...

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en krokante uitjes

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en krokante uitjes

coquilles citroensaus

Het zijn de diamanten van de onderwaterwereld: coquilles! Deze schelpdiertjes zijn ultieme luxe – een chique restaurant zonder goed coquillegerechtje kan eigenlijk net zo goed inpakken (grapje). Coquilles zijn de vlezige zeevruchtjes in de Sint-Jakobsschelp. Dit is een hele mooie, grote en platte schelp waar je vaak flink voor in de buidel moet tasten. Bij viswinkels of groothandels koop je verse coquilles vaak voor een euro of 2 per stuk. Maar goed, dan heb je ook wat: de verrukkelijke smaak is naast zilt ook zoetig, en de structuur is boterzacht. Ik ben er gróót fan van! Tijdens een thuisdiner serveer ik coquilles regelmatig als voorgerechtje of amuse. Het is een gouden combinatie met citroen (in dit geval: gekonfijte citroen) en knapperige uitjes. Less is more, zeggen ze dan, toch?

coquilles citroensaus

Coquilles met gekonfijte citroensaus

Vis en citroen zijn een hemelse match. En zo zit ‘t ook met coquilles. De zilte smaak komt extra goed naar voren door de toevoeging van friszure citroen. Het balanceert het heel mooi uit en zorgt er écht voor dat het kostbare schelpdiertje alle shine kan pakken. Voeg dus zeker niet te veel ingrediënten toe: met een simpele citroensaus van roomboter en citroen ben je er eigenlijk al.

Dit keer gebruikte ik gekonfijte citroen. Dat is citroen die is ingelegd in zout. Dat kun je zelf doen maarrr dan moet je wel eerst een week of vier wachten. Je kunt gekonfijte citroen ook kopen in de supermarkt of bij bijvoorbeeld Turkse winkels. In de supermarkt vind je het vaak bij de Midden-Oosterse producten in een klein potje. De schil van deze citroenen snijd je vervolgens in dunne reepjes en verwerk je in je gerecht. De smaak is nog steeds als een zure en frisse citroen, maar voegt door het zout ook iets hartigs toe. Leuk ingrediënt om eens mee te experimenteren! En ik zou zeggen: begin bij deze coquilles met citroensaus ;)

coquilles citroensaus

Meer met coquilles

Bonustip: in mijn e-book Ultieme Thuisdiners deel ik ook een fan-tas-tisch gerecht met coquilles. Ik leg ook meteen uit welke andere gerechten er goed bij passen en Mike tipt een matchende wijn. Bekijk en bestel Ultieme Thuisdiners hier!

coquilles citroensaus

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en knapperige uitjes

Een prachtig voorgerechtje of amuse: coquilles met een citroensaus. Roomboter en gekonfijte citroen - simpel, maar goddelijk lekker.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 10 minuten
Gang amuse, Borrelhapje, Voorgerecht
Porties 2 personen (voorgerecht) of 6 personen (amuse)

Ingrediënten
  

  • 6 verse coquilles
  • 2 flinke el roomboter
  • 2 partjes gekonfijte citroen 25 gr totaal
  • 2 el krokante uitjes
  • 1 el verse peterselie

Instructies
 

  • Smelt de helft van de boter in een kleine koekenpan. Dep de coquilles droog en bak ze aan beide kanten in 1 minuut op medium vuur goudbruin. Op deze manier is het mooie zoete vruchtvlees van de coquille aan de binnenkant nog wat rauw. Wil je ze liever doorbakken? Bak de coquilles dan een paar minuutjes langer.
  • Snijd de gekonfijte partjes citroen in dunne reepjes en voeg deze samen met de rest van de boter toe aan de pan. Bak nog 1 minuut mee. Lepel de ingelegde citroenboter ondertussen over de coquilles. Breng op smaak met peper en (gerookt) zeezout.
  • Serveer de coquilles met citroensaus naar wens. Drie stuks per persoon op een bord als voorgerecht óf per persoon een coquille op een amuselepel, bijvoorbeeld. Garneer de coquilles met verse peterselie en krokante uitjes.
Trefwoord Coquilles, Gekonfijte citroen
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

coquilles citroensaus

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Gezonde avondmaaltijd: geroosterde pompoen met miso roomsaus.. Haal de pompoenen maar in huis lieve mensen, want het is HERFST! Ik hou van de herfst. En dan met name de herfstzon, goudoranje kleuren, rode wijn en alle soorten groenten en fruit die verkrijgbaar zijn in...

Lees meer
Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept