De zomer loopt ten einde en dat betekent in de foodwereld één ding: vijgen! Deze vruchten zijn van augustus tot en met oktober in het seizoen. Daarbuiten zijn ze vers nauwelijks verkrijgbaar en ook lang zo lekker niet. Daarom is nu echt hét moment om volop te genieten van deze paarse parels. Geheel in thema maakte ik er een lekker zomers borrelhapje mee: carpaccio van gekaramelliseerde vijg met burrata en pancetta crumble. Dat is dus ultradungesneden vijg die ik, bestrooid met een beetje suiker, héél kort in de oven heb gezet. Superlekker op een knoflookbroodje of toastje!
Vijgen met burrata
Misschien verwacht je fruit niet direct in een borrelhap maar geloof me: dat zoete van de vijg combineert fan-tas-tisch met de romige burrata en zoute pancetta. Het zijn allemaal contrasterende smaken en daar ben ik groot fan van. Juist dát maakt een gerecht echt goed. Overigens combineert burrata met zo’n beetje alles heel goed. Laat ik het zo zeggen: ik heb nog nooit een gerecht gegeten waarbij ik dacht ‘goh, deze burrata is een slechte toevoeging, die hadden ze achterwege mogen laten’. Nooit.
Burrata is nu zo’n 3 jaar een mega populaire kaas en ik gebruik ‘m ook graag in mijn recepten. De buitenste rand is mozzarella zoals we ‘m kennen: een tikkie stevig en neutraal van smaak. Maar de vulling… dat is dus mozzarella met róóm. Stracciatella, heet het romige mengsel ook wel. Boterzacht, vol en romig maar toch neutraal genoeg om ‘m overal aan toe te voegen. Hieronder tip ik je een aantal van mijn favoriete combinaties!
Recepten met burrata
- Geroosterde vijgen met burrata en serranoham (de knaller van afgelopen zomer, als ik mijn websitestatistieken mag geloven ;)
- Geroosterde prei uit de oven met burrata en gebakken oesterzwammen
- Pompoen met burrata en pesto
- Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk
Carpaccio van gekaramelliseerde vijg met burrata en pancetta crumble
Ingrediënten
- 4 verse vijgen
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 50 gr pancetta plakjes
- 1 bol burrata
- 2 el amandelschaafsel
- scheutje olijfolie extra vierge
Extra
- toastjes om erbij te serveren
Instructies
- Verwarm de oven op 200 graden (grillstand of bovenwarmte).
- Snijd de vijgen in hele dunne plakjes en verdeel over een groot bord. Bestrooi met kokossuiker en karamelliseer de vijgen (met bord en al) 2 minuten in de oven.
- Bak in een koekenpan zonder olie de pancetta krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Tik een paar keer met de achterkant van een groot mes (of een deegroller) op de pancetta om er een crumble van te maken.
- Garneer de vijgencarpaccio met geroosterd amandelschaafsel, pancetta crumble, burrata, een snuf peper en een scheut olijfolie.
- Serveer de carpaccio van vijgen met burrata met toastjes erbij. Geniet!
0 reacties