...

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en krokante uitjes

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en krokante uitjes

coquilles citroensaus

Het zijn de diamanten van de onderwaterwereld: coquilles! Deze schelpdiertjes zijn ultieme luxe – een chique restaurant zonder goed coquillegerechtje kan eigenlijk net zo goed inpakken (grapje). Coquilles zijn de vlezige zeevruchtjes in de Sint-Jakobsschelp. Dit is een hele mooie, grote en platte schelp waar je vaak flink voor in de buidel moet tasten. Bij viswinkels of groothandels koop je verse coquilles vaak voor een euro of 2 per stuk. Maar goed, dan heb je ook wat: de verrukkelijke smaak is naast zilt ook zoetig, en de structuur is boterzacht. Ik ben er gróót fan van! Tijdens een thuisdiner serveer ik coquilles regelmatig als voorgerechtje of amuse. Het is een gouden combinatie met citroen (in dit geval: gekonfijte citroen) en knapperige uitjes. Less is more, zeggen ze dan, toch?

coquilles citroensaus

Coquilles met gekonfijte citroensaus

Vis en citroen zijn een hemelse match. En zo zit ‘t ook met coquilles. De zilte smaak komt extra goed naar voren door de toevoeging van friszure citroen. Het balanceert het heel mooi uit en zorgt er écht voor dat het kostbare schelpdiertje alle shine kan pakken. Voeg dus zeker niet te veel ingrediënten toe: met een simpele citroensaus van roomboter en citroen ben je er eigenlijk al.

Dit keer gebruikte ik gekonfijte citroen. Dat is citroen die is ingelegd in zout. Dat kun je zelf doen maarrr dan moet je wel eerst een week of vier wachten. Je kunt gekonfijte citroen ook kopen in de supermarkt of bij bijvoorbeeld Turkse winkels. In de supermarkt vind je het vaak bij de Midden-Oosterse producten in een klein potje. De schil van deze citroenen snijd je vervolgens in dunne reepjes en verwerk je in je gerecht. De smaak is nog steeds als een zure en frisse citroen, maar voegt door het zout ook iets hartigs toe. Leuk ingrediënt om eens mee te experimenteren! En ik zou zeggen: begin bij deze coquilles met citroensaus ;)

coquilles citroensaus

Meer met coquilles

Bonustip: in mijn e-book Ultieme Thuisdiners deel ik ook een fan-tas-tisch gerecht met coquilles. Ik leg ook meteen uit welke andere gerechten er goed bij passen en Mike tipt een matchende wijn. Bekijk en bestel Ultieme Thuisdiners hier!

coquilles citroensaus

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en knapperige uitjes

Een prachtig voorgerechtje of amuse: coquilles met een citroensaus. Roomboter en gekonfijte citroen - simpel, maar goddelijk lekker.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 10 minuten
Gang amuse, Borrelhapje, Voorgerecht
Porties 2 personen (voorgerecht) of 6 personen (amuse)

Ingrediënten
  

  • 6 verse coquilles
  • 2 flinke el roomboter
  • 2 partjes gekonfijte citroen 25 gr totaal
  • 2 el krokante uitjes
  • 1 el verse peterselie

Instructies
 

  • Smelt de helft van de boter in een kleine koekenpan. Dep de coquilles droog en bak ze aan beide kanten in 1 minuut op medium vuur goudbruin. Op deze manier is het mooie zoete vruchtvlees van de coquille aan de binnenkant nog wat rauw. Wil je ze liever doorbakken? Bak de coquilles dan een paar minuutjes langer.
  • Snijd de gekonfijte partjes citroen in dunne reepjes en voeg deze samen met de rest van de boter toe aan de pan. Bak nog 1 minuut mee. Lepel de ingelegde citroenboter ondertussen over de coquilles. Breng op smaak met peper en (gerookt) zeezout.
  • Serveer de coquilles met citroensaus naar wens. Drie stuks per persoon op een bord als voorgerecht óf per persoon een coquille op een amuselepel, bijvoorbeeld. Garneer de coquilles met verse peterselie en krokante uitjes.
Trefwoord Coquilles, Gekonfijte citroen
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

coquilles citroensaus

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept