...

Gekarameliseerde peer met kardemom en mascarpone

Gekarameliseerde peer met kardemom en mascarpone

door | feb 13, 2022 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 2 reacties

gekarameliseerde-peer

Oké, hier ga ik geen vrienden mee maken maar… ik ben niet zo van de desserts. I know: shocking! Sommige mensen checken in restaurants eerst de nagerechten op de kaart, ik sla ‘m vaak over. Doe mij dan maar een tussengerechtje extra. Maar wacht: niet wegscrollen nu! Deze gekarameliseerde peer was namelijk echt to die for. Ik maakte ‘m laatst voor een paar vrienden en een van hen sprak de legendarische woorden: “Bo, dit is oprecht het lekkerste dessert dat ik in tijden heb gegeten.” Nou, dat heeft deze anti-toetjes-eter dan maar mooi geflikt. Ik kan niet anders dan dit geweldige recept nu ook met jullie delen, dat begrijp je ;)

gekarameliseerde-peer

Gekarameliseerde peer

Ik zou er bijna voor willen pleiten dat iedereen dit dessert een keer moet maken. Mijn god, dit was zó goed. Supersmaakvol en heel eenvoudig met maar een paar (goed verkrijgbare) ingrediënten – niks ingewikkelds! En wat ik ook cruciaal vind voor etentjes thuis: je kan de gekarameliseerde peer heel goed vooraf klaarmaken en op het moment suprême binnen een paar minuten op tafel toveren. Dan hoef je niks te missen van de gesprekken aan tafel. Hier scoor je punten mee. Beloofd. 

En eh, heb je peren over? Bekijk dan de recepten hieronder eens!

Meer recepten met peer

gekarameliseerde-peer

gekarameliseerde-peer

Dit heb je nodig voor deze gekarameliseerde peren met kardemom en mascarpone / 4 personen

  • 2 peren
  • 85 gr ahornsiroop
  • 60 ml versgeperste sinaasappelsap 
  • 8 kardemompeultjes 
  • snufje zeezout
  • 200 gr mascarpone 
  • optioneel: cress of tuinkers ter garnering 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal (20 x 20 cm) klaar. 

Doe de ahornsiroop samen met de sinaasappelsap en zeezout in de ovenschaal en roer door elkaar. 

Schil de peren en halveer ze in de lengte. Verwijder het klokhuis. Wentel de peren door het ahornsiroopmengsel en leg ze met de snijkant naar boven. Kneus de kardemompeultjes voorzichtig met de achterkant van een mes zodat ze een beetje opengaan en leg ze tussen de peren. 

Zet de peren voor 30 minuten in de oven. Draai ze vervolgens om en bak nog eens 30 minuten. 

Laat de gekarameliseerde peren buiten de oven iets afkoelen. Verdeel de mascarpone over vier borden en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Leg op elk bord een  gekarameliseerde halve peer en drizzle de overgebleven saus uit de ovenschaal erover. 

Mooi ter garnering maar niet per se een must voor de smaak: groene cress of tuinkers on top!

gekarameliseerde-peer

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer
Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Boerenkoolsalade met spicy tahindressing

Ik ging weer eens uit lunchen en jullie weten wat dat betekent: ik had meteen weer inspiratie voor een vét lekker recept! Als ik buiten de deur, in een restaurant, iets bestel waar ik écht over te spreken ben, maak ik eigenlijk meteen mentale notities. Voor thuis,...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Françoise

    Hallo Bo, wat een heerlijk toetje is dit! Simpel maar doeltreffend, heb het met vegan vanillieijs geserveerd heer-lijk 😋 dank voor het delen ervan en nog een prettig weekend toegewenst! Groetjes van Françoise

    Antwoord
  2. Denise

    Wat een prachtig dessert!
    En zo eenvoudig te maken 😍
    Deze ga ik zeker eerdaags maken 🍐🍯
    Dank je wel voor het delen 🙏

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *