Een tijdje geleden bestelde ik in een lunchtent een broodje met gefrituurde oesterzwam. Bij de eerste hap zag ik meteen potentie voor een fan-tas-tisch borrelhapje. Dus daar ging ik thuis meteen mee aan de slag. Ik marineerde oesterzwammetjes in yoghurt met kruiden, wentelde ze daarna door wat bloem en frituurde ze tot slot in een paar minuten heerlijk goudbruin en crispy. Easy as that! Ze hebben heel veel smaak en verschillende texturen: zacht maar stevig van binnen, krokant van buiten. Met een lekker dipje is dit een perfect vega borrelhapje! Ik maakte een dip van kewpie mayo (dat is Japanse mayo) met een beetje truffeltapenade. Klinkt gek, was geweldig!
Gefrituurde oesterzwam
Oesterzwammen zijn echt de verborgen parels onder de paddenstoelen. Alhoewel, de laatste jaren zijn ze een stuk populairder, maar nog altijd kent niet iedereen deze práchtige zwammen. Oesterzwammen zijn stevige, gladde paddenstoelen in de vorm van een gekronkelde kam of een plat dakje. Ze zitten vol vitaminen en vezels en dat is natuurlijk top, maar het állermooiste aan dit ingrediënt vind ik de structuur. De paddenstoel is namelijk stevig en een tikkie draderig, zoals vezels. Die blijven bij verhitting ook stevig en hierdoor doet het een beetje denken aan de structuur van vlees. Niet voor niets bestaan er tig recepten voor oesterzwambitterballen, oesterzwamgyros en ga zo maar door. Het is een ideale (en gezonde!) vega optie voor veel vleesgerechten. Ook omdat de smaak mild en niet te overheersend is – je kunt er met de juiste marinade en sausjes echt nog álle kanten mee op! Te beginnen bij deze gefrituurde oesterzwam met truffelmayo, natuurlijk.
Koningszwammen zijn trouwens niet hetzelfde: die zijn een stuk groter en hebben een dikke, stevige stam. Je kunt ze dus niet altijd door elkaar gebruiken als je de een of de ander niet kan vinden in de winkel.
Meer recepten met oesterzwam
- Limburgs stoofpotje met koningsoesterzwam
- Vega shoarma van oesterzwam
- Vegan coquilles van koningsoesterzwam met knoflookboter
Gefrituurde oesterzwam met truffelmayonaise
Ingrediënten
- 150 gr oesterzwammen
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 2 el yoghurt
- 2 el water
- 80 gr bloem
- ½ tl gemberpoeder
Dip
- 2 el mayonaise ik gebruik Japanse kewpie mayonaise
- 1 tl truffeltapenade
Instructies
- Verhit een frituurpan (of in mijn geval: een kleine pan gevuld met zonnebloemolie) tot 180 graden.
- Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken als ze erg groot zijn. Doe ze in een grote kom samen met de yoghurt, water, knoflookpoeder en een snuf peper en zout. Meng met de hand zodat alle oesterzwammen goed bedekt zijn.
- Meng in een groot diep bord de bloem met de gemberpoeder. Haal de oesterzwammen door de bloem en zorg wederom dat ze goed bedekt zijn.
- Frituur de oesterzwammen vervolgens in porties 2 tot 3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Meng de ingrediënten voor de dip.
- Serveer de krokante gefrituurde oesterzwammen direct (dan zijn ze het knapperigst!) samen met een schaaltje truffelmayonaise.
0 reacties