Geroosterde druiven met honing en ricotta op toast

Geroosterde druiven met honing en ricotta op toast

door | mrt 15, 2022 | Hartige hapjes, Lunch, Recepten | 0 Reacties

geroosterde-druiven

Zie hier: je nieuwe favo lunch! Ik ben sinds kort verknocht aan dit recept en ik weet zeker dat jij hier ook van gaat genieten. Het is toast met ricotta en – hou je vast – geroosterde druiven met honing. Jawel: warm fruit. Maar stel je geen ananas-op-pizza-situaties voor hoor, want deze combinatie is méga goed. Door de druiven te roosteren in de oven worden ze intens zoet en dat smaakt fantastisch bij de zachte ricotta en het knapperige brood. Zeker in combinatie met de zoete honing en een snufje grof zeezout. Als ik het goed heb was het Ottolenghi die het concept ‘geroosterde druiven’ aan de man bracht en ik garandeer je: zodra je dit hebt geproefd, dank je hem daar op je knieën voor ;) 

geroosterde-druiven

Als lunch of borrelhapje

Ik vind deze toast met ricotta en gebakken druiven heel geschikt als lunch. Het is een goede, vullende maaltijd die me genoeg energie geeft om een middag door te knallen, maar zónder zo’n nare after lunch dip. Ricotta is namelijk niet zo’n machtige kaas als je misschien denkt. Je kunt je toast er dus gerust lekker dik mee beleggen. Het is juist een luchtig, vetarm smeersel bomvol eiwitten. Officieel is het zelfs geen kaas: het is een bijproduct van kaas, namelijk opnieuw gekookte wei. De textuur is heerlijk zacht en smeuïg en de smaak is subtiel zilt. Dat maakt het de perfecte tegenhanger van de zoete geroosterde druiven!

Maar ook als borrelhapje doet deze toast het goed. Snijd ze dan in vieren, leg ze op een gezellig plankje en schenk er een smaakvol wijntje bij in. Druiven op je toast, druiven in je glas. Daar kan weinig misgaan, toch?

Meer recepten met ricotta

geroosterde-druiven

Dit heb je nodig voor deze geroosterde druiven met ricotta op toast / 2 personen als lunch of 4 personen als borrelhap

  • 175 gr rode pitloze druiven 
  • 2 el extra vierge olijfolie 
  • snufje zeezout
  • 2 takjes verse tijm 
  • 1 el honing
  • 4 flinke eetlepels ricotta

Voor de toast

  • 4 sneetjes brood 
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zeezout

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Spoel de druiven af onder de kraan (in een vergiet) en laat uitlekken. Doe de druiven in een ovenschaal en voeg olijfolie, zeezout en de blaadjes van de takjes tijm toe. Hussel door elkaar. Rooster de druiven 25 minuten in de oven.

Besprenkel de sneetjes brood met olijfolie. Breng op smaak met een snuf peper en zout en rooster ze de laatste 8 minuten mee in de oven. 

Besmeer de toast met een lekkere laag ricotta en verdeel de geroosterde druiven erover. Sluit af met een drizzle honing en eventueel een klein takje tijm ter garnering. 

Tip: serveer je deze geroosterde druiven op toast als borrelhap? Volg dan gewoon het recept, maar snijd de toast na het besmeren met de ricotta in vieren en verdeel daarna de druiven. Serveer de hapjes op een mooie houten plank en genieten maar!

geroosterde-druiven

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.