Zie hier: je nieuwe favo lunch! Ik ben sinds kort verknocht aan dit recept en ik weet zeker dat jij hier ook van gaat genieten. Het is toast met ricotta en – hou je vast – geroosterde druiven met honing. Jawel: warm fruit. Maar stel je geen ananas-op-pizza-situaties voor hoor, want deze combinatie is méga goed. Door de druiven te roosteren in de oven worden ze intens zoet en dat smaakt fantastisch bij de zachte ricotta en het knapperige brood. Zeker in combinatie met de zoete honing en een snufje grof zeezout. Als ik het goed heb was het Ottolenghi die het concept ‘geroosterde druiven’ aan de man bracht en ik garandeer je: zodra je dit hebt geproefd, dank je hem daar op je knieën voor ;)
Als lunch of borrelhapje
Ik vind deze toast met ricotta en gebakken druiven heel geschikt als lunch. Het is een goede, vullende maaltijd die me genoeg energie geeft om een middag door te knallen, maar zónder zo’n nare after lunch dip. Ricotta is namelijk niet zo’n machtige kaas als je misschien denkt. Je kunt je toast er dus gerust lekker dik mee beleggen. Het is juist een luchtig, vetarm smeersel bomvol eiwitten. Officieel is het zelfs geen kaas: het is een bijproduct van kaas, namelijk opnieuw gekookte wei. De textuur is heerlijk zacht en smeuïg en de smaak is subtiel zilt. Dat maakt het de perfecte tegenhanger van de zoete geroosterde druiven!
Maar ook als borrelhapje doet deze toast het goed. Snijd ze dan in vieren, leg ze op een gezellig plankje en schenk er een smaakvol wijntje bij in. Druiven op je toast, druiven in je glas. Daar kan weinig misgaan, toch?
Meer recepten met ricotta
- Wortel-preisoep met ravioli met ricotta
- Ricottamousse met balsamicoaardbeien en crispy munt
- Gnocchi met geroosterde pompoen, ricotta en kruidenolie
Dit heb je nodig voor deze geroosterde druiven met ricotta op toast / 2 personen als lunch of 4 personen als borrelhap
- 175 gr rode pitloze druiven
- 2 el extra vierge olijfolie
- snufje zeezout
- 2 takjes verse tijm
- 1 el honing
- 4 flinke eetlepels ricotta
Voor de toast
- 4 sneetjes brood
- 1 el extra vierge olijfolie
- snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zeezout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Spoel de druiven af onder de kraan (in een vergiet) en laat uitlekken. Doe de druiven in een ovenschaal en voeg olijfolie, zeezout en de blaadjes van de takjes tijm toe. Hussel door elkaar. Rooster de druiven 25 minuten in de oven.
Besprenkel de sneetjes brood met olijfolie. Breng op smaak met een snuf peper en zout en rooster ze de laatste 8 minuten mee in de oven.
Besmeer de toast met een lekkere laag ricotta en verdeel de geroosterde druiven erover. Sluit af met een drizzle honing en eventueel een klein takje tijm ter garnering.
Tip: serveer je deze geroosterde druiven op toast als borrelhap? Volg dan gewoon het recept, maar snijd de toast na het besmeren met de ricotta in vieren en verdeel daarna de druiven. Serveer de hapjes op een mooie houten plank en genieten maar!
Zien hoe ik deze toast met ricotta maak? Check dan deze reel op Instagram!
0 reacties