Lemon curd trifle met meringue – kan het nog kerstiger dan dit? Nauwelijks, denk ik. Dit is echt een knáller van een kerstdessert. De grote glazen schaal staat om te beginnen al prachtig op tafel. Het is een echte eye catcher met die verschillende laagjes zachte cake, zoetzure lemon curd, room en creamy meringue. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak gehad, want ook die is mega goed. Fris, zoet, romig, zacht… Juist door de verschillende laagjes, texturen en smaken is het een ideale afsluiter van een uitgebreid kerstdiner. Hoe vol je ook zit, van deze laagjes wil je koste wat kost een hapje proeven.
Lemon curd trifle
Het leuke van dit kerstdessert: hoe groots je uitpakt, heb je zelf in de hand. Heb je weinig tijd, dan gebruik je kant-en-klare cake en lemon curd. Heb je zin om ‘m from scratch zelf op te bouwen, dan maak je ook deze laagjes van de trifle helemaal zelf. Dat raad ik je absoluut aan: zelfgemaakte lemon curd is ontzettend eenvoudig om te maken maar echt zo zo zó lekker. Ik had dat nog nooit eerder gemaakt (om de een of andere reden dacht ik dat het heel ingewikkeld was) maar er ging een wereld voor me open! Je doet de ingrediënten samen in een pannetje en blijft roeren tot het de gewenste dikke substantie heeft. That’s it!
Ook met zelfgemaakte cake til je de trifle nét even een leveltje hoger. Dat geeft het geheel een kruidigere en exclusievere smaak. Snijd de cake na het bakken in blokjes en leg deze in de schaal. Schep hier een laag lemon curd op, gevolgd door room. Herhaal dit en maak de trifle af met pieken versgeklopte meringue. Brand de meringue met een gasbrandertje mooi goudbruin of – als je geen brander hebt – laat ‘m drogen in de koelkast. Dat kan ook prima.
Sta je, net als de meringue (ha, flauw), stijf van de kerststress? Maak de lemon curd en cake dan een dag van tevoren. Dan hoef je op de dag van het diner enkel de trifle nog op te bouwen en de meringue te kloppen.
Andere kerstdesserts
- Hartige cheesecake van oude kaas
- Witte Oreo mousse met koffie en mascarpone
- Gekaramelliseerde peer met kardemom en mascarpone
- Chocolade salty fudge lava cakejes
- Kastanjebonbons met pure chocolade (lekker bij de koffie!)
Meer inspiratie nodig? In mijn e-book Ultieme Thuisdiners vind je vier complete 4 gangenmenu’s mét bijpassende wijntjes. Perfect voor culinaire feestdagen. Bestel Ultieme Thuisdiners nu!
Lemon curd trifle met meringue
Ingrediënten
Cake
- 200 gr bloem
- 150 gr suiker
- 200 gr boter
- 4 eieren
- 1½ tl bakpoeder
Lemon curd
- 120 gr roomboter
- 2 flinke citroenen - biologisch (we gebruiken namelijk ook de rasp)
- 2 eieren
- 175 gr fijne kristalsuiker
Mascarponeroom
- 400 ml slagroom
- 300 gr mascarpone
Meringue
- 330 gr fijne kristalsuiker
- 6 eiwitten - 225 ml totaal
- 1 el maïzena
- 1½ tl appelazijn
Instructies
Cake
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm (25 cm) in en bekleed de zijkanten met bakpapier.
- Doe de suiker en boter samen met een snufje zout in een kom en mix in 5 minuten romig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe wanneer het vorige ei volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60-70 minuten gaar.
Lemon curd
- Rasp de citroenen en pers ze uit. Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom en smelt alles op laag vuur tot een gladde massa. Roer zo nu en dan.
- Kluts de eieren en voeg samen met het citroensap toe aan het mengsel. Laat de lemon curd in 10 minuten op laag vuur indikken. Roer regelmatig. Laat de lemon curd volledig afkoelen. Hierdoor dikt hij nog wat in.
Mascarponeroom
- Klop de mascarpone en slagroom (met een handmixer) op tot een stevige room. Dit duurt net zolang als dat je slagroom zou opkloppen, zo'n 2 minuten.
Meringue
- Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop op hoge snelheid tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de suiker in delen toe (1 flinke eetlepel per keer) en voeg steeds nieuwe suiker toe als de vorige eetlepel is opgenomen. Klop tot het mengsel dik en glanzend is. Dit duurt zo'n 7 minuten.
- Doe de maïzena en azijn in een kommetje en meng tot een gladde massa. Voeg het maïzenamengsel toe aan het eiwitmengsel en klop kort door tot alles goed gemengd is.
Opbouwen maar!
- Snijd de cake in blokjes. Bedek de bodem van een triflekom (24 cm) met de helft van de blokjes cake, verdeel daarover de helft van de lemon curd en de helft van de mascarponeroom. Herhaal met nog een laak cake, lemon curd en mascarponeroom. Smeer de bovenkant goed af en top af met toefjes meringue. Tip: dit deed ik voor de handigheid in een spuitzak, maar je kunt de meringue ook gewoon op de taart spatelen.
- Brand de meringue met een brandertje. Tip: heb je geen brander, dan kun je de meringue ook gewoon even laten 'drogen' in de koelkast. Haal hem 15 minuten voor het serveren uit de koelkast en genieten maar!
TIPS
- Voor een feestelijk effect kun je een sterretje in de trifle steken en die aan tafel aansteken!
- Je kunt de cake, lemon curd en mascarponeroom prima een dag van tevoren maken. Hierdoor hoef je op de dag zelf alleen nog maar de trifle op te bouwen, de meringue te kloppen en op de taart te spuiten.
- Heb je meringue over? Maak daar dan kleine bodempjes van. Deze kun je beleggen met lemon curd, fruit of andere toppings! Of maak er kerstkransjes van met gekleurde spikkeltjes erop :) Verwarm hiervoor je oven op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit daar rondjes meringue op. Droog/bak de meringues een uurtje in de oven. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
Hi! Ik ga deze met kerst maken, alleen is het diner bij mijn schoonouders, dus hoe ver van te voren kan ik de taart opbouwen? Ik zie het meringue opkloppen daar nog niet helemaal zitten haha. Dank je wel en fijne dagen!