Na het succes van deze vegetarische shoarma van oesterzwam is het vandaag tijd voor een nieuw succes verhaal! Een overheerlijk Limburgs stoofpotje van koningsoesterzwam dat binnen 20 minuten op tafel staat. De koningsoesterzwam is de grotere versie van de gewone oesterzwam. Misschien heb je hem wel eens in de supermarkt zien liggen? Het is een dikke witte paddenstoel met een bruin hoedje. Ze worden meestal geïmporteerd en heten ook wel eryngii. Maar sinds een paar weken is deze topper gewoon uit eigen land in de supermarkt verkrijgbaar! Wij noemen ze koningsoesterzwammen en net als de gewone oesterzwam zijn ze ideaal als vleesvervanger. Ze doen het goed op de grill, in de oven, gebakken in de pan of op de barbecue. In dit recept maak ik er een super smaakvol stoofpotje van. Inclusief dikke aardappel frieten uit de oven.
Perfecte vleesvervanger
Zoals ik al zei komt deze koningsoesterzwam uit ons eigen kikkerland en voor de teelt wordt geen enkel chemisch hulpmiddel gebruikt. Ze groeien op een bedje van houtzaagsel (restproduct uit meubelmakerij!) en water waar schimmelvezels) aan zijn toegevoegd. Ze worden met de hand gemasseerd (jawel) om de schimmelstructuur te verbreken en knopvorming te stimuleren. Het oogsten gebeurt met de hand waarbij de paddenstoelen worden afgesneden als ze uitgegroeid zijn. Het gehele proces is biologisch, lokaal én duurzaam. Ook fijn: de koningsoesterzwam zit vol vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Een voedzaam paddenstoeltje dus. Stoof dit gerecht daarom niet te lang, hierdoor behoud je zoveel mogelijk voedingsstoffen. Houd maximaal 20 minuten aan. Ook wel eens fijn, een stoofpot die niet uren hoeft te pruttelen voordat je ervan kunt genieten ;)
Dit heb je nodig voor dit Limburgse stoofpotje van koningsoesterzwam (met dikke frieten) / 2 personen
- 300 gr koningsoesterzwammen – 2 bakjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 75 ml natuurazijn
- 150 ml water
- 1 el kruiden voor stoofvlees – ik vind de Zwolsche stoof kruiden van Jonnie Boer helemaal top
- 2 el bruine basterdsuiker
- 50 gr ontbijtkoek
Voor de oven frieten
- 2 grote aardappelen
- scheut zonnebloemolie
- snuf versgemalen zeezout
Zo maak je het
Begin met de frieten. Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de aardappels (inclusief schil) in dikke frieten. Wentel ze door de zonnebloemolie en voeg een snuf zeezout toe. Verdeel de frieten op een ovenplaat en bak ze in zo’n 30 – 45 minuten goudbruin in de oven.
Trek de koningsoesterzwammen met de hand in reepjes. Snijd de ui in halve ringen en verkruimel de ontbijtkoek alvast.
Verhit de olijfolie in een koekenpan (of braadpan) en bak de repen koningsoesterzwam en ringen ui al omscheppend in 5 minuten lichtbruin. Schenk 2 eetlepels azijn erover en laat dit gedeeltelijk verdampen.
Schenk vervolgens de rest van de azijn en het water in de pan en voeg de stoofkruiden, de basterdsuiker en de verkruimelde ontbijtkoek toe.
Stoof alles 20 minuten op laag vuur. Proef het stoofpotje en breng de boel op smaak zout en peper, nog wat suiker of wat azijn.
Serveer het de stoofpot met de dikke oven frieten en eet smakelijk!!
Ziet er goed uit!
Heb je ook een vervanger voor de ontbijtkoek? Zodat het gerecht vegan en glutenvrij kan zijn?