Oké, hier ga ik geen vrienden mee maken maar… ik ben niet zo van de desserts. I know: shocking! Sommige mensen checken in restaurants eerst de nagerechten op de kaart, ik sla ‘m vaak over. Doe mij dan maar een tussengerechtje extra. Maar wacht: niet wegscrollen nu! Deze gekarameliseerde peer was namelijk echt to die for. Ik maakte ‘m laatst voor een paar vrienden en een van hen sprak de legendarische woorden: “Bo, dit is oprecht het lekkerste dessert dat ik in tijden heb gegeten.” Nou, dat heeft deze anti-toetjes-eter dan maar mooi geflikt. Ik kan niet anders dan dit geweldige recept nu ook met jullie delen, dat begrijp je ;)
Gekarameliseerde peer
Ik zou er bijna voor willen pleiten dat iedereen dit dessert een keer moet maken. Mijn god, dit was zó goed. Supersmaakvol en heel eenvoudig met maar een paar (goed verkrijgbare) ingrediënten – niks ingewikkelds! En wat ik ook cruciaal vind voor etentjes thuis: je kan de gekarameliseerde peer heel goed vooraf klaarmaken en op het moment suprême binnen een paar minuten op tafel toveren. Dan hoef je niks te missen van de gesprekken aan tafel. Hier scoor je punten mee. Beloofd.
En eh, heb je peren over? Bekijk dan de recepten hieronder eens!
Meer recepten met peer
- Yoghurttaart met peer-kaneel swirl
- Broccoli-peer babyhapje (en nog 4 andere hapjes voor baby’s vanaf 4-5 maanden)
- Salade met gerookte kip, peer en groene pesto
- Perenjam met honing
Dit heb je nodig voor deze gekarameliseerde peren met kardemom en mascarpone / 4 personen
- 2 peren
- 85 gr ahornsiroop
- 60 ml versgeperste sinaasappelsap
- 8 kardemompeultjes
- snufje zeezout
- 200 gr mascarpone
- optioneel: cress of tuinkers ter garnering
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal (20 x 20 cm) klaar.
Doe de ahornsiroop samen met de sinaasappelsap en zeezout in de ovenschaal en roer door elkaar.
Schil de peren en halveer ze in de lengte. Verwijder het klokhuis. Wentel de peren door het ahornsiroopmengsel en leg ze met de snijkant naar boven. Kneus de kardemompeultjes voorzichtig met de achterkant van een mes zodat ze een beetje opengaan en leg ze tussen de peren.
Zet de peren voor 30 minuten in de oven. Draai ze vervolgens om en bak nog eens 30 minuten.
Laat de gekarameliseerde peren buiten de oven iets afkoelen. Verdeel de mascarpone over vier borden en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Leg op elk bord een gekarameliseerde halve peer en drizzle de overgebleven saus uit de ovenschaal erover.
Mooi ter garnering maar niet per se een must voor de smaak: groene cress of tuinkers on top!
Hallo Bo, wat een heerlijk toetje is dit! Simpel maar doeltreffend, heb het met vegan vanillieijs geserveerd heer-lijk 😋 dank voor het delen ervan en nog een prettig weekend toegewenst! Groetjes van Françoise
Wat een prachtig dessert!
En zo eenvoudig te maken 😍
Deze ga ik zeker eerdaags maken 🍐🍯
Dank je wel voor het delen 🙏