...

Gekarameliseerde peer met kardemom en mascarpone

Gekarameliseerde peer met kardemom en mascarpone

gekarameliseerde-peer

Oké, hier ga ik geen vrienden mee maken maar… ik ben niet zo van de desserts. I know: shocking! Sommige mensen checken in restaurants eerst de nagerechten op de kaart, ik sla ‘m vaak over. Doe mij dan maar een tussengerechtje extra. Maar wacht: niet wegscrollen nu! Deze gekarameliseerde peer was namelijk echt to die for. Ik maakte ‘m laatst voor een paar vrienden en een van hen sprak de legendarische woorden: “Bo, dit is oprecht het lekkerste dessert dat ik in tijden heb gegeten.” Nou, dat heeft deze anti-toetjes-eter dan maar mooi geflikt. Ik kan niet anders dan dit geweldige recept nu ook met jullie delen, dat begrijp je ;)

gekarameliseerde-peer

Gekarameliseerde peer

Ik zou er bijna voor willen pleiten dat iedereen dit dessert een keer moet maken. Mijn god, dit was zó goed. Supersmaakvol en heel eenvoudig met maar een paar (goed verkrijgbare) ingrediënten – niks ingewikkelds! En wat ik ook cruciaal vind voor etentjes thuis: je kan de gekarameliseerde peer heel goed vooraf klaarmaken en op het moment suprême binnen een paar minuten op tafel toveren. Dan hoef je niks te missen van de gesprekken aan tafel. Hier scoor je punten mee. Beloofd. 

En eh, heb je peren over? Bekijk dan de recepten hieronder eens!

Meer recepten met peer

gekarameliseerde-peer

gekarameliseerde-peer

Dit heb je nodig voor deze gekarameliseerde peren met kardemom en mascarpone / 4 personen

  • 2 peren
  • 85 gr ahornsiroop
  • 60 ml versgeperste sinaasappelsap 
  • 8 kardemompeultjes 
  • snufje zeezout
  • 200 gr mascarpone 
  • optioneel: cress of tuinkers ter garnering 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal (20 x 20 cm) klaar. 

Doe de ahornsiroop samen met de sinaasappelsap en zeezout in de ovenschaal en roer door elkaar. 

Schil de peren en halveer ze in de lengte. Verwijder het klokhuis. Wentel de peren door het ahornsiroopmengsel en leg ze met de snijkant naar boven. Kneus de kardemompeultjes voorzichtig met de achterkant van een mes zodat ze een beetje opengaan en leg ze tussen de peren. 

Zet de peren voor 30 minuten in de oven. Draai ze vervolgens om en bak nog eens 30 minuten. 

Laat de gekarameliseerde peren buiten de oven iets afkoelen. Verdeel de mascarpone over vier borden en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Leg op elk bord een  gekarameliseerde halve peer en drizzle de overgebleven saus uit de ovenschaal erover. 

Mooi ter garnering maar niet per se een must voor de smaak: groene cress of tuinkers on top!

gekarameliseerde-peer

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met gerookte zalm, krokante uitjes en furikake. Oftewel, een overheerlijk Aziatisch gevuld eitje! Een culinaire knipoog naar een klassiek recept. Gevulde eieren blijven een populaire borrelhap dus hoog tijd om daar eens wat mee te variëren. Zo...

Lees meer
Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Op zoek naar een overheerlijk en origineel gerechtje met malse biefstuk? Dan is deze mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise echt wat voor jou. Door een groot focaccia brood in kleine vierkantjes te snijden, krijg je een soort mini broodjes....

Lees meer
Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Françoise

    Hallo Bo, wat een heerlijk toetje is dit! Simpel maar doeltreffend, heb het met vegan vanillieijs geserveerd heer-lijk 😋 dank voor het delen ervan en nog een prettig weekend toegewenst! Groetjes van Françoise

    Antwoord
  2. Denise

    Wat een prachtig dessert!
    En zo eenvoudig te maken 😍
    Deze ga ik zeker eerdaags maken 🍐🍯
    Dank je wel voor het delen 🙏

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *