Ohhh mensen, wat ben ik heer-lijk aan het kerstkoken! Het ene na het andere feestelijke dessert komt hier uit de oven gerold. Dit prachtige nagerecht ontstond eigenlijk heel spontaan. Ik maakte namelijk lemon curd trifle (ook een heel mooi spektakelstuk tijdens een diner!) en had daarna wat opgeklopte eiwitten over. En when life gives you eiwit, we make pavlova! Van het mengsel maakte ik toefjes op een bakplaat en dit bakte ik een uurtje op een lage temperatuur. Het resultaat: knapperige, zoete pavlova taartjes die je perfect kunt vullen met allerlei lekkere ingrediënten. Ik ging voor lemon curd, want daar ben ik sinds ik dit zelf heb gemaakt (aanrader!) totaal verslaafd aan. De pavlova taartjes versierde ik vervolgens met slagroom, frisse besjes, eetbare bloemetjes en – nu komt het hoor – goudspray. Deze gekleurde spray is helemaal safe om te eten en geeft dit soort baksels echt iets spectaculairs! Met een vleugje goud maak je van een eenvoudig toetje een kerstwaardig dessert.
Pavlova taartjes
Pavlova klinkt misschien wat onbekend, maar ik weet zeker dat de meeste mensen onbewust al eens pavlova hebben geproefd. Het is namelijk héél zacht gebakken opgeklopt eiwit met suiker. Pavlova lijkt dus heel erg op meringue, maar heeft één groot verschil: de textuur. Meringue is (eenmaal gebakken) helemaal droog en uitgehard, pavlova is een beetje crispy van buiten en nog heerlijk zacht aan de binnenkant. Een beetje zoals een marshmallow. Ik vind pavlova persoonlijk écht fantastisch! Met de friszure, zoete en knapperige toppings zorgde ik voor nóg meer contrast in smaken en textuur.
Fun fact: ‘pavlova’ is bedacht in Nieuw-Zeeland of Australië (daar maken ze onderling ruzie over) en vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Het gebakje zou lijken op haar tutu. Ik vind het een mooi feitje om mee te strooien tijdens het kerstdiner ;)
Meer feestelijke desserts
- Lemon curd trifle met meringue
- Witte Oreo mousse met koffie en mascarpone
- Gekaramelliseerde peer met kardemom en mascarpone
- Ricottamousse met aardbeien, balsamico en krokante munt
- Chocolademousse met truffelkruidnootjes (om de restjes van Sinterklaas op te maken)
Meer inspiratie nodig? In mijn e-book Ultieme Thuisdiners deel ik vier prachtige 4 gangenmenu’s mét bijpassende wijntjes. Perfecte voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten voor culinaire feestdagen. Je bestelt Ultieme Thuisdiners in mijn shop!
Pavlova taartjes met lemon curd
Ingrediënten
Pavlova
- 165 gr fijne kristalsuiker
- 3 eiwitten - 110 ml totaal
- 1 tl maïzena
- 1 tl appelazijn
Toppings
- 250 ml slagroom
- 4 el lemon curd - in dit recept vertel ik je hoe je zelf heel eenvoudig goddelijke lemon curd maakt!
- 8 eetbare bloemetjes
- gouden decoratieparels
- eetbare gouden poederspray - dit product is zó tof
- rode besjes
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 120 graden.
- Doe het eiwit in de kom en klop op hoge snelheid tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de suiker in delen toe (1 flinke eetlepel per keer) en voeg steeds nieuwe suiker toe als de vorige eetlepel is opgenomen. Klop tot het mengsel dik en glanzend is. Dit duurt zo'n 7 minuten.
- Doe de maïzena en azijn in een kommetje en meng tot een gladde massa. Voeg het maïzenamengsel toe aan het eiwitmengsel en klop kort door tot alles goed gemengd is.
- Schep het eiwitmengsel in een spuitzak en spuit vier rondjes op de bakplaat. Zorg voor genoeg tussenruimte want ze zetten nog wat uit. Bak de pavlova's 1 uur in de oven. Laat daarna volledig afkoelen.
Toppings
- Klop vlak voor het serveren de slagroom stijf. Je kunt naar wens twee eetlepels (kokos)suiker toevoegen, maar de pavlova is natuurlijk al zoet genoeg dus ik laat dit achterwege.
- Spuit de slagroom met behulp van een spuitzak op de pavlova bodems.
- Versier de pavlova taartjes met pareltjes, goudspray, lemon curd, eetbare bloemetjes of andere mooie decoratie!
Recept lijkt me geweldig, dankjewel! Maar ik zie de lemon curd er niet in terug, doe je die bovenop de slagroom?
Yes!
Hi!
Ik ga dit recept heerlijk maken met kerst! Maar hoe lang kan je de zelfgemaakte Lemon curd bewaren? Kan ik misschien wat voorwerken ;-)
Zeker vier dagen in de koelkast :)