Spicey zalm tartaar met crispy sushirijst

Spicey zalm tartaar met crispy sushirijst

door | feb 2, 2022 | Hartige hapjes, Vis, Voorafjes | 0 Reacties

zalm tartaar

Van alleen zalm tartaar met sojasaus, mayonaise en een drupje sriracha ga ik al watertanden, maar zalm tartaar op een bodem van crispy gebakken sushi rijst? Dat is pas écht de hemel. Deze spicey tartaar van zalm doet het geweldig als hapje voor bij de borrel of als voorgerecht bij een uitgebreid thuisdiner. Makkelijk te maken, bomvol smaak en de romige zalm tartaar in combinatie met een krokante bodem van sushirijst is gewoon echt een match made in heaven. All you need is sushi rijst, een paar smaakmakers als sojasaus en sriracha en verse zalm! 

zalm tartaar

Tartaar van zalm 

De tartaar maken we van rauwe zalm en daarom is het van groot belang om verse zalm te gebruiken. Wil je een echt pareltje van dit gerecht maken? Dan gebruik je de allerbeste kwaliteit zalm die er te vinden is. En dat is wilde zalm uit Alaska. Deze zalm zwemt namelijk in de schoonste wateren ter wereld. Hierdoor zit hij bomvol essentiële vitamines, mineralen en goede vetten. Er zijn in totaal vijf soorten wilde zalm: chinook-, coho-, keta-, roze en sockeye zalm. Voor dit recept gebruik ik wilde chinook zalm. Verkrijgbaar bij de betere vishandel zoals Franks Smokehouse (Amsterdam) of online bij Grutto. Deze wilde zalm wordt in Alaska op een duurzame manier lijn-gevangen, met zoveel mogelijk respect voor het milieu en zorg voor het instant houden van de zalm populatie. Chinook zalm is werkelijk het neusje van de zalm – ik kon het niet laten ;) – en een heel andere ervaring qua smaak en structuur dan de kweekzalm die overal te koop is. Deze super verse zalm is heerlijk om rauw te eten als sashimi maar ook geschikt om te bakken, grillen, stomen etc. Persoonlijk vind ik het vanwege de verfijnde smaak zonde om deze zalm te bakken. Ik eet ‘m liever als sashimi of tartaar.

Geniet van dit heerlijke gerecht!

Zin in nog meer zalm?

Broccoli rijst met zalm en honing-sojasaus

Zalm kikkererwt burgertjes (KIDS)

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Zalm in citroen-roomsaus

zalm tartaar

zalm tartaar

Dit heb je nodig voor deze spicey zalm tartaar met crispy sushirijst / 4 personen

  • 200 gr verse wilde zalm
  • 2 el mayonaise 
  • 1 tl sriracha – of meer als je wel van een beetje pit houdt
  • 1 tl sojasaus 
  • Toppings: wasabi furikake en zalm kaviaar

Voor de sushirijst 

  • 300 gr sushirijst 
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout

PS. Zien je hoe je deze crispy zalm tartaartjes maakt? Check dan mijn kookvideo op Instagram!

Zo maak je het

Doe de sushirijst samen met 450 ml koud water in een pan. Breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en kook de sushirijst in 15 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat de rijst met de deksel op de pan 10 minuten na stomen. Breng daarna op smaak met rijstazijn, suiker en zout. 

Bekleed een groot bord met een stuk huishoudfolie en schep de rijst erop. Druk met vochtige handen goed aan (!) en vorm een cirkel van zo’n 3 centimeter dik. Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. 

Tip: bereid de stap hierboven ’s ochtends alvast voor. Hierdoor hoef je de de bodems van sushirijst voor het serveren alleen nog maar even krokant te bakken in de pan en te bedekken met een bolletje zalm tartaar.

Steek met behulp van een uitsteekring (van 7 centimeter) vier rondjes uit de sushirijst. Heb je geen uitsteek ring? Gebruik dan bijvoorbeeld een rond kommetje of een grote theekop. Vet in dat geval wel even de randen van de kom of theekop in met zonnebloemolie zodat je de sushirijst en makkelijker uitkrijgt.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de rijstbodems een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 min. per kant. Laat afkoelen op een taart/afkoelrek zodat ze krokant blijven.

Snijd de zalm in hele klein blokjes en doe in een kom. Roer de sriracha, mayonaise en sojasaus erdoor. 

Verdeel de zalm tartaar over de krokante rijstbodems en sluit af met wasabi furikake en zalm kaviaar. Ik deed bij sommige tartaartjes ook nog een drizzle soja mayonaise erover. 

zalm tartaar

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Tijgergarnalen van de barbecue met peterselieboter

Tijgergarnalen van de barbecue met peterselieboter

Ik hoor het je denken: wát zijn dat?! Dit, lieve mensen, zijn tijgergarnalen van de barbecue. En I know, het ziet er extreem ingewikkeld en een beetje spannend uit, maar neem maar van mij aan: dit wil je. Dit fancy gerecht heb ik al meerdere keren gemaakt tijdens...

Lees meer
Pittige garnalen met miso-mayonaise

Pittige garnalen met miso-mayonaise

Op zoek naar hét ultieme zomerse borrelhapje? Look no further! Stop met scrollen en pak je boodschappenlijstje er meteen maar bij. Dít is wat je wil maken: pittige garnalen in een fantastisch lekkere marinade. En zet het ingrediënt 'gochujang' dan pontificaal bovenaan...

Lees meer
Gefrituurde olijven met citroenmayonaise

Gefrituurde olijven met citroenmayonaise

Say whaaat?! Gefrituurde olijven - dat klinkt toch goddelijk goed? Laat me je vertellen: dat was het ook. Dit hapje spookt, sinds ik 'm vorige week maakte, rond in mijn hoofd en ik vrees dat 'ie daar niet verdwijnt totdat ik weer aan het frituren ga. En dan maak ik...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.