...

Pavlova taartjes met lemon curd

Pavlova taartjes met lemon curd

pavlova-taartjes-met-lemon-curd

Ohhh mensen, wat ben ik heer-lijk aan het kerstkoken! Het ene na het andere feestelijke dessert komt hier uit de oven gerold. Dit prachtige nagerecht ontstond eigenlijk heel spontaan. Ik maakte namelijk lemon curd trifle (ook een heel mooi spektakelstuk tijdens een diner!) en had daarna wat opgeklopte eiwitten over. En when life gives you eiwit, we make pavlova! Van het mengsel maakte ik toefjes op een bakplaat en dit bakte ik een uurtje op een lage temperatuur. Het resultaat: knapperige, zoete pavlova taartjes die je perfect kunt vullen met allerlei lekkere ingrediënten. Ik ging voor lemon curd, want daar ben ik sinds ik dit zelf heb gemaakt (aanrader!) totaal verslaafd aan. De pavlova taartjes versierde ik vervolgens met slagroom, frisse besjes, eetbare bloemetjes en – nu komt het hoor – goudspray. Deze gekleurde spray is helemaal safe om te eten en geeft dit soort baksels echt iets spectaculairs! Met een vleugje goud maak je van een eenvoudig toetje een kerstwaardig dessert. 

pavlova-taartjes-met-lemon-curd

pavlova-taartjes-met-lemon-curd

Pavlova taartjes

Pavlova klinkt misschien wat onbekend, maar ik weet zeker dat de meeste mensen onbewust al eens pavlova hebben geproefd. Het is namelijk héél zacht gebakken opgeklopt eiwit met suiker. Pavlova lijkt dus heel erg op meringue, maar heeft één groot verschil: de textuur. Meringue is (eenmaal gebakken) helemaal droog en uitgehard, pavlova is een beetje crispy van buiten en nog heerlijk zacht aan de binnenkant. Een beetje zoals een marshmallow. Ik vind pavlova persoonlijk écht fantastisch! Met de friszure, zoete en knapperige toppings zorgde ik voor nóg meer contrast in smaken en textuur.  

Fun fact: ‘pavlova’ is bedacht in Nieuw-Zeeland of Australië (daar maken ze onderling ruzie over) en vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Het gebakje zou lijken op haar tutu. Ik vind het een mooi feitje om mee te strooien tijdens het kerstdiner ;)

pavlova-taartjes-met-lemon-curd

Meer feestelijke desserts


Meer inspiratie nodig? In mijn e-book Ultieme Thuisdiners deel ik vier prachtige 4 gangenmenu’s mét bijpassende wijntjes. Perfecte voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten voor culinaire feestdagen. Je bestelt Ultieme Thuisdiners in mijn shop!

pavlova-taartjes-met-lemon-curd

Pavlova taartjes met lemon curd

Deze pavlova taartjes zijn fris, zoet, crispy én marshmallow-zacht. Vul de taartjes met lekkere toppings en je hebt een prachtig dessert!
4.34 van 3 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Dessert, Voor bij de koffie
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pavlova

 • 165 gr fijne kristalsuiker
 • 3 eiwitten - 110 ml totaal
 • 1 tl maïzena
 • 1 tl appelazijn

Toppings

Instructies
 

 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 120 graden.
 • Doe het eiwit in de kom en klop op hoge snelheid tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de suiker in delen toe (1 flinke eetlepel per keer) en voeg steeds nieuwe suiker toe als de vorige eetlepel is opgenomen. Klop tot het mengsel dik en glanzend is. Dit duurt zo'n 7 minuten.
 • Doe de maïzena en azijn in een kommetje en meng tot een gladde massa. Voeg het maïzenamengsel toe aan het eiwitmengsel en klop kort door tot alles goed gemengd is.
 • Schep het eiwitmengsel in een spuitzak en spuit vier rondjes op de bakplaat. Zorg voor genoeg tussenruimte want ze zetten nog wat uit. Bak de pavlova's 1 uur in de oven. Laat daarna volledig afkoelen.

Toppings

 • Klop vlak voor het serveren de slagroom stijf. Je kunt naar wens twee eetlepels (kokos)suiker toevoegen, maar de pavlova is natuurlijk al zoet genoeg dus ik laat dit achterwege.
 • Spuit de slagroom met behulp van een spuitzak op de pavlova bodems.
 • Versier de pavlova taartjes met pareltjes, goudspray, lemon curd, eetbare bloemetjes of andere mooie decoratie!

TIPS

Slagroomtip: voor een extra romige en volle slagroom vervang je 100 ml slagroom door 100 gram mascarpone. Klop 100 gram mascarpone samen met 150 ml slagroom op tot een stevige room en verdeel dit met behulp van een spuitzak over de pavlova taartjes.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

pavlova-taartjes-met-lemon-curd

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

 1. Milou

  Recept lijkt me geweldig, dankjewel! Maar ik zie de lemon curd er niet in terug, doe je die bovenop de slagroom?

  Antwoord
 2. Debby

  Hi!

  Ik ga dit recept heerlijk maken met kerst! Maar hoe lang kan je de zelfgemaakte Lemon curd bewaren? Kan ik misschien wat voorwerken ;-)

  Antwoord
  • Bo

   Zeker vier dagen in de koelkast :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept