op een taart/afkoelrek zodat ze krokant blijven.

Snijd de zalm in hele klein blokjes en doe in een kom. Roer de sriracha, mayonaise en sojasaus erdoor. 

Verdeel de zalm tartaar over de krokante rijstbodems en sluit af met wasabi furikake en zalm kaviaar. Ik deed bij sommige tartaartjes ook nog een drizzle soja mayonaise erover. 

Zien hoe ik deze bites maak? Check dan deze reel op Instagram!

zalm tartaar

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
11 x de lekkerste recepten met aardpeer

11 x de lekkerste recepten met aardpeer

Poffen, roosteren, koken, bakken, grillen. Met aardpeer kun je álle kanten op. Het is een echte woekerplant en daarom vind ik het best gek dat de supermarkten er niet vol mee liggen wanneer het aardpeer seizoen is aangebroken. Als je deze nootachtige knolletjes al...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *