Er hoeven maar een paar regeldruppels te vallen, een zuchtje wind over Nederland te waaien en voordat je het weet hoor je de welbekende woorden.. “Het heerst!” Nu heerst er volgens mij altijd wel ergens iets, maar dat neemt natuurijk niet weg dat het gewoon heel irritant is als je de longen uit je lijf hoest en je spieren aanvoelen alsof je een halve marathon hebt gelopen. Nu ben ik zelf zelden ziek. Als in, een keer per jaar is veel. Ben ik dan soms gezegend met een supergoed afweersysteem? Of heeft dat wat ik allemaal eet er ook mee te maken? Ik heb geen idee, maar ik geloof heilig in de kracht van gezonde voeding. Wanneer je een virus te pakken hebt probeert je lichaam dit in de eerste instantie zelf op te lossen, door bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur te verhogen (koorts) om van het virus af te komen. Wij grijpen dan massaal naar de aspirientjes. Dit is natuurlijk prima om de symptomen te onderdrukken (go for it), maar daarnaast is je lichaam hard aan het werk om (weer) goed te functioneren, dus is het dan geen beter idee om er ook een portie gezonde voeding in te stoppen? Een auto rijdt immers ook niet op water. Je hebt de juiste brandstof nodig om soepel van A naar B te komen.
DUS lieve mensen! Gooi de juiste brandstof in je lichaam! Haha. Je hebt namelijk echt even een oppepper nodig wanneer je grieperig bent. Geen zorgen, ik ga je echt geen weekmenu aan verplichte porties saaie groenten meegeven hieronder, maar wél een aantal heerlijke ontbijtrecepten, lunchideeën en avondgerechten die bol staan van de vitamines. Dit doe ik in de vorm van een extra gezond driedaags anti-griep menu. Dit at ik drie dagen lang toen ik het zelf dan toch echt een keer te pakken had. (Je weerstand is simpelweg iets minder wanneer je zwanger bent en de antibioticakuur voor mijn blaasontsteking maakte het er ook niet beter op..) Drink lekker veel water, ga op tijd naar bed en ik hoop dat je je na drie dagen weer een heel stuk beter voelt!
Hier komt ie :D
Dag 1
Ontbijt: een plantaardige smoothie bowl met warm rood fruit en notenpasta. Ik maak vaak een dubbele portie, zodat ik ook meteen een ontbijtje heb voor de volgende dag. Wist je dat rood fruit onwijs veel antioxidanten bevat?
Lunch: twee getoaste boterhammen met notenpasta, avocado, klein scheutje olijfolie, pompoenpitten en een snuf zwarte peper & zeezout.
Avondeten: deze veggie bowl met kikkererwten couscous met kort gekookte broccoli, gekookte biet (ik gebruik vaak kant en klaar gekookte biologische bietjes), gebakken zoete aardappel in gerookt paprikapoeder en kaneel, lente ui, avocado, cashewnoten en unagisaus. (Unagisaus is echt een van mijn favo sausjes (te koop bij de toko), maar als je dit niet kunt vinden, gebruik dan gewoon sojasaus).
Lunch: toast met notenpasta en avocado
Dag 2
Ontbijt: als je ziek goed ziek bent is het ‘s ochtends al een hele prestatie om uit bed te klimmen en naar de keuken te lopen. Daarom maakte ik een dubbele portie van het ontbijt van gister, zodat de smoothie bowl vandaag al lekker klaar staat in de koelkast. Toppings erop en klaar is kees!
Tip: Als je écht geen hap door je keel krijgt ‘s ochtends kun je ook voor deze knetter gezonde avocado bieten smoothie van Doutzen Kroes gaan.
Lunch: Dit was een bij elkaar geraapt zooitje aan ingrediënten die ik nog in huis had, maar wát was deze salade lekker. Er zat in: veldsla, geroosterde paprika uit de oven (snijd één paprika in reepjes, meng deze met olijfolie, Italiaanse kruiden, een snuf zeezout en rooster 15 minuten op 200 graden), een avocado, geitenkaas, klein handje noten, stuk of 3 dadels, paar ansjovisjes en een eetlepel vruchtenjam als finishing touch. Ik deed er verder geen dressing overheen (want: smaken genoeg in deze salade), maar alleen een scheutje olijfolie en appelazijn.
Avondeten: weer zo’n lekkere buddha bowl. Oftewel een kom bomvol groenten en smaak. Ik ging weer voor kikkererwten couscous als basis en bracht ‘m op smaak met vers citroensap, olijfolie, peper & zout. Ik maakte hem af met gestoomde broccoli, gebakken falafels, fijngehakte verse munt, 2 eetlepels granaatappelpitten en een eetlepel volle yoghurt als sausje. Ik had nog zelfgemaakte falafel in de vriezer liggen, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon kant en klaar bij de supermarkt kopen.
Lunchsalade met geitenkaas en geroosterde paprika
Dag 3
Ontbijt: een kommetje geitenyoghurt met plakjes banaan, granola, pindakaas en dadels. (Ik heb meestal de glutenvrije granola met gepofte boekweit van Eat Naturel in huis). Wist je dat het belangrijk is om extra goed voor je darmen te zorgen wanneer je griep hebt? Je darmbacteriën vormen namelijk een groot deel van je immuunsysteem. Zo bevatten bananen vitamines, mineralen en vezels en is biologische geitenyoghurt een natuurlijke probiotica. Perfect als ontbijt om je dag mee te beginnen dus!
Lunch: twee crackertjes met een dikke laag gegrilde groentespread. Ook lekker op een broodje of rijstwafel trouwens.
Avondeten: niets is lekkerder dan op de bank onder een dekentje met een warme kom vullende soep. Netflix aan en uitzieken maar! Een van mijn favorieten is deze verwarmende soep gemaakt van zoete aardappel en linzen met verse peterselie en een lepel biologische geitenyoghurt erin voor een frisse touch.
Voedingssupplementen en liters water
Ik start mijn dag altijd met een aantal supplementen. Namelijk:
- ik begin ‘s ochtends met een dubbele shot liposomale vitamine C (van Altrient C)
- zwangerschaps multivitamine (die je logischerwijs over kunt slaan wanneer je niet zwanger bent)
- vitamine B12 (om mijn ijzergehalte aan te vullen, aangezien ik meestal vegetarisch eet)
- magnesium (bevordert spierontspanning en dus fijn tegen die grieperige spierpijn die je vaak hebt bij koorts)
Drinken: HEEL veel water! De hele dag door eigenlijk. Tijdens mijn zwangerschap heb ik enorm last van maagzuur en daarom drink ik geen thee, maar als dit wel zou kunnen zou ik liters groene drinken naast water.
Tussendoortjes: die staan simpelweg niet in dit menu omdat ik daar geen behoefte aan had, want: ziek, zwak en misselijk. Niet ideaal voor je eetlust. Mocht je toch een tussendoortje willen ga dan voor een stuk fruit, smoothie, een hand noten of een plak van dit lekkere notenpasta brood met Hüttenkäse erop.
Zo, dat was hem :D Ik hoop dat je er inspiratie uit hebt gehaald en dat jij je na dit driedaagse anti-griep menu net als ik een stuk beter voelt. Pak je rust en wees lief voor jezelf!
Liefs,
Bo
Wat fijn dit, dank je wel!