Het zijn de diamanten van de onderwaterwereld: coquilles! Deze schelpdiertjes zijn ultieme luxe – een chique restaurant zonder goed coquillegerechtje kan eigenlijk net zo goed inpakken (grapje). Coquilles zijn de vlezige zeevruchtjes in de Sint-Jakobsschelp. Dit is een hele mooie, grote en platte schelp waar je vaak flink voor in de buidel moet tasten. Bij viswinkels of groothandels koop je verse coquilles vaak voor een euro of 2 per stuk. Maar goed, dan heb je ook wat: de verrukkelijke smaak is naast zilt ook zoetig, en de structuur is boterzacht. Ik ben er gróót fan van! Tijdens een thuisdiner serveer ik coquilles regelmatig als voorgerechtje of amuse. Het is een gouden combinatie met citroen (in dit geval: gekonfijte citroen) en knapperige uitjes. Less is more, zeggen ze dan, toch?
Coquilles met gekonfijte citroensaus
Vis en citroen zijn een hemelse match. En zo zit ‘t ook met coquilles. De zilte smaak komt extra goed naar voren door de toevoeging van friszure citroen. Het balanceert het heel mooi uit en zorgt er écht voor dat het kostbare schelpdiertje alle shine kan pakken. Voeg dus zeker niet te veel ingrediënten toe: met een simpele citroensaus van roomboter en citroen ben je er eigenlijk al.
Dit keer gebruikte ik gekonfijte citroen. Dat is citroen die is ingelegd in zout. Dat kun je zelf doen maarrr dan moet je wel eerst een week of vier wachten. Je kunt gekonfijte citroen ook kopen in de supermarkt of bij bijvoorbeeld Turkse winkels. In de supermarkt vind je het vaak bij de Midden-Oosterse producten in een klein potje. De schil van deze citroenen snijd je vervolgens in dunne reepjes en verwerk je in je gerecht. De smaak is nog steeds als een zure en frisse citroen, maar voegt door het zout ook iets hartigs toe. Leuk ingrediënt om eens mee te experimenteren! En ik zou zeggen: begin bij deze coquilles met citroensaus ;)
Meer met coquilles
- Een béétje anders maar ook fantastisch: vegan coquilles van koningsoesterzwam. Het proberen absoluut waard!
- Coquilles met currypuree en kaaskletskop
- Ceviche met coquille en granaatappelpitjes
Bonustip: in mijn e-book Ultieme Thuisdiners deel ik ook een fan-tas-tisch gerecht met coquilles. Ik leg ook meteen uit welke andere gerechten er goed bij passen en Mike tipt een matchende wijn. Bekijk en bestel Ultieme Thuisdiners hier!
Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en knapperige uitjes
Ingrediënten
- 6 verse coquilles
- 2 flinke el roomboter
- 2 partjes gekonfijte citroen 25 gr totaal
- 2 el krokante uitjes
- 1 el verse peterselie
Instructies
- Smelt de helft van de boter in een kleine koekenpan. Dep de coquilles droog en bak ze aan beide kanten in 1 minuut op medium vuur goudbruin. Op deze manier is het mooie zoete vruchtvlees van de coquille aan de binnenkant nog wat rauw. Wil je ze liever doorbakken? Bak de coquilles dan een paar minuutjes langer.
- Snijd de gekonfijte partjes citroen in dunne reepjes en voeg deze samen met de rest van de boter toe aan de pan. Bak nog 1 minuut mee. Lepel de ingelegde citroenboter ondertussen over de coquilles. Breng op smaak met peper en (gerookt) zeezout.
- Serveer de coquilles met citroensaus naar wens. Drie stuks per persoon op een bord als voorgerecht óf per persoon een coquille op een amuselepel, bijvoorbeeld. Garneer de coquilles met verse peterselie en krokante uitjes.
0 reacties