Een buddha bowl is eigenlijk niets meer dan een heerlijke kom vol groenten, granen en proteïne. Omdat Mike ‘s avonds vaak tot laat werkt eet ik een paar avonden per week alleen en negen van de tien keer maak ik dan zo’n lekkere bowl voor mezelf. In het laatste trimester van mijn zwangerschap zelfs drie keer per week, haha.. Call me crazy, maar waar de meeste preggo’s zich vergrijpen aan zakken chips en chocolade, crave ik vooral naar groenten en fruit in deze laatste periode. Gek he? Misschien heeft het te maken met het feit dat mijn weerstand flink omlaag is gegaan (winter + zwanger + antibioticakuur = bye bye energie) en dat mijn lichaam dan automatisch naar vitamines hunkert?
Anyhow, buddha bowls dus!
Deze bowl heeft een basis van kikkererwten couscous. Ik had daar nog nooit van gehoord, tot Ekoplaza mij een pakket met verschillende glutenvrije couscous toe stuurde en OMG, wat is die couscous van kikkererwten lékker! En zo makkelijk te maken ook. Kokend water erbij, vijf minuten wachten en klaar is kees. De smaak op zich is niet heel boeiend, maar na het toevoegen van een kneepje vers citroensap, een scheut goede olijfolie, peper en zout is ‘ie geweldig. Knal daar kruidig gebakken zoete aardappel op, broccoli, avocado, wat cashewnoten en je hebt een overheerlijke en voedzame maaltijd!
Dit heb je nodig voor deze buddha bowl met kikkererwten couscous en zoete aardappel / één persoon
- 65 gr kikkererwten couscous
- 100 gr broccoli roosjes
- 1 kleine zoete aardappel – zo’n 180 gr
- 1/2 avocado
- sap van 1/2 citroen
- 1 gekookte biet – van zo’n 75 gr. Ik gebruik vaak voorgekookte biologische bietjes!
- flinke snuf gerookt paprikapoeder
- klein handje cashewnoten – ongezouten
- 1 lente ui
- 1 el unagi kabayaki sauce – Ik ben echt verslááfd aan deze saus. Hij is te lekker over dit soort bowls, maar bijvoorbeeld ook over sushi. Kun je hem niet vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld sojasaus of teriyakisaus oid.
Zo maak je het
Bereid de couscous volgens de bereidingswijze.
Snijd de zoete aardappel inclusief de schil in kleine blokjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Voeg de zoete aardappel toe en breng op smaak met gerookt paprikapoeder en een snuf zeezout. Bak de zoete aardappel in tien minuten gaar.
Stoom of kook de broccoli roosjes in 5 tot 7 minuten beetgaar. Snijd ondertussen de gekookte biet in kleine blokjes, de lente ui in ringetjes en de avocado in plakken.
Breng de couscous op smaak met vers citroensap, een scheutje goede olijfolie en een snuf peper & zout. Doe de kikkererwten couscous in een kom en sluit af met de broccoli roosjes, gebakken zoete aardappel, lente ui, avocado, biet, gehakte cashewnoten en als laatste een drizzle unagi saus.
Eeeet smakelijk!
Vanavond gemaakt, we hebben genoten! Heerlijke pure smaken bij elkaar, ik heb de zoete aardappel in knoflook gebakken voor extra smaak. De teryaki saus (kon andere niet vinden) maakte het af. Dit is een blijvertje!
Dit recept stond al een tijdje op mijn lijst en vanavond eindelijk gemaakt, MEGA LEKKER! Ik ga het sowieso vaker maken :)
Jeeeeej zo leuk om te horen :D
Hoi hoi dit ziet er heerlijk uit, vraagje: waar koop ik de kikkererwten couscous? 😊 alvast bedankt!!
Ekoplaza :D
Ze hebben het nu ook bij de appie! :-)