Nog op zoek naar een knáller van een borrelhapje? Dit is ‘m. Ik durf te wedden dat er niemand bestaat die níét gek is op vijgen uit de oven. Vijgen zijn op zichzelf al heerlijk om gewoon zo, uit de hand met schil en al, op te eten. Maar wanneer je vijgen verhit, gaan de suikers in de vrucht karamelliseren. Daardoor worden ze nog zoeter en voller van smaak. Combineer dat met romige en zoute ingrediënten en je creëert één grote smaakexplosie! Dat is dus precies het geval bij deze geroosterde vijgen met burrata en serranoham. Ik booste het karamelliseerproces (leuk woord voor Scrabble) met kokossuiker en serveerde het borrelhapje met knoflookbroodjes. Daarmee dip je de siroop van vijg en kokossuiker uit de schaal. Dit gerecht moet op je to-makelijstje van deze zomer hoor!
De ultieme zomerse vrucht: vijg
Zeg je zomer, dan zeg je: vijgen! Het is tegenwoordig één van de weinige producten die buiten het seizoen écht slecht vers verkrijgbaar is. Dat is natuurlijk helemaal niet erg: het is veel duurzamer om producten in het seizoen te kopen (dan komen ze vaak gewoon uit Nederland of Europa) én het zorgt ervoor dat ‘t een beetje speciaal blijft. Verse vijgen zijn van augustus tot en met oktober het beste te vinden in de supermarkt. De rest van het jaar koop je ze gedroogd (die vind je bij de bakproducten) of vers, maar dan voor knetterhoge prijzen. Ik zou dus zeggen: leef je lekker uit in de zomer. Jam, borrelhapjes, compote, taarten of gewoon zo uit ‘t vuistje – je kan er echt héél veel mee. Ze zijn heerlijk zoet, zien er prachtig uit en combineren heel goed met kazen en noten. Daarnaast zitten vijgen vol met vezels (fijn voor de stoelgang ;), kalium (verlaagt je bloeddruk) en vitamine A en B (goed voor zo’n beetje alles). Mooi ding, zo’n vijg.
Meer recepten met vijgen
- Zelfgemaakte vijgenjam met kokosbloesemsuiker
- Geroosterde aubergines met halloumi en vijgen
- Havercakejes met ricotta, vijgen en pistache
Dit heb je nodig voor deze vijgen uit de oven met burrata en serranoham / 2 personen
- 5 grote verse vijgen
- 1 takje rozemarijn
- 1 el kokossuiker
- 1/2 tl kaneel
- 1 bol burrata
- 70 gr serranoham
- (knoflook)toastjes voor erbij
- optioneel: een scheutje goede extra vierge olijfolie
Zo maak je deze vijgen uit de oven
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een kleine ovenschaal klaar.
Snijd elke vijg twee keer in en klap ze open. Leg de vijgen in de ovenschaal. Strooi de kokossuiker, kaneel en een snufje zout erover. Leg het takje rozemarijn erop en schuif de schaal voor 30 minuten in de oven.
Laat de vijgen uit de oven iets afkoelen. Garneer vlak voor het serveren met dotjes burrata en serranoham. Extra lekker met een scheutje goede extra vierge olijfolie erover en een snuf zwarte peper!
Tip: onderin de ovenschaal vind je een héérlijke siroopachtige substantie van vijgensap en kokossuiker. Haal daar vooral je broodje of toastje doorheen voordat je ‘m belegt met serranoham en burrata.
Geroosterde vijgen (uit de oven) met burrata en serranoham
Ingrediënten
- 5 grote verse vijgen
- 1 takje rozemarijn
- 1 el kokossuiker
- 1/2 tl kaneel
- 1 bol burrata
- 70 gr serranoham
- knoflooktoastjes voor erbij
- optioneel: een scheutje goede extra vierge olijfolie
Instructies
- Zo maak je deze vijgen uit de oven
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een kleine ovenschaal klaar.
- Snijd elke vijg twee keer in en klap ze open. Leg de vijgen in de ovenschaal. Strooi de kokossuiker, kaneel en een snufje zout erover. Leg het takje rozemarijn erop en schuif de schaal voor 30 minuten in de oven.
- Laat de vijgen uit de oven iets afkoelen. Garneer vlak voor het serveren met dotjes burrata en serranoham. Extra lekker met een scheutje goede extra vierge olijfolie erover en een snuf zwarte peper!
0 reacties