...

Geroosterde vijgen (uit de oven) met burrata en serranoham

Geroosterde vijgen (uit de oven) met burrata en serranoham

door | jul 7, 2022 | Recepten | 0 Reacties

vijgen uit de oven

Nog op zoek naar een knáller van een borrelhapje? Dit is ‘m. Ik durf te wedden dat er niemand bestaat die níét gek is op vijgen uit de oven. Vijgen zijn op zichzelf al heerlijk om gewoon zo, uit de hand met schil en al, op te eten. Maar wanneer je vijgen verhit, gaan de suikers in de vrucht karamelliseren. Daardoor worden ze nog zoeter en voller van smaak. Combineer dat met romige en zoute ingrediënten en je creëert één grote smaakexplosie! Dat is dus precies het geval bij deze geroosterde vijgen met burrata en serranoham. Ik booste het karamelliseerproces (leuk woord voor Scrabble) met kokossuiker en serveerde het borrelhapje met knoflookbroodjes. Daarmee dip je de siroop van vijg en kokossuiker uit de schaal. Dit gerecht moet op je to-makelijstje van deze zomer hoor!

vijgen uit de oven

De ultieme zomerse vrucht: vijg

Zeg je zomer, dan zeg je: vijgen! Het is tegenwoordig één van de weinige producten die buiten het seizoen écht slecht vers verkrijgbaar is. Dat is natuurlijk helemaal niet erg: het is veel duurzamer om producten in het seizoen te kopen (dan komen ze vaak gewoon uit Nederland of Europa) én het zorgt ervoor dat ‘t een beetje speciaal blijft. Verse vijgen zijn van augustus tot en met oktober het beste te vinden in de supermarkt. De rest van het jaar koop je ze gedroogd (die vind je bij de bakproducten) of vers, maar dan voor knetterhoge prijzen. Ik zou dus zeggen: leef je lekker uit in de zomer. Jam, borrelhapjes, compote, taarten of gewoon zo uit ‘t vuistje – je kan er echt héél veel mee. Ze zijn heerlijk zoet, zien er prachtig uit en combineren heel goed met kazen en noten. Daarnaast zitten vijgen vol met vezels (fijn voor de stoelgang ;), kalium (verlaagt je bloeddruk) en vitamine A en B (goed voor zo’n beetje alles). Mooi ding, zo’n vijg. 

Meer recepten met vijgen

vijgen uit de oven

Dit heb je nodig voor deze vijgen uit de oven met burrata en serranoham / 2 personen 

  • 5 grote verse vijgen
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 el kokossuiker 
  • 1/2 tl kaneel 
  • 1 bol burrata 
  • 70 gr serranoham 
  • (knoflook)toastjes voor erbij
  • optioneel: een scheutje goede extra vierge olijfolie 

Zo maak je deze vijgen uit de oven

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een kleine ovenschaal klaar. 

Snijd elke vijg twee keer in en klap ze open. Leg de vijgen in de ovenschaal. Strooi de kokossuiker, kaneel en een snufje zout erover. Leg het takje rozemarijn erop en schuif de schaal voor 30 minuten in de oven.

Laat de vijgen uit de oven iets afkoelen. Garneer vlak voor het serveren met dotjes burrata en serranoham. Extra lekker met een scheutje goede extra vierge olijfolie erover en een snuf zwarte peper!

Tip: onderin de ovenschaal vind je een héérlijke siroopachtige substantie van vijgensap en kokossuiker. Haal daar vooral je broodje of toastje doorheen voordat je ‘m belegt met serranoham en burrata.

 

vijgen uit de oven

Geroosterde vijgen (uit de oven) met burrata en serranoham

Vijgen uit de oven zijn zó lekker en een ideaal borrelhapje. Heel zoet en daarom een perfecte combi met burrata en serrano. (En heel easy!)
4.50 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 35 min
Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 5 grote verse vijgen
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 el kokossuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 bol burrata
  • 70 gr serranoham
  • knoflooktoastjes voor erbij
  • optioneel: een scheutje goede extra vierge olijfolie

Instructies
 

  • Zo maak je deze vijgen uit de oven
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een kleine ovenschaal klaar.
  • Snijd elke vijg twee keer in en klap ze open. Leg de vijgen in de ovenschaal. Strooi de kokossuiker, kaneel en een snufje zout erover. Leg het takje rozemarijn erop en schuif de schaal voor 30 minuten in de oven.
  • Laat de vijgen uit de oven iets afkoelen. Garneer vlak voor het serveren met dotjes burrata en serranoham. Extra lekker met een scheutje goede extra vierge olijfolie erover en een snuf zwarte peper!

TIPS

Tip: onderin de ovenschaal vind je een héérlijke siroopachtige substantie van vijgensap en kokossuiker. Haal daar vooral je broodje of toastje doorheen voordat je ‘m belegt met serranoham en burrata.
Trefwoord vijgen
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

vijgen uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis,...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept