...

Carpaccio van gekaramelliseerde vijg met burrata en pancetta crumble

Carpaccio van gekaramelliseerde vijg met burrata en pancetta crumble

door | sep 5, 2022 | Lunch, Ontbijt, Recepten | 0 Reacties

vijg met burrata

De zomer loopt ten einde en dat betekent in de foodwereld één ding: vijgen! Deze vruchten zijn van augustus tot en met oktober in het seizoen. Daarbuiten zijn ze vers nauwelijks verkrijgbaar en ook lang zo lekker niet. Daarom is nu echt hét moment om volop te genieten van deze paarse parels. Geheel in thema maakte ik er een lekker zomers borrelhapje mee: carpaccio van gekaramelliseerde vijg met burrata en pancetta crumble. Dat is dus ultradungesneden vijg die ik, bestrooid met een beetje suiker, héél kort in de oven heb gezet. Superlekker op een knoflookbroodje of toastje!

vijg met burrata

Vijgen met burrata

Misschien verwacht je fruit niet direct in een borrelhap maar geloof me: dat zoete van de vijg combineert fan-tas-tisch met de romige burrata en zoute pancetta. Het zijn allemaal contrasterende smaken en daar ben ik groot fan van. Juist dát maakt een gerecht echt goed. Overigens combineert burrata met zo’n beetje alles heel goed. Laat ik het zo zeggen: ik heb nog nooit een gerecht gegeten waarbij ik dacht ‘goh, deze burrata is een slechte toevoeging, die hadden ze achterwege mogen laten’. Nooit.

Burrata is nu zo’n 3 jaar een mega populaire kaas en ik gebruik ‘m ook graag in mijn recepten. De buitenste rand is mozzarella zoals we ‘m kennen: een tikkie stevig en neutraal van smaak. Maar de vulling… dat is dus mozzarella met róóm. Stracciatella, heet het romige mengsel ook wel. Boterzacht, vol en romig maar toch neutraal genoeg om ‘m overal aan toe te voegen. Hieronder tip ik je een aantal van mijn favoriete combinaties!

Recepten met burrata

vijg met burrata

vijg met burrata

Carpaccio van gekaramelliseerde vijg met burrata en pancetta crumble

De lekkerste carpaccio als borrelhap, maar dan anders: van dungesneden vijg met burrata (die combinatie = geweldig!) en crispy pancetta.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 min
Gang Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 4 verse vijgen
 • 1 el kokosbloesemsuiker
 • 50 gr pancetta plakjes
 • 1 bol burrata
 • 2 el amandelschaafsel
 • scheutje olijfolie extra vierge

Extra

 • toastjes om erbij te serveren

Instructies
 

 • Verwarm de oven op 200 graden (grillstand of bovenwarmte).
 • Snijd de vijgen in hele dunne plakjes en verdeel over een groot bord. Bestrooi met kokossuiker en karamelliseer de vijgen (met bord en al) 2 minuten in de oven.
 • Bak in een koekenpan zonder olie de pancetta krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Tik een paar keer met de achterkant van een groot mes (of een deegroller) op de pancetta om er een crumble van te maken.
 • Garneer de vijgencarpaccio met geroosterd amandelschaafsel, pancetta crumble, burrata, een snuf peper en een scheut olijfolie.
 • Serveer de carpaccio van vijgen met burrata met toastjes erbij. Geniet!
Trefwoord Burrata, carpaccio, vijgen
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

vijg met burrata

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Pulled chicken met coleslaw met yoghurtdressing

Pulled chicken met coleslaw met yoghurtdressing

In de categorie 'Dit wil ik ooit nog eens zelf maken' presenteer ik jullie vandaag: pulled chicken. Het stond al jaren op mijn to make lijstje maar om de een of andere reden kwam het er steeds maar niet van. Nu denk ik: had ik dit maar eerder gemaakt, dan had ik deze...

Lees meer
Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)

Ik deel hier, op Beaufood, al jaren de lekkerste en meest uitbundige creaties met jullie. Toch is er één favoriet recept dat ik nog nooit eerder heb gepubliceerd: havermoutpannenkoeken! En dat terwijl ik ze met gemak 2 of 3 keer per week op tafel zet! Maar vandaag is...

Lees meer
Galette met pruimen en ricottaroom

Galette met pruimen en ricottaroom

yDat ik fan ben van Franse taartjes, dat is geen geheim. Zeker ín Frankrijk, in het zonnetje, smaken ze fantastisch. Om het Franse sentiment toch een beetje in huis te halen, maakte ik laatst een traditioneel Frans baksel: galette met fruit. En omdat het hartje zomer...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept