...

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en krokante uitjes

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en krokante uitjes

coquilles citroensaus

Het zijn de diamanten van de onderwaterwereld: coquilles! Deze schelpdiertjes zijn ultieme luxe – een chique restaurant zonder goed coquillegerechtje kan eigenlijk net zo goed inpakken (grapje). Coquilles zijn de vlezige zeevruchtjes in de Sint-Jakobsschelp. Dit is een hele mooie, grote en platte schelp waar je vaak flink voor in de buidel moet tasten. Bij viswinkels of groothandels koop je verse coquilles vaak voor een euro of 2 per stuk. Maar goed, dan heb je ook wat: de verrukkelijke smaak is naast zilt ook zoetig, en de structuur is boterzacht. Ik ben er gróót fan van! Tijdens een thuisdiner serveer ik coquilles regelmatig als voorgerechtje of amuse. Het is een gouden combinatie met citroen (in dit geval: gekonfijte citroen) en knapperige uitjes. Less is more, zeggen ze dan, toch?

coquilles citroensaus

Coquilles met gekonfijte citroensaus

Vis en citroen zijn een hemelse match. En zo zit ‘t ook met coquilles. De zilte smaak komt extra goed naar voren door de toevoeging van friszure citroen. Het balanceert het heel mooi uit en zorgt er écht voor dat het kostbare schelpdiertje alle shine kan pakken. Voeg dus zeker niet te veel ingrediënten toe: met een simpele citroensaus van roomboter en citroen ben je er eigenlijk al.

Dit keer gebruikte ik gekonfijte citroen. Dat is citroen die is ingelegd in zout. Dat kun je zelf doen maarrr dan moet je wel eerst een week of vier wachten. Je kunt gekonfijte citroen ook kopen in de supermarkt of bij bijvoorbeeld Turkse winkels. In de supermarkt vind je het vaak bij de Midden-Oosterse producten in een klein potje. De schil van deze citroenen snijd je vervolgens in dunne reepjes en verwerk je in je gerecht. De smaak is nog steeds als een zure en frisse citroen, maar voegt door het zout ook iets hartigs toe. Leuk ingrediënt om eens mee te experimenteren! En ik zou zeggen: begin bij deze coquilles met citroensaus ;)

coquilles citroensaus

Meer met coquilles

Bonustip: in mijn e-book Ultieme Thuisdiners deel ik ook een fan-tas-tisch gerecht met coquilles. Ik leg ook meteen uit welke andere gerechten er goed bij passen en Mike tipt een matchende wijn. Bekijk en bestel Ultieme Thuisdiners hier!

coquilles citroensaus

Coquilles met citroensaus (gekonfijt) en knapperige uitjes

Een prachtig voorgerechtje of amuse: coquilles met een citroensaus. Roomboter en gekonfijte citroen - simpel, maar goddelijk lekker.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 1 min
Totale tijd 10 min
Gang amuse, Borrelhapje, Voorgerecht
Porties 2 personen (voorgerecht) of 6 personen (amuse)

Ingrediënten
  

  • 6 verse coquilles
  • 2 flinke el roomboter
  • 2 partjes gekonfijte citroen 25 gr totaal
  • 2 el krokante uitjes
  • 1 el verse peterselie

Instructies
 

  • Smelt de helft van de boter in een kleine koekenpan. Dep de coquilles droog en bak ze aan beide kanten in 1 minuut op medium vuur goudbruin. Op deze manier is het mooie zoete vruchtvlees van de coquille aan de binnenkant nog wat rauw. Wil je ze liever doorbakken? Bak de coquilles dan een paar minuutjes langer.
  • Snijd de gekonfijte partjes citroen in dunne reepjes en voeg deze samen met de rest van de boter toe aan de pan. Bak nog 1 minuut mee. Lepel de ingelegde citroenboter ondertussen over de coquilles. Breng op smaak met peper en (gerookt) zeezout.
  • Serveer de coquilles met citroensaus naar wens. Drie stuks per persoon op een bord als voorgerecht óf per persoon een coquille op een amuselepel, bijvoorbeeld. Garneer de coquilles met verse peterselie en krokante uitjes.
Trefwoord Coquilles, Gekonfijte citroen
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

coquilles citroensaus

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept